Αγιοκατάταξη του Μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτη του υμνογράφου της ακολουθίας των Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος, Αγίων Τριών Παίδων


 Του ε.α . Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη

Στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας εντάχθηκε ο Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης κατά την ιερή ακολουθία που έγινε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μιλώντας για αυτόν επεσήμανε:
"Ο Όσιος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης έλαβεν άνωθεν το χάρισμα της υμνογραφίας, το οποίον εκαλλιέργησεν, αφιερώσας ολοκληρωτικώς την ζωήν του εις αυτήν την κλήσιν του Θεού. Πρότυπόν του είχε τους μεγάλους υμνογράφους της Εκκλησίας και την υμνολογικήν παράδοσιν του Άθωνος. Ως μοναχός διεκρίθη διά την ταπείνωσιν και την απλότητά του, ανεγνωρίζετο δε ήδη ζων ως χαρισματική και αγία μορφή."

Ο κατά κόσμον Αναστάσιος-Αθανάσιος γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1905 στην Δρόβιανη της επαρχίας Δελβίνου Βορείου Ηπείρου. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Αθήνα, αποφασίζει να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο στο Άγιον Όρος, ως δόκιμος στην σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, στο κελί του Τιμίου Προδρόμου. Στις 20 Οκτωβρίου του 1924 κατά την διάρκεια της αγρυπνίας στην μνήμη του αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας έγινε η μοναχική κουρά του παίρνοντας το όνομα του αγίου. Κάτω από την καλύβι του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται η καλύβη Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Διετέλεσε βιβλιοθηκάριος και τυπικάρης του Κυριακού της σκήτης Αγίας Άννης, ασχολούμενος, με την σύνταξη και δημοσίευση καταλόγου των χειρογράφων κωδίκων της βιβλιοθήκης του κυριακού της σκήτης.. Ο Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις υμνογράφων, που το μεγαλύτερο μέρος του έργου του χρησιμοποιήθηκε αμέσως στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, παρά το γεγονός ότι ένα μικρό μόλις τμήμα του έχει εκδοθεί, μιας και πολλές ακολουθίες κυκλοφορούν ευρύτατα σε δακτυλογραφημένα φωτοαντίγραφα. Η Εκκλησία τίμησε τον υμνογράφο με πολλές διακρίσεις. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο του απονέμει την ευαρέσκειά του. Το 1955 του δόθηκε η ανώτατη εκκλησιαστική διάκριση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, ως Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ενώ η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το αργυρό της μετάλλιο «δια το υπέροχον υμνογραφικόν του έργον το οποίον τιμά την ελληνικήν γραμματείαν και την θρησκευτικήν ποίησιν».Ξημερώματα Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου του 1991 άφησε στο μοναχικό του κελί την τελευταία του πνοή, ενώ βάδιζε ήδη το 86ο έτος της επίγειας ζωής του.
Μια πρώτη καταγραφή του έργου του από τον Π.Β.Πάσχο αναφέρει για το διάστημα 1930-1970, περί τις 675 ακολουθίες, παρακλήσεις, κανόνες, 1200 απολυτίκια, κοντάκια, μεγαλυνάρια, ενώ για το διάστημα 1970-1983 σε άλλη καταγραφή περιλαμβάνονται 200 ακολουθίες, 150 παρακλήσεις, κανόνες και 50 οίκοι.

Ο Μοναχός Γεράσιμος, συνέγραψε την Ακολουθία των Αγίων Τριών Παίδων των Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος και τον παρακλητικό κανόνα προς τους Αγίους, η οποία εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το 1982 και εκδόθηκε από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το 1983.
...ως φλόγα πατήσαντες Άγιοι Παίδες πιστοί πυροσβέσταις παρέχετε ρώμην...ως ταχύτατοι, πυροσβεστών υπέρμαχοι Παίδες μακάριοι, εν τοις κινδύνοις πυρός,ατρώτους φυλάττοντες, τούτους μη παύσησθε, ων αν πάντοτε, εν πεποιθήσει σπεύδωσι, προς βοήθειαν του πέλας.

Προστάται θερμοί Πυροσβεστών υπάρχοντες, ω Παίδες Θεού και θείοι αντιλήπτορες, βραβεύεται εκάστοτε την θερμήν υμών τούτοις αντίληψιν, ως αν πυρκαιών της φοράς, εν πάση ανάγκη περιγέγωναι...