Οι εξελίξεις στην ασφάλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. H πυρκαγιά στην Νότια Κορέα.











Των ε.α.Αντιστρατήγων Π.Σ. Γ.Σταμούλη-Ν.Διαμαντή


Παρακολουθώντας τα διεθνή δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θέμα με το οποίο έχουμε απασχοληθεί, διαβάσαμε για το τελευταίο συμβάν που σημειώθηκε σε χώρο στάθμευσης στην νότια Κορέα.
Πρόκειται για υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Incheon, δυτικά της Σεούλ.
Η φωτιά, όπως φαίνεται και από την κάμερα ασφαλείας του parking, σημειώθηκε σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μάρκας Mercedes-Benz EQS.
Το αυτοκίνητο, σύμφωνα με το video, φαίνεται να βγάζει στήλες λευκού καπνού για αρκετά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ξεσπάει φωτιά με πορτοκαλί φλόγες στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου.
Η ισχυρή πυρκαγιά, προκάλεσε ζημιές σε περισσότερα από 140 αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στον ίδιο επίπεδο, ενώ οι καπνοί προκάλεσαν προβλήματα υγείας σε 23 άτομα, μεταξύ τους και επτά μικρά παιδιά.
Η σφοδρότητα της πυρκαγιάς, ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν από τα σπίτια τους πάνω από 200 άτομα, τα μισά από τα οποία, οι Πυροσβέστες απομάκρυναν από τα μπαλκόνια, ενώ διακόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα σε ολόκληρο το τετράγωνο.
Η Mercedes-Benz Korea σε σχόλιο της δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις πυροσβεστικές αρχές για να προσδιορίσει την ακριβή αιτία.Η κορεατικών προδιαγραφών EQE προσφέρει διαφορετική έκδοση μπαταρίας σε σύγκριση με την αντίστοιχη της Βόρειας Αμερικής. Στην Ασία, το αυτοκίνητο πωλείται με πακέτο νικελίου, κοβαλτίου, μαγγανίου που προέρχεται από την κινεζική Farasis Energy, ενώ τα αμερικανικά μοντέλα διαθέτουν μπαταρία ιόντων λιθίου που προέρχεται από την CATL.
Σύμφωνα με έκθεση του 2023 από την Εθνική Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νότιας Κορέας, ο αριθμός των αυτοκινήτων που πιάνουν φωτιά αυξάνεται κάθε χρόνο, τόσο οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης όσο και ηλεκτρικά οχήματα.
Ο προβληματισμός εντοπίζεται στο ότι η πυρόσβεση οχημάτων που έχουν αναφλεγεί οι ηλεκτρικές είναι πολύ δύσκολη, με δεδομένο ότι σε αντίστοιχη πυρκαγιά, για την κατάσβεσή της οι Πυροσβέστες χρειάστηκαν περισσότερο από 36.000 γαλόνια νερού.

Πηγές
scmp.com
qz.com