Μερικές σκέψεις για τις πυρκαγιές Δασών , 70 χρόνια πριν.

Του ε.α.Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη


Το βιβλιαράκι, που από έναν καλό φίλο ήρθε στα χέρια μου, είναι εκδόσεως 1954, του Υπουργείου Γεωργίας-Γενικής Διέυθυνσης Δασών και με συγγραφέα τον Τάκη Καρρά.

Στις 15 μόνο κιτρινισμένες από το χρόνο σελίδες του, διαπραγματεύεται συνοπτικά, ως εκλαϊκευμένη μελέτη  το μεγάλο ζήτημα των πυρκαγιών δασών.

Πέρα από τις συμβουλές και τις οδηγίες πρόληψης αλλά και κατάσβεσης, είναι εξαιρετικά χρήσιμες μερικές σκέψεις που διατυπώνει.

"Η πυρκαγιά δάσους είναι ένα δημόσιο δυστύχημα που καλούνται να προλάβουν και να καταστείλουν, όχι μόνο τα αρμόδια  όργανα του κράτους, αλλά όλοι οι πολίτες....Χιλιάδες στρέμματα δασικού θησαυρού κάθε χρόνο χάνονται.. και τα μέτρα της πρόληψης και της καταστολής δεν είναι πλούσια και ο δασικός πολιτισμός δεν έχει φθάσει στο σημείο που πρέπει...

Και το βιβλιαράκι καταλήγει: "Μην αφήνουμε την δύναμη του κακού να ρημάξει τη φύση, τον τόπο της ζωής μας, την εκδήλωση της αγάπης και της σοφίας της θείας Δυνάμεως και ο καθένας μας ας αγωνισθεί στρατιώτης, στις ταξιαρχίες του ουρανού, που αντιμετωπίζουν πάντοτε νικηφόρα τις τρομερές δυνάμεις του κακού.