Πυρκαγιές, σκαθάρια και κλιματική κρίση σκοτώνουν τις αιώνιες Σεκόβιες

Οι Σεκόβιες (sequoia), είναι τα περίφημα γιγαντιαία δέντρα, οι μεγαλύτεροι ίσως οργανισμοί του πλανήτη μας, με παρουσία πάνω από τρεις χιλιετίες.
Δυστυχώς και αυτοί οι υπεραιωνόβιοι φυτικοί γίγαντες, πλήττονται θανάσιμα από την κλιματική κρίση.

Στη Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνια, 28 κολοσσιαίες σειρές έχουν πεθάνει από μια φαινομενικά θανατηφόρα αλληλεπίδραση μεταξύ σκαθαριών, ξηρασίας και πυρκαγιών από το 2014, σύμφωνα με μελέτη πάνω σε σχετική έρευνα της Υπηρεσίας του Εθνικού Πάρκου των Η.Π.Α.
\Οι επιθέσεις από σκαθάρια σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν και την ισχυρή ξηρασία, κατέστρεψαν πολλές σειρές από αυτό το θαυμάσιο δέντρο στα εθνικά πάρκα των Η.Π.Α.

Σύμφωνα με μελέτη των αρχείων περισσοτέρων των 100 χρόνων, πριν την τελευταία περίοδο της ξηρασίας της Καλιφόρνιας ( 2012-16), τα δέντρα sequoia είτε πέθαναν πέφτοντας ή εξαιτίας ολοσχερούς καψίματιος, εξαιτίας πυρκαγιάς. 

Σήμερα πεθαίνουν όρθια, ξεκινώντας από την κορυφή προς τα κάτω, με μια αξιοσημείωτη παρουσία σκαθαριών στο φλοιό τους.

Σύμφωνα με τον δασικό μελετητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Δρ Nathan Stephenson, εκφράζεται η ανησυχία ότι στο μέλλον το δέντρο θα δεχτεί περισσότερες επιθέσεις από τα σκαθάρια, ιδίως εάν η ξηρασία γίνεται εντονότερη και συχνότερη, ακολουθώντας τον επηρεασμό της κλιματικής αλλαγής.
Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την κλιματική κρίση και για τους θανάτους των γιγάντιων δέντρων, από τις καταστροφικές πυρκαγιές εκκρεμούν ακόμα σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων.

Μια από τις σκέψεις είναι να φυτευτούν σπορόφυτα σε σημεία ψηλότερα στην περίμετρο των πάρκων σεκόβια, ως προστασία των ορίων τους. 
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η πυρκαγιά αποτελεί φαινόμενο ζωτικής σημασίας για τα οικοσυστήματα στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα, αφού είναι τρόπος καθαρισμός του δάσους, επιτρέποντας στα νέα φυτά να αναπτυχθούν.
Το δέντρο sequoia χρειάζεται μια παρουσία (ελεγχόμενης) πυρκαγιάς για να αναπαραχθεί. Οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης όλα τα προηγούμενα χρόνια εμπόδισαν πολλά σημεία του δάσους από αυτή την βοήθεια για πάνω από ένα αιώνα.

Παράλληλα η συσσώρευση καυσίμων στο δάσος σημαίνει ότι όταν θα ξεσπάσει πυρκαγιά αυτή θα είναι πιο έντονη από όσο «πρέπει» σκοτώνοντας την sequoia

Ελεύθερη απόδοση από σχετικό άρθρο στο https://www.theguardian.com