Ο Μικρός Ρωμηός



Το 1886 πρωτοεκδόθηκε στην Αθήνα το λαϊκό έντυπο Ο Μικρός Ρωμηός που φιλοδοξούσε να ανταγωνιστεί τον περίφημο Ρωμηό του Γ. Σουρή!
Ήταν γέννημα θρέμμα της δικομματικής αντιπαράθεσης της εποχής (Χ. Τρικούπης και Θ. Δηλιγιάννης). Τρικουπικός Ο Ρωμηός, δηλιγιαννικός Ο Μικρός Ρωμηός. Κοσμικός και κοσμοπολίτης, αρωγός της ανερχόμενης και επικρατούσας πλούσιας τάξης των ομογενών ο πρώτος, εκπρόσωπος της λαϊκής τάξης και των παραδοσιακών δομών των γηγενών ο δεύτερος.
Εκδότης της εφημερίδας Ο Παναγιώτης Θεοδοσίου,ο οποίος γεννήθηκε το 1863. Ενεγράφη στο Πολυτεχνείο Αθηνών, χωρίς όμως ποτέ να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ασχολήθηκε -μάλλον χωρίς επιτυχία- με το θέατρο. Αρχικά ως ηθοποιός και αργότερα σχηματίζοντας θιάσους (μπουλούκια), έγραφε και παρουσίαζε δικές του ηθογραφίες, κωμωδίες και μονόπρακτα. Θέματα που απασχολούσαν τις κωμωδίες και τη σάτιρά του ήταν οι έντονες κοινωνικές αδικίες της εποχής, η πολιτική κατάσταση, καθώς και τα γεγονότα που συντάραζαν τις γειτονιές (έρωτες, συζυγικοί καβγάδες κ.λπ.). Παρά τις κομματικές επιλογές, τα έντονα θρησκευτικά του αισθήματα και τις φιλοβασιλικές ιδέες του, δεν διστάζει να σατιρίσει -σε υπερβολικό βαθμό- την Εκκλησία, το Κράτος, ακόμη και το Παλάτι.

Το πρώτο τεύχος της εφημερίδας

Την εφημερίδα θα την εκδόσει σε ηλικία 23 ετών, σε μιά ταραγμένη από τα πολιτικά πάθη εποχή και θα τη διατηρήσει γιά τριάντα ολόκληρα χρόνια, μέχρι και το θάνατό του,ο οποίος υπήρξε το ίδιο αινιγματικός και γεμάτος πικρή σάτιρα όσο και η ζωή του. Με την υγεία του βαριά κλονισμένη από την εξορία σε νησί των Σποράδων, λόγω των αντιβενιζελικών του φρονημάτων και της εμπλοκής του στη δίνη των συγκρούσεων του Εθνικού Διχασμού (1915-1917). Ο Θεοδοσίου θα αφήσει την τελευταία του πνοή χτυπημένος από φυματίωση στο σπίτι του, στην οδό Θεσσαλονίκης 5, στις 24 Ιουλίου 1917.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980,ο Νίκος Σκιαδάς είναι το πρόσωπο που σκέφτηκε την αναβίωση του Μικρού Ρωμηού.Με επιμέλεια και σύστημα είχε συγκεντρώσει σημαντικό υλικό, διασώζοντας ό,τι ήταν δυνατόν. Εξάλλου, ο ίδιος είχε δομήσει μια εξαιρετικά σημαντική ιστορική, λογοτεχνική και θεατρική Βιβλιοθήκη, καθώς και πλουσιότατες συλλογές (δίσκων, ηχητικών τεκμηρίων, ιστορικών εγγράφων, φωτογραφικών αρχείων κ.ά.).
Η «εντολή» υλοποίησης της «κεφάτης» απόφασης εδόθη στον 28χρονο τότε Ελευθέριο Σκιαδά, σημερινό Αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων.
Το πρώτο φύλλο εκδόθηκε λίγους μήνες αργότερα, ταυτόχρονα με την ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου του Μικρού Ρωμηού, το οποίο «κτίστηκε» με το πλουσιότατο υλικό που διέθετε ο Νίκος Σκιαδάς.
Ο Νίκος Σκιαδάς έφυγε πρόωρα από τη ζωή, επάνω στην ακμή της δράσης, της προσφοράς του και των πνευματικών του αναζητήσεων. Οι πολύτιμες αρχειακές συλλογές του αποτέλεσαν την πρώτη «μαγιά» για όσα σήμερα διαθέτει η ΕΑΜΕ «Ο Μικρός Ρωμηός» και μια υψηλή πνευματική παρακαταθήκη. Ίσως, θα έπρεπε η αφιερωματική αυτή έκδοση να του «ανήκει» εξολοκλήρου.

Ο σημερινός διευθυντής της εφημερίδας Ελευθέριος Σκιαδάς-Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων


Σήμερα η εφημερίδα, της οποίας Διευθυντής εξακολουθεί να είναι ο Λευτέρης Σκιαδάς, εξακολουθεί να εκδίδεται ανελλιπώς, παρουσιάζοντας προτωγενή ιστορικά στοιχεία γιά την πόλη των Αθηνών.
Σημαντική είναι και η έρευνα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του υπερδραστήριου Αντιδημάρχου, γιά τα ιστορικά πυροσβεστικά πράγματα της Αθήνας,που θα παρουσιάσω σε επόμενες αναρτήσεις.
Η δικτυακή διεύθυνση του "Μικρού Ρωμιού" είναι http://www.mikros-romios.gr