Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ


Τριάντα χρόνια πριν, στο κέντρο του Brixton, μεταξύ 10-12/4/1981.σημειώθηκαν σοβαρότατες βίαιες ταραχές στις οποίες ενεπλάκησαν κυρίως μετανάστες.
Σύμφωνα με την Βρετανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, στην περιοχή υπήρχε μια σοβαρή αύξηση των ληστειών. Η αστυνομική διοίκηση της περιοχής προχώρησε σε επιχειρήσεις, με το όνομα Swamp 81, η οποία περιελάμβανε προληπτικές δράσεις, κυρίως ελέγχους και έρευνες σε μαύρους πολίτες.
Η έκρηξη αποδίδεται σε τυχαίο περιστατικό μεταξύ του πληρώματος ενός περιπολικού και μερικών νεαρών μαύρων. Συγκεκριμένα τις απογευματινές ώρες της 10-4-1981, αστυνομικοί που περιπολούσαν στην Atlantic Road του Brixton παρατήρησαν ότι υπήρχε κυκλοφοριακό πρόβλημα. Στην έρευνά τους, προχώρησαν στον έλεγχο ενός νεαρού μαύρου ατόμου, θεωρώντας το ως ύποπτο, μιας και το πουκάμισό του ήταν καλυμμένο από αίμα. Όταν έβγαλε το πουκάμισο διαπιστώθηκε ότι έφερε τραύμα από μαχαίρι μήκους 3-4 ιντσών, πίσω στην πλάτη, έχανε αίμα και προφανώς είχε ανάγκη από βοήθεια, πλην όμως προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο.
Στο σημείο πλησίασαν άλλοι τρεις νεαροί μαύροι και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν. Παρ’ όλο που οι αστυνομικοί εξήγησαν ότι δεν ήταν κρατούμενος και ότι είχε ανάγκη επείγουσα ιατρική φροντίδα, οι τρεις νεαροί μαύροι έφυγαν, προχωρώντας στη συγκέντρωση μεγάλης ομάδας ατόμων. Οι συγκεντρωμένοι μέσα σε ελάχιστο χρόνο γίναν 40-50 άτομα, που διαμαρτύρονταν γιατί δεν μεταφερόταν ο τραυματίας στο νοσοκομείο (αν και είχε κληθεί ασθενοφόρο από τους αστυνομικούς). Οι αστυνομικοί απαντούσαν θετικά εξηγώντας ότι είναι επικίνδυνη η μεταφορά του χωρίς ασθενοφόρο. Ο αριθμός του συγκεντρωμένου πλήθους συνέχισε να αυξάνεται, κυρίως από νεαρούς μαύρους. Στη συνέχεια από το πλήθος εκτοξεύθηκαν πέτρες, τούβλα, μπουκάλια προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν ήδη ενισχυθεί, ενώ είχε ήδη γίνει η σύλληψη ενός ατόμου για απειλητική συμπεριφορά. Οι συλλήψεις για τα επεισόδια συνεχίστηκαν και έγινε χρήση αστυνομικών σκύλων για την διάλυση του πλήθους. Όταν το πλήθος άρχισε να διασκορπίζεται, είχαν συλληφθεί έξη (6) άτομα, είχαν τραυματισθεί έξη (6) αστυνομικοί και τέσσερα (4) περιπολικά είχαν καταστραφεί.
Φήμες, ακόμη και για θάνατο του νεαρού μαύρου, που άρχισαν να κυκλοφορούν, ενέτειναν το άσχημο κλίμα.
Το πλήθος άρχισε την επίθεση, εκτοξεύοντας κατά των αστυνομικών διάφορα αντικείμενα προκαλώντας φθορές στο όχημα, ενώ το περιστατικό μεταδιδόταν από τα ΜΜΕ. Τα επεισόδια άρχισαν να παίρνουν διαστάσεις και αστυνομικές ενισχύσεις κατέφθασαν στο σημείο. Ο αριθμός τους αρχικά, ήταν ανεπαρκής σε σχέση με τον αριθμό των συγκεντρωμένων, που στην πλειοψηφία τους ήταν νεαροί μαύροι. Αλλά και ο εξοπλισμός της ήταν ανεπαρκής, σε σχέση με την επίθεση που δέχτηκαν από πέτρες, τούβλα, βόμβες μολότωφ κ.λ.π, με αποτέλεσμα εκτός από τις υλικές φθορές, να υπάρξουν και πολλοί τραυματισμοί.
Αποτέλεσμα των πρωτοφανών ταραχών, με τραυματίες 299 αστυνομικούς και 65 πολίτες, καταστραμμένα 61 Ι.Χ και 56 αστυνομικά οχήματα, καθώς και 28 πυρπολημένα κτίρια και άλλα 117 με σοβαρές ζημιές.

Για τη διερεύνηση των περιστατικών ο Βρετανός Υπουργός Εσωτερικών όρισε τον πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου, Λόρδο Scarman, να διενεργήσει έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στις ταραχές αυτές και στην συνέχεια να υποβάλει σχετική αναφορά. Κατά την έρευνα, η οποία διήρκησε 30 ημέρες περίπου και με την βοήθεια μόνο μιας γραμματέως, συνέλεξε στοιχεία με έγγραφες καταθέσεις και προφορικές εξετάσεις. Επίσης ενήργησε επισκέψεις σε Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, σε κέντρα εκπαίδευσης νέων αστυνομικών, καθώς και άλλων περιοχών που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα με το Brixton.Τα στοιχεία που συγκέντρωσε στην αναφορά του ο Λόρδος Scarman ήταν ιδιαίτερα σημαντικά. Οι προτάσεις και οι συστάσεις που υπέβαλε χαρακτηρίστηκαν από μια προσπάθεια διατήρησης της δημόσιας τάξης για πολυφυλετικές κοινωνίες χωρίς να θίγονται οι άλλες απαιτήσεις που έχει ο λαός και το κράτος από την αστυνομία, δηλαδή την αποτελεσματική ποινική καταστολή και την προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας. Επίσης αφορούν την βελτίωση της ποιότητας της αστυνόμευσης γενικότερα στις περιοχές που υπάρχουν εθνικές ποικιλομορφίες και είναι αναγκαίο να εξασφαλιστούν τέτοιου είδους προτάσεις, ώστε να εφαρμοστούν για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.



Ο Λόρδος, επίσης ανέφερε ότι η αστυνομία φέρει κάποια ευθύνη για το ξέσπασμα των ταραχών. Πρώτον ήταν συνυπεύθυνοι για το «σπάσιμο» των σχέσεων με τις κοινότητες των μαύρων. Δεύτερον, υπήρχαν περιπτώσεις παρενόχλησης και φυλετικές προκαταλήψεις μεταξύ των κατώτερων αστυνομικών και των νέων του δρόμου που έδωσε αξιοπιστία και ουσία στα επιχειρήματα των επικριτών της αστυνομίας. Τρίτον, υπήρχε αποτυχία ρύθμισης των πολιτικών και των μεθόδων αστυνόμευσης μιας πολυφυλετικής κοινωνίας. Οι αποτυχίες της αστυνομίας ήταν μόνο ένα μέρος της ιστορίας και ανέκυψε λόγω των δύσκολων καταστάσεων.
Η αστυνομική απάντηση στις ταραχές, όταν αυτές ξέσπασαν δεν μπορούν να θεωρηθούν ως υπερβολικές, παράλογα επιθετικές, καταπιεστικές ή βάναυσες. Στο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο ερευνητής είναι ότι η αστυνομία δεν κατάφερε να ενεργήσει έγκαιρα ή με επαρκή δύναμη. Η αστυνομία ενήργησε ψύχραιμα και με αξιέπαινη συγκράτηση, αν και υπήρχαν μεμονωμένες εξαιρέσεις, σε μια επικίνδυνη και ανησυχητική κατάσταση.

Το περιστατικό που πυροδότησε τις ταραχές δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο από αυτό που συνέβαινε στους δρόμους του Brixton, όταν δηλαδή δυο αστυνομικοί που εκτελούσαν περιπολία προέβησαν στον έλεγχο ενός υπόπτου και ξαφνικά ένα πλήθος συγκεντρώθηκε και αντέδρασε για τον έλεγχο και την σύλληψη του υπόπτου από τους αστυνομικούς. Συνήθως ένα τέτοιο περιστατικό θα τελείωνε εκεί. Το προσερχόμενο πλήθος διασκορπίστηκε αλλά μετά από λίγο επανήλθε. Ποιό ήταν αυτό το γεγονός που ενήργησε εμπρηστικά έτσι ώστε να κλιμακωθούν οι ταραχές σε βάρος της αστυνομίας;
Η σύνθεση της αστυνομίας θα πρέπει να αντανακλά την κοινωνία την οποία υπηρετεί. Έτσι οι εθνικές μειονότητες θα πρέπει να εκπροσωπούνται. Ο αριθμός των μαύρων αστυνομικών που υπηρετούσαν στην αστυνομία του Λονδίνου στις 6 Οκτωβρίου 1981 ήταν 132, δηλαδή ήταν το 0,5% της αστυνομικής δύναμης. Την ίδια ημέρα υπήρχαν μόνο 326 μαύροι αστυνομικοί στην αστυνομία στην Αγγλίας και Ουαλίας, το οποίο αντιστοιχούσε στο 0,3% της συνολικής δύναμης. Το πρόβλημα το οποίο διαπίστωσε ήταν ότι είχαν γίνει προσπάθειες προσέλκυσης μαύρων για πρόσληψη δια μέσω διαφημιστικής καμπάνιας αλλά αυτό είχε μικρή επιτυχία. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι αν και είχαν τα πρότυπα για να καταταγούν δεν ανταποκρίνονταν γιατί είχαν ακούσει από άλλους μαύρους που είχαν προσχωρήσει στην αστυνομία ότι αντιμετώπιζαν εχθρότητα και περιφρόνηση
Ο Λόρδος επίσης συνέστησε κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης τους, οι αστυνομικοί να προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν μια πολυφυλετική κοινωνία. Από τα στοιχεία που είχε συλλέξει είχε διαπιστώσει ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών ήταν ανεπαρκής διότι η διάρκεια της ήταν πολύ μικρή. Για τον λόγο αυτό πρότεινε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην εκπαίδευση των αστυνομικών για την κατανόηση των πολιτιστικών στοιχείων κάθε εθνοτικής μειονότητας, την παύση και ανάκριση των ατόμων στο δρόμο, την αύξηση του χρονικού διαστήματος της εκπαίδευσης καθώς και την ανάγκη εκπαίδευσης των υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας στην αντιμετώπιση ταραχών.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την ομαδική εργασία σχετικά με το «μεταναστευτικό πρόβλημα και την εξέταση της « Scarman Report» που εκπονήθηκε από τους Α/Υ Ρούσση Ιωάννη. Α /Υ Παπαδέα Ευστράτιο και Αντιπύραρχο Ιωάννη Σταμούλη στην 14η εκπ.σειρά της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας