Η φονική πυρκαγιά που λάβωσε και τους Πυροσβέστες

 Σε ένα άρθρο του, στο επετειακό αφιέρωμα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της 20/7/2019, ο καλός  φίλος και εξαιρετικά έμπειρος δημοσιογράφος στα ζητήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, Διονύσης Βυθούλκας, προσπαθεί να φωτίσει λίγο τους ανθρώπους πίσω από την "δύσφλεκτη  πυροσβεστική στολή. Τους ανθρώπους, που όπως σημειώνει, "έπρεπε να από τη μια πλευρά να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά και από την άλλη να ανασύρουν πτώματα. Οι εικόνες αποτυπώθηκαν στο μυαλό και στην ψυχή τους. Και παράλληλα ήρθε η κριτική από μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολίτες και το πιο δημοφιλές κάποτε Σώμα Ασφάλειας βρέθηκε στο στόχαστρο για λανθασμένες εκτιμήσεις της κατάστασης, για εσφαλμένες ενέργειες..."
Ο δημοσιογράφος  προσπαθεί να ανιχνεύσει το ψυχολογικό βάρος των μαχητών της φωτιάς, που καλούνται να συνεχίζουν να επιχειρούν από την επόμενη στιγμή έχοντας στα αυτιά τους τόσο την γενική κριτική, όσο και την στοχευμένη προς την φυσική τους ηγεσία, με ότι  μπορεί αυτό  να σημαίνει για το διοικητικό - επιχειρησιακό μοντέλο του πυροσβεστικού μηχανισμού.
Μεταξύ των άλλων το άρθρο κάνει μια ουσιαστική επισήμανση, αυτή των κρίσιμων επιχειρησιακών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν την κρίσιμη ώρα της μάχης.
Όταν ένας δημόσιος διάλογος, σχετικών και μη, αναπτύσσεται, υπό το βάρος της ποινικοποίησης των πυροσβεστικών επιχειρήσεων, για επιχειρησιακές επιλογές των στελεχών, εύκολα μπορεί  να διαπιστώσει την εξαιρετικά  δύσκολη θέση τους και την φόρτιση των όποιων αποφάσεων τους.

Το άρθρο προστίθεται στις ψύχραιμες και συγκροτημένες φωνές  που προσπαθούν να φωτίσουν πολύπλευρα  την επόμενη της μεγάλης καταστροφής,