Του ε.α. Αντιστρατήγου Γιάννη Σταμούλη
Σαν μέσος ακροατής, το τραγούδι που στέλνει η χώρα στην φετινή eurovision είναι καλό στα πλαίσια της διοργάνωσης. Ωραία φωνή, νεανικός χορευτικός ρυθμός, μια χαρά. Στο videο, του τραγουδιού, η προσπάθεια συνεχίζεται με αντιπροσωπευτικές σκηνές, μια ξεκάθαρης τουριστικής προβολής της χώρας με χρήση των δυνατών συμβόλων μας, Ακρόπολη, Ηρώδειο, ελληνικό φαγητό, χορός, τουρισμός κ.λ.π.
Παράλληλα όμως στο video, επιλέχθηκε ότι στα δυνατά σύμβολα της χώρας, αξίζει να διαφημίσουμε την καθημερινότητα της ανομίας μας και τα επίσης σκληρά μας, της τροχαίας παραβατικότητας και των πυρκαγιών.
Έτσι στην πρώτη από αυτές σκηνές, έχουμε το "φτιαγμένο αμάξι να κάνει αυτοσχέδιους αγώνες και επιδείξεις, και σε δεύτερο πλάνο τον τουρίστα επιβαίνοντας σε αυτό, χωρίς ζώνη ασφαλείας να γίνεται "φραπέ", κατά συρροή παραβάσεων του ΚΟΚ.
Στη συνέχεια μια εξίσου δυνατή σκηνή, έχουμε χορευτικό μπροστά από μια κουζίνα καταστήματος που έχει πιάσει φωτιά, που προφανώς δεν διαθέτει σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης για να το σβήσει, αλλά και που η ομάδα του χορευτικού δεν ενοχλείτε για την ύπαρξή της.
Προφανώς και όλα τα παραπάνω εύκολα έχουν το αντίλογο της έμπνευσης και της δημιουργίας αλλά και της ελευθερίας και της υπερβατικότητας της τέχνης, την οποία και σέβομαι με πάθος.
'Όμως εδώ υπάρχουν μερικοί παράγοντες που εισέρχονται στην εκπροσώπηση της χώρας στην μουσική διοργάνωση.
Πρώτον το εγχείρημα στηρίζεται οικονομικά από την ελληνική πολιτεία, δεύτερον το δημιούργημα αποτελεί εκπρόσωπο της χώρας, τρίτον αποτελεί τουριστικό πρεσβευτή.
Και μπαίνοντας στην ουσία του σχεδιαστικού της σεναριογραφίας του, προφανώς αν το consept είχε μια υπερρεαλιστική οπτική η όποια κριτική θα είχε υπερβατικά στοιχεία.
Όταν όμως το σενάριο επιλέγει να ακολουθήσει ρεαλιστικό συμβολισμό, χρησιμοποιώντας τα ελληνικά διαχρονικά και διεθνώς αναγνωρισμένα σύμβολα η κριτική κατέρχεται πλέον του αισθητικού στο πραγματικό.
Όταν για το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ σημειώθηκαν στη χώρα 11.002 τροχαία ατυχήματα, εκ των οποίων τα 601 θανατηφόρα, και έχεις 637 ανθρώπους νεκρούς και έχουν βεβαιωθεί 1.090.878 τροχαίες παραβάσεις, στο επίσημο video της χώρας δεν διαφημίζεις αυτοσχέδιους αγώνες επίδειξης και τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας.
Όταν για το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, σημειώθηκαν στη χώρα 20.045 αστικές πυρκαγιές στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 47 άνθρωποι, υπέστησαν εγκαύματα 39 και τραυματίστηκαν 17 στο επίσημο video της χώρας δεν διαφημίζεις ανεξέλεγκτη έναρξη πυρκαγιάς σε κατάστημα και χορευτικό έμπροσθέν της. 'Ισως τα παραπάνω να χαρακτηριστούν ως υπερβολική ανάλυση ενός καλλιτεχνικού δημιουργήματος, αλλά από την άλλη, όταν στην ατάκα, πάμε και όπου βγει η απάντηση πρέπει να είναι ολιστική σοβαρή και συγκροτημένη, πάμε όπου και όπως πρέπει.
Καλή επιτυχία σε κάθε περίπτωση στο τραγούδι της χώρας....