Η ασφάλεια στις επιχειρήσεις κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών



Του ε.α. Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη

Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αποτελεί για το Πυροσβεστικό Σώμα μια δύσκολη και πολυσύνθετη αποστολή που θέτει σε σκληρή δοκιμασία τον πυροσβεστικό μηχανισμό. Στο μικρό αυτό εγχειρίδιο, συγκεντρώθηκε πολύτιμο υλικό, με βασικές και απαραίτητες γνώσεις για τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών και τις οδηγίες για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεσή τους.

Το υλικό που περιλαμβάνεται στο μικρό αυτό βιβλιαράκι, βασίζεται στο πρωτογενές περιεχόμενο των ακόλουθων:

· από το κλασικό πυροσβεστικό βιβλίο του Ηλία Μπέτσιου «Επιστημονική Πυροσβεστολογία»(1965)

· από την έκδοση του Αρχηγείου Π.Σ. με τίτλο «Καταπολέμησης πυρκαγιών δασών»(1977), που αποτελεί μετάφραση από το αντίστοιχο καναδικό του Υπουργείου Προστασίας Φυσικών Πόρων

· από την έκδοση του Αρχηγείου Π.Σ. με τίτλο «Εγχειρίδιο κατασβέσεως πυρκαγιών δασών», που αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη υπηρεσιακή έκδοση(1981)

· από την έκδοση του Αρχηγείου του Π.Σ. «Πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών»(1990), στο οποίο περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο με οδηγίες ασφαλείας στο εμπλεκόμενο πυροσβεστικό προσωπικό

· από το επιστημονικό άρθρο, δημοσιευμένο στην Πυροσβεστική Επιθεώρηση (2000), με τίτλο «Ασφάλεια στις δασικές πυρκαγιές, της τότε Υποπυραγού Κ.Σαίνη

· από την έκδοση του τότε Επιπυραγού Δ.Βορίση (2001) με τίτλο «Η καταστολή των δασικών πυρκαγιών με ειδικό κεφάλαιο για την ασφάλεια των επιχειρήσεων στις δασικές πυρκαγιές

· από την έκδοση του Αρχηγείου Π.Σ.(2009) με τίτλο «Εγχειρίδιο εκπαίδευσης Εθελοντών Πυροσβεστών», όπου και περιλαμβάνεται αναλυτικό κεφαλαίο για τις βασικές αρχές ασφαλείας του προσωπικού στις δασικές πυρκαγιές.

Πέρα από τα παραπάνω στο μικρό αυτό βιβλιαράκι περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα στοιχεία για την ασφάλεια στην επέμβαση των δασικών πυρκαγιών και για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας του εμπλεκόμενου προσωπικού από το τεύχος 41 (2010) του Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας και σχετικό άρθρο της Δρ.Χημικού Μηχανικού Μ.Τσουκαλά, καθώς και από την ιστοσελίδα fire.gr και το σχετικό αφιέρωμα του Εθελοντή Πυρονόμου Γεωργακόπουλου Αντρέα.


Στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζονται οι σχετικές διαταγές που έχουν εκδοθεί από το Αρχηγείο Π.Σ. για τις βασικές αρχές ασφάλειας του προσωπικού που επιχειρεί σε δασικές πυρκαγιές.

Χαρακτηριστικά στον επίλογο του βιβλίου σημειώνεται «για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τις επεμβάσεις, γενικά στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά, ο επαγγελματισμός των συναδέλφων, η γνώση των συναδέλφων πάνω στα ζητήματα πυροσβεστικής τέχνης, η άψογη διοικητική υποστήριξη, η διάθεση όλων των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας και φυσικά η καθιέρωση με θεσμικό τρόπο κανόνων υγείας και ασφάλειας.»

Το βιβλιαράκι είναι ελεύθερο στην ηλεκτρονική διεύθυνση

Οι κίνδυνοι στις δασικές πυρκαγιές- Επιχειρώντας με ασφάλεια στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης (calameo.com)