Οδοιπορικό στα ιερά προσκυνήματα του Κουβαρά

Επτά δασόφυτοι λόφοι των Μεσογείων, μεταξύ των ορεινών όγκων του Πανείου Όρους, της Μερέντας και του Ολύμπου Αττικής συγκροτούν τον όμορφο πευκόφυτο πνεύμονα του Κουβαρά.
Ένα μεγάλο μέρος του επέζησε  από τη μανία της πύρινης λαίλαπας και οι Πυροσβέστες, επαγγελματίες και εθελοντές  της Ανατολικής Αττικής, παλεύουν νυχθημερόν για να το κρατήσουν άπυρο και άφλεκτο.

Φρουροί του και υπερβατική του δύναμη, στέκουν διάσπαρτα ιερά προσκυνήματα υπομνήσεις συγκροτώντας ένα λατρευτικό οδοιπορικό.

Βγαίνοντας από το Μαρκόπουλο σε ένα μικρό λόφο, στον οικισμό Μπαθίστα σκαρφαλωμένος βρίσκεται ο ναός του Προφήτη Ηλία

Συνεχίζοντας την Λεωφόρο Πανοράματος για να μπεις στον κεντρικό πυρήνα του δάσους, στα αριστερά σου βλέπεις ένα μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, που σου υπενθυμίζει το παραθαλάσσιο της ευρύτερης περιοχής.

Μερικά μέτρα παρακάτω, αριστερά ανηφορίζει ένας μικρός δρόμος που σε οδηγεί στη Μονή  Τα Εισόδια Θεοτόκου", Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Προδρόμου του Κυνηγού.
Λίγο πριν φτάσεις στη μονή, σε υποδέχεται ένα μικρό εκκλησάκι με θαυμάσια αυλή για να ξαποστάσεις.

Συνεχίζοντας την ανηφόρα κρυμμένη σχεδόν μέσα στο δάσος βρίσκεται η Μονή της Ευαγγελίστριας.

Το μοναστήρι επιβλητικό και σιωπηλό παρά την εγκατάληψή του, σημαίνει την παρουσία του και επιβάλλει την χάρη της Παναγιάς στους επισκέπτες.
Κατηφορίζοντας πάλι προς την Λεωφόρο Πανοράματος και συνεχίζοντας  τη διαδρομή προς τον Κουβαρά, λίγο πιό κάτω, στα αριστερά σε ένα μικρό χωμάτινο δρόμο,  βρίσκεις την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα. Αντρική Μονή, ενεργή με αρκετούς μοναχούς.
Επιστρέφοντας στην Λ.Πανοράματος και προχωρώντας λίγο πιό κάτω, αυτή τη φορά στα δεξιά, σε ένα μικρό ανηφορικό δρομάκι βρίσκεται στο εκκλησάκι της Υπαπαντής.

Συνεχίζοντας τώρα στην Λ. Αυλακίου,στα αριστερά μας βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου του Κουβαρά.

Μερικά μέτρα παρακάτω, παίρνουμε την οδό Δημοκρατίας και  αρκετά πιό κάτω βρίσκουμε την διασταύρωση με την οδό Αγίου Αντωνίου, όπου συναντάμε το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου.


Ανηφορίζοντας προς το χωριό του Κουβαρά βρίσκεις το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη

Μέσα στο χωριό, δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με τα νερά να τρέχουν δίπλα του σε μικρό καταρράκτη. 
Κατηφορίζοντας προς την Λ.Λαυρίου συναντάμε δύο μικρά ξωκλήσια τον Άγιο Στυλιανό 

και τον Άγιο Γεώργιο

Σε κοντινή απόσταση   βρίσκεται και το Μετόχι της Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους

Στην ίδια περιοχή σε ένα μικρό ύψωμα βρίσκονται δύο μοναστήρια,
Το ένα γυναικείο, είναι η Ιερά Μονή Αγίου Σωφρόνιου,

Και το άλλο αντρικό, λίγα μέτρα πιο κάτω η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου