Και η πραγματική οικονομία στο στόχαστρο της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα στο  νέο εφιαλτικό τοπίο που περιγράφεται από τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγή, αναδεικνύεται  άλλη μιά, αυτή του επηρεασμού της "πραγματικής οικονομίας" 
Αυτή η πτυχή του παγκόσμιου  προβλήματος, σαφώς και πρέπει να μελετηθεί σε ένα βάθος χρόνου, καθώς και οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, κυρίως με την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων καταστρέφουν υποδομές και την ίδια την αλυσίδα στην παραγωγική διαδικασία σε γεωργία, κτηνοτροφία, ενέργεια, βιομηχανία, τουρισμό μετακινήσεις.
Δευτερογενώς τα σενάρια μιλούν για κλιματική μετανάστευση, κοινωνικές ανακατατάξεις με ευθείες συνέπειες στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα.
Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές  έρευνες για την ανάλυση των οικονομικών απωλειών,το 2006,  η έκθεση Stern, σημειώνει ότι η έγκαιρη δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα απαιτούσε μόλις 1-2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ το κόστος από τις συνέπειες της αδράνειας θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 20% του ΑΕΠ.
Μεταγενέστερες έρευνες  δείχνουν ότι  ο κόσμος της επιχειρηματικότητας, δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για  μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη μείωση των εκπομπών αερίων και την προστασία του περιβάλλοντος. 
Σύμφωνα με την έρευνα Climate Vulnerability Monitor: A Guide to the Cold Calculus of A Hot Planet που διεξήγαγε ο οργανισμός DARA το 2012, η κλιματική αλλαγή (σε συνδυασμό με άλλες επιβλαβείς επιπτώσεις της χρήσης άνθρακα) προκαλεί ήδη απώλειες της τάξης του 1,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, κάτι που μεταφράζεται σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και ανθρώπινο κόστος 400.000 ζωών. Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 3,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. 250 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, 30 εκατομμύρια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα –ιδιαιτέρως από πλημμύρες- , 25 εκατομμύρια από το λιώσιμο των πάγων και 5 εκατομμύρια από την ερημοποίηση. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το κόστος της αδράνειας σε ανθρώπινες ζωές υπολογίζεται στα 100.000.000 έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας.*



https://www.voria.gr/images/thumbs_medium//2016-11/EiPTuL3lWZ7VnrT2pQID.jpg