Έγκλημα, καιρός και κλιματική αλλαγή


Σε μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη μελέτη ο Matthew Ranson, αναλυτής του Τμήμα Περιβάλλοντος και Πόρων του Abt Associates Inc. μελέτησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην εγκληματική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 Η ανάλυση της μελέτης  βασίστηκε στην στατιστική των εγκλημάτων και τα  δεδομένα καιρού για την περίοδο από το 1960 έως
2009,για 2.972 κομητείες των ΗΠΑ. 
Τα στοιχεία σχετικά με την εγκληματική δραστηριότητα προέρχονται από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των Η.Π.Α.  και τα μετεωρολογικά δεδομένα  από το  Intergovernmental Panel on Climate Change.
Τα αποτελέσματα  της έρευνας έδειξαν ότι  η θερμοκρασία έχει ισχυρή επίδραση στην εγκληματική συμπεριφορά.


Ειδικότερα σε όλα τα είδη εγκλημάτων  φαίνεται ότι  οι υψηλότερες  θερμοκρασίες προκαλούν στατιστικά σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά εγκληματικότητας. 
Για παράδειγμα, σε σύγκριση με μια μέρα  που η θερμοκρασία είναι  60-69 βαθμών F, μια ημέρα με θερμοκρασία  30-39 βαθμών F , παρουσιάζει  0.002 λιγότερες δολοφονίες, 0.08 λιγότερες  επιθέσεις και 1.1 λιγότερες κλοπές ανά 100.000 άτομα ανά μήνα.
Σε σχέση με τη μέση μηναία   στατιστική για τα τρία αυτά εγκλήματα παρατηρείται ότι  σε έναν ανοιξιάτικο μήνα με 10 ασυνήθιστα ζεστές μέρες ( 60-69 βαθμούς F),  τα ποσοστά εγκληματικότητας θα ήταν περίπου επτά έως δέκα τοις εκατό υψηλότερα από τα ποσοστά εγκληματικότητας σε ένα μήνα άνοιξης με 10 ασυνήθιστα κρύες μέρες (30-39 βαθμών F).
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα για τις  επιπτώσεις της βροχόπτωσης στα
τα ποσοστά εγκληματικότητας, οι οποίες και  διαφέρουν ανάλογα με την παράβαση. 
Ενώ γενικά προκαλεί  στατιστικά σημαντικές μειώσεις στο αδίκημα της κλοπής, προκαλεί αύξηση στην κλοπή οχημάτων, καθώς παρατηρούνται : περισσότερα κλαπέντα αυτοκίνητα σε μήνες με
πολλές βροχερές μέρες.
Από τη μελέτη προκύπτει ότι  ο καιρός έχει ισχυρό αιτιατό αποτέλεσμα με τη  συχνότητα της  εγκληματικής δραστηριότητας. 
Για όλα τα αδικήματα εκτός από την ανθρωποκτονία,  οι υψηλότερες θερμοκρασίες
οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας. 
Το  τελευταίο και  εφιαλτικό της μελέτης είναι η διαπίστωση ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει σημαντική αύξηση του εγκλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σχετικά με τον συνολικό αριθμό αδικημάτων που θα σημειωθούν  μεταξύ του 2010 και του 2099 στο
απουσία κλιματικής αλλαγής, οι υπολογισμοί μου υποδηλώνουν ότι θα υπάρξουν επιπλέον 30.000
δολοφονίες, 200.000  βιασμοί, 1.4 εκατομμύρια επιθέσεις, 2.2 εκατομμύρια απλές επιθέσεις,
400.000 ληστείες, 3.2 εκατομμύρια ληστείες, 3.0 εκατομμύρια περιπτώσεις κλοπών και 1.3 εκατομμύρια περιπτώσεις κλοπών οχημάτων.
Σε αυτό το σημείο ο αναλυτής σημειώνει ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις του δε λαμβάνουν υπόψη τους τυχόν μελλοντικούς μηχανισμούς που θα αναπτυχθούν για τον μετριασμό αυτής της εξέλιξης, τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο και ούτε την πιθανή πιο αποτελεσματικότερη διαχείριση της εγκληματικότητας από τις αρχές ασφαλείας.
Η συγκεκριμένη μελέτη έρευνα εκπονήθηκε στα πλαίσια σχετικής  διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο  τεύχος 67 του  Journal of Environmental Economics and Manageme