ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ - ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ


Η καταιγίδα των νέων μέτρων, που επιβάλλει η Κυβέρνηση πλήττουν πλέον το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αλλά κυρίως τους άνθρωπους του "μόχθου", βυθίζοντας στην ύφεση την οικονομία, δείχνοντας την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε ως σήμερα και την ανικανότητα της, να διαχειριστεί την κρίση.

Η οργή πλέον είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί τον Έλληνα Πολίτη, που βυθισμένος πλέον στη φτώχεια ακούει και τις τελευταίες αποκαλύψεις γιά το «μαγείρεμα» του ελλείμματος του 2009, από στελέχη της ανεξάρτητης αρχής της ΕΛΣΤΑΤ,επιλεγμένους βέβαια από την κυβέρνηση.

Η ιδέα μόνο και μόνο ότι εγκλωβιστίκαμε στο Μνημόνιο επειδή "φούσκωσε" το έλλειμμα φαντάζει πράγματι εφιαλτικό, καθώς φαίνεται ότι μάλλον η Κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει στον ταλαίπωρο ελληνικό λαό, για τη στάση της το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και ειδικότερα
- γιατί αδράνησε να πάρει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα απέτρεπε τα χειρότερα, και θα έδινε αναπτυξιακή ανάσα που χρειαζόταν η χώρα,
-γιατί αμέλησε, να δανειστεί από τις αγορές, όταν ήταν ακόμη δυνατός αυτός ο δανεισμός και τα spreads την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία ήταν στις 130 μονάδες.
-γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε ήδη από τις 19-20 Οκτωβρίου 2009, δύο μόλις εβδομάδες μετά τις εκλογές, να ανακοινώσει στα ευρωπαϊκά όργανα το διπλασιασμό του ελλείμματος;
-γιατί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών με κάθε ευκαιρία αμαύρωναν την εικόνα της χώρας και της οικονομίας στο εξωτερικό,
-γιατί πάγωσε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του δημοσίου καθώς το τελευταίο τρίμηνο 2009 πραγματοποιήθηκε το 63,4% της συνολικής υστέρησης δημοσίων εσόδων για ολόκληρο το δωδεκάμηνο; Η υστέρηση των εσόδων – από 3,2% το διάστημα Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκε στο 13,3% το τελευταίο τρίμηνο.
-γιατί μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009 -με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πληρωμές των χρεών στα νοσοκομεία- και εισπράξεις του 2009 στο 2010;
- γιατί δαπάνησε, το τελευταίο τρίμηνο του 2009, μισό δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης;
Πέρα από αυτά που σαφώς θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, θα πρέπει να ερευνηθούν οι ευθύνες πολιτικές και οικονομικές

Το σήμερα πάντως δείχνει την ξεκάθαρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.
Το έκτο χαράτσι στα ακίνητα μέσα σε ενάμιση χρόνο, δεν μπαίνει για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά επειδή δεν μπορούν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή.

Αυτό πλέον είναι ξεκάθαρο καθ ότι ο κυβερνητικός υπολογισμός απέτυχε παταγωδώς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ υπολόγιζε ότι το έλλειμμα για το ’11 θα μειωθεί κατά 4% περίπου, το πρώτο οκτάμηνο αυξήθηκε κατά 22%!
Ενώ έβαλε φόρους και υπολόγιζε να πάρει περισσότερα έσοδα κατά 8,5%., το πρώτο οκτάμηνο εισέπραξε λιγότερα κατά 5,3%.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση επικοινωνιακά, καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, βάζοντας στο στόχαστρο, πότε τη μία κοινωνική ομάδα πότε την άλλη.

Παλιά συνταγή, που όμως πλέον δεν παίζει. Η οργή των πολιτικών που σιγά σιγά φουντώνει θα συμπαρασύρει τους διαχειριστές της κρίσης που είναι συνάμα και δημιουργοί της.