Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πρωί  της 27ης Απριλίου 1941, οι   Γερμανοί  Ναζί μπαίνουν  στην Αθήνα.


Ένα απόσπασμα, με επικεφαλής τον ίλαρχο Γιακόμπι, ανέβηκε στον Ιερό Βράχο και, αφού υπέστειλε την ελληνική σημαία, ύψωσε τη ναζιστική με τον αγκυλωτό σταυρό:


undefined

Η σβάστικα υψώθηκε επίσης στα Παλαιά Ανάκτορα, στη γερμανική πρεσβεία, στα ξενοδοχεία "Μεγάλη Βρετανία" και "King George", ενώ την ίδια ώρα γερμανικά αποσπάσματα καταλάμβαναν το δημαρχιακό μέγαρο, το ταχυδρομείο, το τηλεγραφείο, τα υπουργεία και διάφορα σημαντικά δημόσια κτίρια.

Καθ' όλο αυτό το διάστημα, ο -ελεύθερος ακόμα- αθηναϊκός ραδιοσταθμός μετέδιδε τα τελευταία μηνύματά του, σκορπίζοντας δάκρυα συγκίνησης στους Αθηναίους που παρέμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους:
 

 Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι…
Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών.
Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου.
Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια.
Έλληνες! Ψηλά τις καρδιές!".



Η μισητή ναζιστική σβάστικα υψώθηκε  στην Ακρόπολη, στα Παλαιά Ανάκτορα, στη γερμανική πρεσβεία, στα ξενοδοχεία "Μεγάλη Βρετανία" και "King George", ενώ την ίδια ώρα γερμανικά αποσπάσματα καταλάμβαναν το δημαρχιακό μέγαρο, το ταχυδρομείο, το τηλεγραφείο, τα υπουργεία και διάφορα σημαντικά δημόσια κτίρια.
Καθ' όλο αυτό το διάστημα, ο -ελεύθερος ακόμα- αθηναϊκός ραδιοσταθμός μεταδίδει  τα τελευταία μηνύματά του, σκορπίζοντας δάκρυα συγκίνησης στους Αθηναίους που παρέμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους:
"Προσοχή! Προσοχή!
Η πρωτεύουσα περιέρχεται εις χείρας των κατακτητών. Επάνω εις τον Ιερόν Βράχον της Ακροπόλεως δεν κυματίζει πλέον υπερήφανη η γαλανόλευκος. Αντ’ αυτής εστήθη το λάβαρον της βίας. Ο φρουρός της σημαίας μας, διαταχθείς να την υποστείλει διά να ανυψωθεί η γερμανική, ηυτοκτόνησε ριφθείς εις το κενόν από του σημείου όπου ευρίσκετο η γαλανόλευκος.
Ζήτω η Ελλάς!".



Η τελευταία πράξη της τραγωδίας για την γενέτειρα της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας παίχτηκε κατά την επίσημη παράδοση της πόλης στους κατακτητές από τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Αττικοβοιωτίας, Υποστράτηγο Καβράκο. Είχε άλλωστε προηγηθεί η συνθηκολόγηση του Γεώργιου Τσολάκογλου με τον γερμανικό στρατό στις 20 Απριλίου.
Στον αθηναϊκό ραδιοσταθμό ακούστηκε για τελευταία φορά ο εθνικός ύμνος. Λίγο πριν οι Γερμανοί καταλάβουν τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου, ο εκφωνητής του ραδιοσταθμού θα κλείσει αναγκαστικά τη μετάδοσή του προς τους Αθηναίους:

"Προσοχή!
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέμματα!
Έλληνες! Μην τον ακούτε!
Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής νίκης!
Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!".


"ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ -
Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΘΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ΞΑΝΑ".
Ελεγειακό σκίτσο του George Whitelaw στην εφημερίδα "Daily Herald":
"Υπάρχει καλύτερος θάνατος απ' το να αντιμετωπίσει κάποιος τρομακτική υπεροχή για τις στάχτες των προγόνων του και τους ναούς των θεών τους".