Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΉ ΚΡΙΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟ

 Ο καυτός εφιάλτης που χτυπά τις ΗΠΑ


Του ε.α. Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη                                         

Οι εκατοντάδες πυρκαγιές που χτυπούν την πατρίδα μας, φέτος, και μάλιστα νωρίς, πριν την καυτή περίοδο της αντιπυρικής, είναι προφανώς ένα μικρό κομμάτι στο πάζλ  του εφιάλτη της κλιματικής κρίσης. 
Στις ΗΠΑ, η μέχρι στιγμής κατάσταση, ανησυχεί ιδιαίτερα, τους ειδικούς που καταγράφουν το φαινόμενο. 
Σύμφωνα με το Fire Engineering, στις ισχυρές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Καλιφόρνια, έχασε τη ζωή του ένα άτομο, και άλλα τρία στο Νέο Μεξικό. 
Στην Αριζόνα, περισσότεροι από 400 κάτοικοι στο San Carlos Apache Reservation κλήθηκαν να φύγουν, μετά από ισχυρή πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο της πόλης και κατέστρεψε τουλάχιστον 13 σπίτια.
 Όλες οι δυτικές πολιτείες "στέγνωσαν" από τον παρατεταμένο καύσωνα, με θερμοκρασίες ρεκόρ σε Καλιφόρνια και  Νεβάδα. Ειδικά στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την πυροσβεστική, μέχρι στιγμής φέτος, η πολιτεία έχει ανταποκριθεί σε περισσότερες από 3.500 πυρκαγιές που έχουν κάψει σχεδόν 842 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 
Τα πυροσβεστικά πληρώματα στην Καλιφόρνια, δίνουν μάχες με τις πυρκαγιές, με υψηλές θερμοκρασίες και σχεδόν μηδενική υγρασία, με πιο σημαντική αυτή που εκδηλώθηκε στα βουνά της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα βορειοδυτικά του Λος Άντζελες και έχει κάψει 137 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
 Οι αρχές σε όλη τη Δύση - συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας Όρεγκον, Νεβάδα και Ουάσιγκτον - έχουν επιβάλει απαγορεύσεις καύσης και άλλους περιορισμούς για να αποφύγουν τις ενάρξεις πυρκαγιάς.  
Η κυβερνήτης του Όρεγκον έχει κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης, μετά την πυρκαγιά  που ξεκίνησε πριν μερικές μέρες στο ανατολικό Όρεγκον και είχε κάψει περισσότερα από 298 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 
Στη Χαβάη, το Εθνικό Πάρκο Haleakala στο Μάουι έκλεισε, καθώς οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες στις πλαγιές του βουνού. Οι επισκέπτες με περισσότερα από 150 οχήματα που είχαν ανέβει την προηγούμενη Τετάρτη για τη διάσημη θέα στο ηλιοβασίλεμα δεν κατάφεραν να κατέβουν μέχρι τις 4 το πρωί της Πέμπτης, επειδή οι στενοί δρόμοι είχαν αποκλειστεί από τα συνεργεία της πυροσβεστικής.