Οι παράξενες και επικίνδυνες βραδυνές φωτιές στην Πάρνηθα.



Την ώρα που το αυγουστιάτικο σκοτάδι της 8ης Αυγούστου 2015, χθες, με έναν δυνατό αέρα σκέπαζε το πανέμορφο αττικό βουνό της Πάρνηθας, λίγο μετά τις 23.ΟΟ, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης ξεσπούσαν αδηφάγες πύρινες φλόγες, φωτίζοντας τρομακτικά τη  νύχτα. 

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που έσπευσαν στην περιοχή, σε μια πραγματική μάχη"εκ του συστάδην" πάλεψαν, σκαρφαλώνοντας στο δύσβατο μέρος της εκδήλωσης της και   δέντρο - δέντρο, κατάφεραν σε λίγο διάστημα να την τιθασέψουν.

Δύσκολη νυχτερινή φωτιά, με έναρξη σε δύσβατο μέρος, που η ανθρώπινη ύπαρξη δεν έχει συνήθη δραστηριότητα.

Το πολύπαθο βουνό, στολίδι της πρωτεύουσας, δεν είναι  βέβαια φέτος η πρώτη φορά  που στοχεύτηκε, στον πυρήνα του  από τον πύρινο εφιάλτη.  

Στις 13 Ιουλίου, σε ώρα πάλι κοντά στο τελευταίο φως της ημέρας, ξεσπά πυρκαγιά στην άλλη πλευρά του βουνού στην Φυλή, κοντά στο μοναστήρι των Κλειστών.


ΠΡΙΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, την  Τετάρτη  17/7/2013  και  ώρα  21.11  στην Πέτρα Βαρυμπόμπης, και την  Κυριακή 5 Αυγούστου και ώρα 22.48, κοντά στο προηγούμενο σημείο,  σημειώνονται  δύο   "βραδινές  δύσβατες" πυρκαγιές με ιδιαίτερες δυσκολίες πρόσβασης στο αρχικό σημείο έναρξης.



Οι δύο φωτιές του 2013

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στις δύο περιπτώσεις θα ματαιώσουν τα "πύρινα σχέδια" και  μετά από ισχυρή κινητοποίηση θα κατασβέσουν τις πυρκαγιές.

‘Έξι χρόνια νωρίτερα, μια άλλη όμως  νυχτερινή πύρινη προσπάθεια θα επιτύχει το σκοπό της.Η ώρα έναρξης, πάλι κοντά στο τελευταίο φως της ημέρας, Τετάρτη  19.40  της 27/6/2007, και ο τόπος το χωριό Στεφάνη, από το οποίο θα ξεκινήσει η καταστρεπτική φωτιά που θα "μαυρίσει" την καρδιά της Πάρνηθας. 
Πρωτοσέλιδο για την πυρκαγιά του 2007



Σε όλες τις  παραπάνω περιπτώσεις, 2007 - 2013 - 2015 το σκηνικό είναι περίπου το ίδιο, υπάρχει δυνατός άνεμος, το μέρος έναρξης είναι δύσβατο και  η ώρα  έναρξης της πυρκαγιάς είναι στο τέλος του ημερήσιου φωτός.

Από πυροσβεστικής πλευράς, αυτό  σημαίνει ότι υπάρχει απουσία δυνατότητας αεροπυρόσβεσης, αλλά και έγκαιρου συντονισμού και εντοπισμού από αέρος της πυρκαγιάς, ενώ το δύσβατο δημιουργεί  δυσκολία  έγκαιρης προσέγγισης  των πυροσβεστικών  δυνάμεων. Το σύνολο των συνθηκών κάνουν τη επιχείρηση της πυρόσβεσης ιδιαίτερα δύσκολη και δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητά της.

Επίσης μια σημαντική επισήμανση δεικνύει,  ότι στο δύσβατο σημείο έναρξης των πυρκαγιών  και την συγκεκριμένη  ώρα εκδήλωσης, δεν μπορεί να υπάρχει ανθρώπινη παρουσία με συνήθη δραστηριότητα, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει "συνήθη αμελή έναρξη πυρκαγιάς"

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί, ότι η Πάρνηθα έχει στοχευθεί από τις πυρκαγιές πολλάκις στο ιστορικό παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την έρευνα που έκανε το Δασαρχείο Πάρνηθας στα αρχεία του για την καταγραφή των στοιχείων των πυρκαγιών (ώρα, θέση, καμένη έκταση) που εξερράγησαν στην Πάρνηθα από το έτος 1913 έως το 1997, προκύπτει ότι:
• Ο αριθμός των πυρκαγιών εξαρτάται περισσότερο από το βαθμό της ανθρώπινης δραστηριότητας στα δάση και τις δασικές εκτάσεις και λιγότερο από την επικρατούσα βλάστηση (είδος, πυκνότητα κτλ.)

• Οι καταστρεπτικότερες πυρκαγιές για την περίοδο 1959-1996 (που υπάρχουν πλήρη στοιχεία) συνέβησαν με ακραίες καιρικές συνθήκες, τα δε αίτιά τους ήταν ο εμπρησμός, (Πάρνηθα 4.000 στρ. το 1977, Βαρυμπόπη 5.200 στρ. το 1986) ή παρέμειναν άγνωστα (Τατόι 13.000 στρ. το 1974, και 5.000 στρ. το 1987, Φυλή 10.500 στρ. το 1989).

• Ο αριθμός των πυρκαγιών σε ιδιωτικά δάση αντιπροσωπεύει το 24% του συνολικού αριθμού των πυρκαγιών της περιοχής και το 67% της καμένης έκτασης.


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας της προηγούμενης δεκαετίας για τις πυρκαγιές



Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι πέρα από την παραπάνω "νυχτερινή δραστηριότητα", φέτος σημειώθηκαν συμβάντα πυρκαγιών   σε διάφορα μέρη  του ορεινού όγκου και κατά το μεσημεριανό καυτό διάστημα της ημέρας, κατά το οποίο, ο κίνδυνος εξάπλωσης  είναι μεγάλος.

Αυτή η πύρινη δράση ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου  στην Μαλακάσα , στις 20 Ιούλη 2015, στο Πανόραμα Αχαρνών, στις 21 Ιουλίου στον Άγιο Στέφανο,  στις 30 Ιουλίου  με τρεις εστίες,  στη Δροσοπηγή Αφιδνών, στον Άγιο Θωμά  Κάμπου Τανάγρας και στα Βλάχικα Αυλώνος και στις 3 Αυγούστου στη Μαλακάσα.