Του ε.α. Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη
Ο εφιάλτης της κλιματικής κρίσης, πέρα από τις άμεσες καταστροφικές του συνέπειες, φαίνεται ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία δημιουργώντας μια ακόμη σοβαρή κρίση στην παγκόσμια κοινότητα.
Μια σειρά από ειδικούς προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις σοβαρές αυτές επιδράσεις στην οικονομία και να τις αποτυπώσουν αριθμητικά.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Management Science περιγράφεται πως μεγάλα κράτη όπως η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα αναμένουν υψηλότερα κόστη, καθώς τα χρηματοπιστωτικά τους αποτελέσματα πέφτουν κατά δύο βαθμίδες στο πλαίσιο ενός συστήματος αξιολόγησης με βάση το κλίμα. Η αναβολή των πράσινων επενδύσεων θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για τα έθνη, το οποίο θα μεταφραστεί σε υψηλότερο κόστος του εταιρικού χρέους»
Ο ασφαλιστικός οργανισμός Allianz εκτιμά ότι οι καύσωνες του 2023 ενδέχεται να μειώσουν κατά 0,6% την παγκόσμια παραγωγή.
Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) και του Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στις υπάρχουσες μετρήσεις της S&P Global που συνδύασαν οικονομικά μοντέλα βασισμένα στην κλιματική κρίση και τις μετρήσεις κινδύνου φυσικών καταστροφών της S&P. Σύμφωνα με αυτά ένα κακό σενάριο υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το τέλος του αιώνα, θα οδηγούσε σε υψηλότερο παγκόσμιο κόστος κατάσβεσης του χρέους, το οποίο θα ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το μοντέλο.
Σε μια εξίσου ενδιαφέρουσα μελέτη που συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Potsdam για την έρευνα των κλιματικών επιπτώσεων προβλέπεται ότι το μέσο εισόδημα αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα 26 χρόνια κατά ένα πέμπτο ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, ενώ το κόστος των ζημιών θα είναι έξι φορές υψηλότερο από το τίμημα του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου.
Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι βαρύτερες βροχοπτώσεις και τα συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφές ύψους 38 τρισεκατ. δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα. Εάν συνεχιστεί η συνήθης επιχειρηματική δραστηριότητα, οι συγγραφείς προέβλεψαν απώλειες του μέσου εισοδήματος άνω του 60% έως το 2100. Αν όμως οι εκπομπές μειωθούν στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, η μείωση του εισοδήματος θα σταθεροποιηθεί μέχρι τα μέσα του αιώνα στο 20% περίπου.Το οικονομικό πλήγμα που προβλέπει η μελέτη είναι υπερδιπλάσιο από κάθε προηγούμενη ανάλυση.
Σε μια άλλη μελέτη ο Diego Känzig του Northwestern University και ο Adrien Bilal του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν παλαιότερες αλλαγές στις θερμοκρασίες που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, καθώς και το El Niño, για να μοντελοποιήσουν την επίδραση ενός θερμότερου πλανήτη.
Χρησιμοποιώντας μακροπρόθεσμα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη μέση ετήσια θερμοκρασία, διαπίστωσαν ότι ένας επιπλέον βαθμός °C αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε πτώση 12% του ΑΕΠ. Ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής με αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 3°C θα ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ισοδύναμο πλήγμα με τη διεξαγωγή ενός μόνιμου πολέμου.
Πηγές