Οι Πυροσβέστες στον πόλεμο του 1940

                                            Tου Πυράρχου Γιάννη Σταμούλη Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ

28η Οκτωβρίου 1940, η πατρίδα μας δέχεται την ιταμή   επέλαση των ιταλικών φασιστικών ορδών.

Ο περήφανος λαός μας, πιστός στον ιστορικό του φρόνιμα,  όρθωσε το ανάστημά του  και έστειλε  ένα ηχηρό ΟΧΙ στην υπέρτερη  φασιστική πολεμική μηχανή. Στον πόλεμο η Πατρίδα μας, έγινε θρύλος, φωτεινό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας. Η ελληνική αντίσταση σταμάτησε τα φασιστικά αρπακτικά και ανέδειξε την ιστορική  βούληση του λαού μας για εθνική  ανεξαρτησία και ελευθερία. Το Πυροσβεστικό Σώμα και οι Έλληνες Πυροσβέστες από την πρώτη ώρα της κήρυξης του πολέμου σήκωσαν το βάρος της πολιτικής άμυνας- αεράμυνας σε όλη τη χώρα, αλλά και μέχρι την Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο.
Στις μεγάλες πόλεις  αντιμετώπισαν τους φονικούς βομβαρδισμούς, προσπαθώντας να διατηρήσουν ασφαλείς τις «εσωτερικές γραμμές» της χώρας, ενώ την ώρα της κορύφωσης του πολέμου ενίσχυσε ακόμα και τον εφοδιασμό του ελληνικού στρατού με μεταφορά υποστηρικτικού υλικού προς τα μέτωπα.
 Τη συμμετοχή αυτή των συναδέλφων στο έπος του 1940 προσπαθεί να φωτίσει και να παραδώσει στην ιστοριογραφία αυτό το μικρό αφιέρωμα.






Ένα μικρό καντηλάκι, υπόμνηση στην ένδοξη αυτή σελίδα της ιστορίας του λαού μας.

Mια επίκαιρη υπενθύμιση, ότι όταν αυτός ο περήφανος λαός   έλεγε ΟΧΙ στους κατακτητές   έγραφε ένδοξη ιστορία. Πλήρωνε με αίμα την απόφασή του, αλλά με αυτόν τον τρόπο διατήρησε μέχρι τις μέρες μας το ελληνικό έθνος.