H τέχνη δίπλα στην σκληρή πραγματικότητα




Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Κοσμήτορα της Ανωτέρας Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Αγγελή Αντωνόπουλου, πήρε σχήμα, χρώμα και εξελίχθηκε σε δύο εξαιρετικές τοιχογραφίες στις εισόδους των κτιρίων του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πειραιώς και της  Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιώς.
Η πρωτοβουλία του κ. Αντωνόπουλου, έφερε σε επαφή μια ομάδα φοιτητών της ΑΣΚΤ, τους Ιωάννη Α.Τοβα,Νίκο Ξυλακη, Βλαδίμηρο Μητρόπουλο, με μιά σκληρή πλευρά της καθημερινότητας, αυτή της πυροσβεστικής ζωής και παράλληλα  έφερε σε επαφή τους Πυροσβέστες με την τέχνη που μπορεί με εξαιρετικό τρόπο να εμπνευστεί από αυτή, να την αποδώσει και να στείλει μηνύματα ευαισθητοποίησης. 


Το πρώτο έργο φιλοτεχνήθηκε στην είσοδο του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πειραιώς. Εδώ η ομάδα  των καλλιτεχνών υλοποίησε μια επιθυμία των υπηρετούντων για μια σύνθεση αφιερωμένη στον ΗΡΩΑ του Πυροσβεστικού Σταθμού, τον Πέτρο Σπυρόπουλο που έπεσε στο καθήκον.
Η ομάδα άκουσε τους συναδέλφους, μελέτησε το ύφος της σύνθεσης, θέλοντας να δώσει το ανθρώπινο της απώλειας του Πέτρου, αλλά και το υπερβατικό της θυσίας του Σπυρόπουλου, συνδυάζοντας τον άνθρωπο Πυροσβέστη, την οριακή εκείνη στιγμή που περνά το λεπτό νήμα που χωρίζει την ζωή από την απώλεια της και μετατρέπει τον Πυροσβέστη Φύλακα από τη Φωτιά σε Άγγελο Υμνητή του χρέους, του καθήκοντος.


Η τελική εικόνα είναι η αποτύπωση της ουσίας του ίδιου του Πυροσβεστικού Επαγγέλματος, με ονοματεπώνυμο, αυτό του Ήρωά μας του Αρχιπυροσβέστη Πέτρου Σπυρόπουλου.

Η στολή στην σύνθεση επιλέχθηκε να είναι η σημερινή, μια μικρή υπόμνηση του αδιατάρακτου του πυροσβεστικού χρόνου και της σύνδεσης που διατηρούν οι εν ενεργεία Πυροσβέστες με τους Ήρωές Πυροσβέστες. 



Το δεύτερο έργο φιλοτεχνήθηκε στην είσοδο της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά. Εδώ η ομάδα των φοιτητών αφέθηκε μόνη στο σχεδιασμό να αποτυπώσει την παρουσία των Πυροσβεστών στο μεγάλο λιμάνι. Η εικαστική σύνθεση που επιλέχθηκε περιέλαβε  τον εμβληματικό πύργο του Πειραιά και το πυροσβεστικό πλοιάριο.


Μετά την ολοκλήρωση των έργων, ευχαριστήσαμε τον Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών κ.Αγγελή Αντωνόπουλο και τους φοιτητές της ομάδας του.
.Σε ανάμνηση της συνεργασίας τους επιδώσαμε αναμνηστικές πλακέτες και συμβολικά δόθηκε στον Κοσμήτορα, (ερασιτεχικό) ζωγραφιικό έργο του γράφοντα με σύνθεση το κτίριο της ΑΣΚΤ και έναν πυροσβέστη μαχόμενο στις φλόγες.