Του Προέδρου της ΕΑΠΣ Πυράρχου Γιάννη Σταμούλη
23-10-2105
Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας που ξεκίνησε χθες και συνεχίζει να πλήττει την χώρα μας και ιδιαίτερα την πρωτεύουσα, ανέδειξε για πολλοστή φορά τις υπερπροσπάθειες των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπου με συνέπεια, επαγγελματισμό και διάθεση για προσφορά στα όρια του κινδύνου, επιχειρούν όπου κληθούν, για να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας.
Μέσω της ΕΑΠΣ έχει επισημανθεί, εδώ και πολλά χρόνια, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη δομή της οίκησης, την ανθρώπινη αμέλεια, αλλά και την υστέρηση της πολιτείας, να παρέμβει ουσιαστικά, αυξάνει την επικινδυνότητα της κοινωνίας μας, εκθέτοντας υπέρμετρα τους συμπολίτες μας στην καταστροφή και τις απώλειες.
Οι γονατισμένοι από τα μνημόνια, συμπατριώτες μας, βλέπουν το εναπομείναν βιός τους να εκτίθεται στην καταστροφική μανία των φυσικών φαινομένων, το μεν καλοκαίρι να απειλείται από τις πύρινες φλόγες, το δε χειμώνα από τη σφοδρή κακοκαιρία. Το χειρότερο βέβαια σε αυτήν την αλυσίδα των τρωτοτήτων είναι η απώλεια των ανθρώπινων ζωών.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, όσο και επαγγελματικά και με αυταπάρνηση να πράττει το καθήκον του, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του το σύνολο των αποτελεσμάτων των κινδύνων αυτών.
Η Προστασία τόσο της λειτουργίας του κράτους, όσο της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές, αλλά και η προστασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας από τις συνέπειες των καταστροφών χρειάζεται τη συνέργεια και συν-επιχείρηση του συνόλου των δημοσίων φορέων και των πηγών ισχύος του κράτους.
Στο ίδιο πλέγμα αναγκαία είναι η συνδρομή των εθελοντών, αλλά και του συνόλου των πολιτών που πρέπει με ευθύνη της πολιτείας, να γνωρίζουν τις βασικές οδηγίες της πρώτης απόκρισης σε κάθε κινδυνικό παράγοντα.
Μετά από τόσες πληγές στην ταλαιπωρημένη πατρίδα μας, δεν έχουμε την "πολυτέλεια" για άλλες καταστροφές.
Το συνολικό πλέγμα διαχείρισης του κοινωνικού αγαθού της Πολιτικής Προστασίας της πατρίδας μας και του λαού μας πρέπει να εκσυγχρονιστεί ταχύτατα, με ευρωπαϊκά πρότυπα.
Πριν περίπου δυο μήνες σε άρθρο της η σημερινή Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαρά Καφαντάρη, με ιδιαίτερη ευαισθησία και ειδίκευση σε θέματα κλιματικών αλλαγών και πολιτικής προστασίας, σημείωνε μεταξύ των άλλων σε σχετικό της άρθρο:
"Εάν θυμηθούμε τους σεισμούς της Κεφαλλονιάς, τις πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα, καθώς και τις δασικές πυρκαγιές, η αναγκαιότητα δημόσιας διαβούλευσης για την αναβάθμιση του θεσμού και τουλάχιστον την εναρμόνισή του και προσαρμογή του στα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι περισσότερο από απαραίτητη. Σημειώνουμε ότι στη Μ. Βρετανία και την Ιταλία η Π.Π. υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, ενώ σε Γαλλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία στο υπουργείο Εσωτερικών. Το μοντέλο υπαγωγής τής Π.Π. στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι ελληνική πρωτοτυπία.Η παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και ο συντονισμός δράσεων και αρμόδιων φορέων με εντολή του, όπως και στις πλημμύρες της Ηπείρου τον χειμώνα, αλλά ακόμη και η παρουσία του τ. πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά πέρσι στην Κεφαλλονιά, συνηγορούν στην ανάγκη αναβάθμισης και επανεξέτασης του θεσμού ως προς την υπαγωγή του στην κεντρική διακυβέρνηση. "