Η εκατόμβη των θυμάτων της τρομοκρατίας.

 


Του ε.α.Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη

Τα τελευταία δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, επανάφεραν με το πλέον δραματικό τρόπο, μια από τις χειρότερες πλευρές της ανθρώπινης δράσης, αυτής της Τρομοκρατίας. Μελετώντας την Global Terrorism Database, μια σημαντική βάση δεδομένων, που έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, βρίσκουμε τα στοιχεία του τρόμου για όλο τον κόσμο, για την περίοδο 1970-2013.

Η Global Terrorism Database™ (GTD) είναι μια βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα που περιλαμβάνει πληροφορίες για τρομοκρατικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο . Περιλαμβάνει συστηματικά δεδομένα για περισσότερες από 200.000 περιπτώσεις. Για κάθε περιστατικό έχει διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία και την τοποθεσία του συμβάντος, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν και τη φύση του στόχου, τον αριθμό των θυμάτων και, όταν είναι αναγνωρίσιμο, την ομάδα ή το άτομο που ευθύνεται.

Η National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (START) καθιστά τη συγκεκριμένη βάση δεδομένων διαθέσιμη  μέσω του διαδικτύου,  σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η κατανόηση της τρομοκρατικής βίας, ώστε να μπορεί να μελετηθεί και να νικηθεί πιο εύκολα.
Περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερες από 88.000 βομβιστικές επιθέσεις, 19.000 δολοφονίες και 11.000 απαγωγές από το 1970.Σε αυτή τη χρονική περίοδο, σε 33.274 τρομοκρατικές επιθέσεις, έχασαν την ζωή τους  100.953 άτομα.





Οι  πλέον δολοφονικές τρομοκρατικές ομάδες είναι 25 με δραστηριότητα σε  73 χώρες σε πέντε ηπείρους.
Η χώρα που  στοχοποιήθηκε από τις περισσότερες ομάδες ήταν η Γαλλία.

 Η ομάδα με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση είναι η Χεζμπολάχ, υπεύθυνη για την τρομοκρατία σε 17 χώρες.Κατά μέσο όρο, αυτές οι 25 κορυφαίες ομάδες ήταν ενεργές σχεδόν 19 χρόνια (κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου), ενώ όλες οι άλλες ομάδες ήταν ενεργές λίγο περισσότερο από 2 χρόνια.







Οι συγκεκριμένες  ομάδες  είναι υπεύθυνες για το 48% όλων των γνωστών  θυμάτων, με το ISIS να είναι υπεύθυνο για τους περισσότερους τραυματίες (10.585). Ωστόσο, η Αλ Κάιντα είναι πιο αποτελεσματική, τραυματίζοντας 230 ανά συμβάν κατά μέσο όρο.
Από τα συνολικά επαληθευμένα θύματα, πάνω από τα μισά (83.896 ή 56%) αποδίδονται στις 25 αυτές  ομάδες. Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από αυτές τις ομάδες, 6.857, συνέβη το 2013.

Η Hamas, που ξεκίνησε το τελευταίο αιματοκύλισμα , στο Ισραήλ, iδρύθηκε το 1987 από τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, έναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα που ζούσε στη Γάζα και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες επιθέσεις κατά ισραηλινών αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας.
Η Χαμάς είναι το αραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης.
Στόχος της να εξολοθρεύσει το Ισραήλ. Μέσα της είναι οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες φονικές επιθέσεις σε πολίτες και Ισραηλινούς στρατιώτες.
Η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς «κέρδισε» τις βουλευτικές εκλογές του 2006 και το 2007 απέκτησε βίαια τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή. Η Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία κυριαρχεί το αντίπαλο κίνημα της Φατάχ, διαχειρίζεται ημιαυτόνομες περιοχές της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης.
Η Χαμάς  έχει λάβει  υποστήριξη από αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ, ο Λίβανος και η Τουρκία.