Ιστορικά στοιχεία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 από το Πυροσβεστικό Σώμα

 


Του ε.α.Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη


Ο εορτασμός της Εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου 1821, καθιερώθηκε ως επίσημη Εθνική εορτή στις 15 Μαρτίου του 1838, με το διάταγμα υπ.αριθ.980. 
Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός από το νέο απελευθερωμένο ελληνικό κράτος.

Τα επόμενα χρόνια, στον εορτασμό της επετείου, εντάχθηκε ο θεσμός των παρελάσεων, ως συμβολισμός της καθολικής κινητοποίησης του έθνους στον εθνικοαπελευθερώτικο αγώνα.

Ειδικά η συμμετοχή των ενόπλων τμημάτων στην παρέλαση αποτέλεσε την παρουσίαση - προβολή της ισχύος του Ελληνικού Κράτους απέναντι στις εχθρικές απειλές. 


Το οργανωμένο Πυροσβεστικό Σώμα από την ίδρυσή του συμμετείχε στις παρελάσεις του εορτασμού της Εθνικής Επετείου σε όλη τη χώρα, δηλώνοντας με την παρουσία του, την ετοιμότητα του στην προάσπιση της πολιτικής προστασίας της χώρας.

Οι φωτογραφίες των παρελάσεων, δίνουν πολύτιμα στοιχεία, καθότι αποτυπώνουν τον πυροσβεστικό εξοπλισμό της εποχής αλλά και την εικόνα της δεδομένης χρονικής στιγμής που αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός.
Ιδιαίτερης μνείας θα πρέπει να τύχει το  πρώτο εξώφυλλο του πρώτου πυροσβεστικού περιοδικού στην  Ελλάδα, της "Πυροσβεστικής Ηχούς", το Μάρτιο του 1948, που είναι αφιερωμένο στην Εθνική Επέτειο του 1821.