Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ


11 Σεπτέμβρη 2011, η διεθνής κοινότητα βλέπει On line μπροστά στα μάτια της, πως ο τρόμος από την τρομοκρατία μπορεί να κτυπήσει το κέντρο, τον πυρήνα της καθημερινότητας, και μάλιστα στο κέντρο  μιας παγκόσμιας υπερδύναμης, των ΗΠΑ.
 Ειδικά για τα στελέχη ασφαλείας και της πολιτικής προστασίας το χτύπημα στους δίδυμους πύργους του παγκόσμιου εμπορίου στο Μανχάταν, δείχνει το μέγεθος της τρωτότητας, του μέχρι τότε σχεδιασμού  και εισάγεται με τρομακτικό τρόπο η έννοια της ασύμμετρης απειλής. 
 Η  διαχείριση τέτοιων κρίσιμων καταστάσεων έδειξε την ανάγκη της συνολικής διαφοροποίησης της οπτικής για τα ζητήματα ασφάλειας.Το συγκεκριμένο χτύπημα έδειξε ότι  πρέπει να υπάρξει διεύρυνση του τι σημαίνει κρίσιμη υποδομή σε μια χώρα και την ανάγκη  εκπόνησης ενός πλέον πολυσύνθετου   σχεδίου προστασίας και επέμβασης.
Σε αυτό τον γενικό σχεδιασμό ασφάλειας-πολιτικής προστασίας, σαφώς και θα πρέπει να είναι ενταγμένες και οι πυρκαγιές (αστικές-δασικές) που η  εξέλιξή τους, προκαλούν δυσανάλογη -ασύμμετρη καταστροφή-, πέρα από την ίδια την καθ αυτό ζημιά από την πυρκαγιά, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο. 
Σαφώς και  η  αντιμετώπιση της "πολεμικής εγκληματικότητας" ειδικά στην  στον αστικό ιστό, δεν μπορεί  να είναι εύκολη υπόθεση.
Ειδικά στο ζήτημα του εμπρησμού, σαφώς  και  η  πραγματικότητα έχει δείξει ότι αποτελεί  και  μέθοδο "πολεμικής τακτικής".
Αυτό και σαφώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις αντίστοιχες πυροσβεστικές επιχειρήσεις, μιας και αυτό το στοιχείο, τις καταστά πολύ πιο πολυσύνθετες και σαφώς πιο επικίνδυνες.