"Oculi Inquisitivi: Ερευνητικές Ματιές στις Σκιές της Πόλης




Του Γιάννη Σταμούλη


Μια ομαδική έκθεση, που 24 εικαστικοί προσπαθούν να αποτυπώσουν στον καμβά τους την φράση του φιλόσοφου Διογένη του Κυνικού που διέσχιζε τους δρόμους κρατώντας ένα φανάρι επαναλαμβάνοντας τη φράση “Άνθρωπον ζητώ" “Oculi Inquisitivi”.

Επί της ουσίας η φράση διασχίζει το χρόνο προσπαθώντας να κεντρίσει και να πει πως η αναζήτηση της αλήθειας και των αξιών δε πρέπει να περιορίζεται στην απλή επιφάνεια της κοινωνικής  επαφής, αλλά να επεκτείνεται στην εμβάθυνση στην ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου, ανιχνεύοντας τις αδυναμίες, τις φοβίες και τις ελπίδες του, στη καρδιά του σύγχρονου αστικού πλαισίου". 
Στην έκθεση συμμετέχω με δύο ερασιτεχνίες που προσπαθούν να αποτυπώσουν τους μοναχικούς φιλοσόφους που τους φώναξαν "καταραμένους ποιητές" που πήραν τη σκυτάλη από εκείνον τον αρχαίο Προμηθέα. Μετάτρεψαν την φλόγα σε φως και με το φανό εκείνου του ωραίου κυνικού ερευνούν για το ωραίο το αγαθό το άριστο ή απλά το ανθρώπινο. Πολυπρόσωπες πόλεις σκοτεινές και με την αντινομία της μοναξιάς στο πλήθος. Με τα χρώματα και τα σχήματα συνεχίζουμε να κρατάμε το φανάρι και να φωτίζουμε τα μαύρα και γκρι και συνεχίζουμε να αναζητούμε την ουσία του ουμανισμού....Τα σχήματα και οι γραμμές που συνθέτουν το άλλο κόσμο...τον μυστικό και συνάμα τόσο φανερό.
Η έκθεση φιλοξενείται στη Luminοus Eye Gallery (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42) σε συνεργασία με την ARTgrID.