Το κλίμα που πληγώσαμε...ο πύρινος εφιάλτης του πλανήτη μας


Του ε.α. Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη
Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν εφιαλτική για την επαρχία Αλμπέρτα στον Καναδά,  όταν δεκάδες  δασικές πυρκαγιές αποτέφρωσαν  περισσότερα από 4.100.000 στρέμματα. Η επαρχία κηρύχτηκε  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε ακόμα και τον στρατό στην απομάκρυνση περίπου 30.000 κατοίκων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Στην περιοχή σημειώνονται   ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, κυρίως στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της επαρχίας, καθώς και  καταιγίδες, δημιουργώντας συνθήκες ευνοϊκές για το ξέσπασμα νέων πυρκαγιών. Εκατοντάδες πετρελαϊκές εταιρείες κατάφεραν να επαναλειτουργήσουν, αφού είχαν αναστείλει τις δραστηριότητές τους για κάποιες ημέρες. Η επαρχία Αλμπέρτα, μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύεται  στο journal Environmental Research Letters, η μελέτη της  Union of Concerned Scientists, σύμφωνα με την οποία "εκατομμύρια στρέμματα που έχουν καεί από τις πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ και στον Καναδά, έχουν πιθανή σχέση με τη ρύπανση από άνθρακα από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τσιμέντου στον κόσμο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους, υπολογίζοντας το ρόλο που παίζει η κλιματική κρίση σε ακραίες καιρικές και περιβαλλοντικές καταστροφές. Ειδικότερα τα πραγματικά κλιματικά δεδομένα  συγκρίθηκαν  με μοντελοποιημένη εκδοχή του κόσμου όπου δεν υπήρχε ρύπανση από ορυκτά καύσιμα από τις εταιρείες ορυκτών.
Μια μέτρηση στην οποία εστίασαν ήταν το λεγόμενο έλλειμμα τάσης ατμών της περιοχής - ή πόσο διψάει η ατμόσφαιρα για υγρασία. Είναι ένας βασικός δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς και ξηρασίας, μετρώντας πόσο ο αέρας απορροφά την υγρασία από το έδαφος και τα φυτά, τα οποία στη συνέχεια γίνονται καύσιμο για τις πυρκαγιές. Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τη ρύπανση από αεροζόλ, η οποία σε αντίθεση με τα αέρια που θερμαίνουν τον πλανήτη, όπως το διοξείδιο του άνθρακα ή το μεθάνιο, αντανακλά το φως του ήλιου πίσω στο διάστημα και έχει ένα ψυκτικό αποτέλεσμα. Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεισφέρουν περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών βιομηχανικών εκπομπών αεροζόλ, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα εκπομπών ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2015, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα, και κράτησε σταθερά στοιχεία από το 2015 έως το 2021.

Άλλο ένα στοιχείο που μετρήθηκε είναι  ότι  οι μεγαλύτερες πυρκαγιές ρίχνουν επίσης καπνό στην ατμόσφαιρα, ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις, επηρεάζοντας εκατομμύρια με κακή ποιότητα αέρα, ενδεχομένως εκατοντάδες μίλια μακριά.

Όπως σημειώνει ένας από τους επιστήμονες της έρευνας: «Ακόμα κι αν δεν ζείτε κοντά στη φωτιά, μπορείτε ακόμα να νιώσετε αυτές τις επιπτώσεις». «Αυτό που μοιράζονται οι ειδικοί στη δημόσια υγεία είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα έκθεσης στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς».