Οι δασικές πυρκαγιές της άνοιξης. Δύσκολες και επικίνδυνες υπό το βάρος της κλιματικής κρίσης.


Του ε.α.Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη


Η πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ισπανία, πριν λίγα 24ωρα έφερε νωρίτερα στην δημοσιότητα το θέμα των δασικών πυρκαγιών.
«Αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά που είναι μάλλον χαρακτηριστική του καλοκαιριού», δήλωσε εκφράζοντας τη ανησυχία του στο ο Μ. Νικολάς, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της επαρχίας της Καστεγιόν, όπου εκδηλώθηκε αυτή η πυρκαγιά, ενώ σε παρέμβασή του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ δήλωσε πως «μια τέτοια πυρκαγιά τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά είναι μια επιπλέον απόδειξη της κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης που βιώνει η ανθρωπότητα και η οποία πλήττει ιδιαίτερα χώρες όπως η δική μας».
Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος της κλιματικής κρίσης και την αλλαγή της των κλιματικών δεδομένων, δείχνει ότι κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων μηνών, δημιουργούνται συνθήκες τέτοιες που ευνοούν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς στην ύπαιθρο με εξίσου καταστρεπτικά αποτελέσματα μιας αντίστοιχης θερινής.
Από την εξέταση των στατιστικών στοιχείων της τελευταίας τριετίας, στη χώρα μας φαίνεται ότι ο Μάρτης πρωταγωνιστεί στις πυρκαγιές της υπαίθρου, την ανοιξιάτικη περίοδο.

Το 2020 σημειώθηκαν 1.124. αγροτοδασικές πυρκαγιές με ζημιές σε 4.254 στρέμματα
Το 2021 σημειώθηκαν 1.392 αγροτοδασικές πυρκαγιές με ζημιές σε 7.376 στρέμματα
Εξετάζοντας τα στοιχεία των δύο αντίστοιχων ετών της προηγούμενης δεκαετίας βλέπουμε μια σαφή άνοδο τόσο σε αριθμό πυρκαγιών όσο και σε ζημιές.
Το 2010 να σημιεώνονται 452 αγροτοδασικές πυρκαγιές με ζημιές σε 1.294 στρέμματα
Το 2011 να σημιεώνονται 517 αγροτοδασικές πυρκαγιές με ζημιές σε 1.858 στρέμματα
Η ίδια εικόνα παρουσιάζουν και τα συνολικά στοιχεία και των τριών μηνών της άνοιξης Μάρτιος -Μάιος.
Οι αγροτοδασικές πυρκαγιές τη Άνοιξης του 2020 ήταν το 22,95% των συνολικών του έτους και του 2021 ήταν το 26,93% αντίστοιχα.
Την προηγούμενη δεκαετία, οι αγροτοδασικές πυρκαγιές τη Άνοιξης του 2010 ήταν το 7,17% των συνολικών του έτους και του 2011 ήταν το 10,87% αντίστοιχα.
Υπό το βάρος των κλιματολογικών συνθηκών, η έναρξη μιας πυρκαγιάς υπαίθρου, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, αν ληφθεί υπόψη, ότι ειδικά τους πρώτους ανοιξιάτικους μήνες, δεν έχουν ξεκινήσει τα τακτικά προληπτικά αντιπυρικά μέσα και ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός δεν βρίσκεται σε ανάπτυξη.
Τα παραπάνω απαιτούν διπλή προσοχή ειδικά από τους πολίτες που χρησιμοποιούν το πυρ για αγροτικές εργασίες, αλλά και γενικότερα σε όσους ενεργούν με θερμές εργασίες στην ύπαιθρο.
Τέλος θα πρέπει να υπενθυμηθεί ότι σε εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας με την Κ.Υ.Α. 1791 /74062/ 14.7.2015 (Β’1468), έχουν τεθεί υποχρεώσεις στην γεωργία, για την μη χρήση καύσης των υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς ουδεμία χρονική δέσμευση, ενώ όσον αφορά την καύση των κλαδεμάτων (ελαιώνων – αμπελώνων), δίδεται η διακριτική ευχέρεια στον εθνικό νομοθέτη για την δυνητική εφαρμογή της απαγόρευσης.