΄"Ανεκπαίδευτοι στη χρήση όπλων"

Ελλιπή εκπαίδευση στις ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής καταγγέλλει ο Γ.Σταμούλης

Αθήνα - Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010 [ 16:51 ] ΤΟ ΒΗΜΑ ONline

Οι προανακριτικοί υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι ανεκπαίδευτοι στη χρήση όπλων και δεν προβλέπεται να περνούν από ψυχιατρικές εξετάσεις, παρά το γεγονός ότι μπορούν να φέρουν όπλα για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αποκάλυψε μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «αν εξαιρέσουμε τους συναδέλφους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που εδρεύουν στην Αθήνα και έχουν περάσει μια εκπαίδευση οι υπόλοιποι υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν λάβει κανενός είδους εκπαίδευση σε όλη τη ζωή τους πάνω στο θέμα της χρήσης όπλου. Ακόμη και εγώ που θεωρούμαι ανακριτικός υπάλληλος τελευταία φορά που εκπαιδεύτηκα στη χρήση όπλου ήταν κατά τη στρατιωτική μου θητεία».
Ο κ. Σταμούλης σημείωσε πως όπλο δύναται να φέρουν περίπου 1.200 - 1.300 αξιωματικοί και περίπου 2.000 - 3.000 υπαξιωματικοί που θεωρούνται προανακριτικοί υπάλληλοι.
Επίσης, όπως επισήμανε, «οι ανακριτικοί υπάλληλοι δικαιούνται σε κάποιες περιπτώσεις να φέρουν όπλα σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, ωστόσο δεν συμβαίνει να ερχόμαστε αντιμέτωποι με δράστες του εγκλήματος του εμπρησμού, ώστε να χρειάζεται να τους αντιμετωπίσουμε με όπλο».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «στις περισσότερες προανακρίσεις οι συνάδελφοι πηγαίνουν χωρίς όπλα. Επίσης λόγω λειψανδρίας σε πολλές υπηρεσίες στην επαρχία ο επικεφαλής αξιωματικός που πάει για την κατάσβεση μιας φωτιάς αναλαμβάνει και το ρόλο του προανακριτικού υπαλλήλου». Για τα όπλα διευκρίνισε πως φυλάσσονται σε ασφαλή σημεία όπως χρηματοκιβώτια μέσα στις υπηρεσίες και ποτέ δεν τα παίρνουν οι πυροσβέστες στα σπίτια τους.
Όπως κατήγγειλε ο κ. Σταμούλης «ο πυροσβεστικός υπάλληλος στερείται οποιασδήποτε υγειονομικής παρακολούθησης από την υπηρεσία του. Από την στιγμή που ένας πυροσβέστης θα εξέλθει από την σχολή της Πυροσβεστικής μέχρι την συνταξιοδότηση του κανένας δεν παρακολουθεί την υγειονομική του κατάσταση. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το εάν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, εκτός και εάν μπει για κάποια επέμβαση και έτσι θα ενημερωθεί η υπηρεσία του, καθώς θα χρειαστεί να πάρει αναρρωτική άδεια. Έτσι δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι συνάδελφοι έχουν αρρωστήσει, από ποια ασθένεια κλπ».
Πηγές του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφεραν πως όπλα δύναται να φέρουν μόνο οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, οι οποίοι κάθε χρόνο εκπαιδεύονται στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν φέρουν όπλα οι προανακριτικοί υπάλληλοι και εφόσον χρειαστεί να γίνει σύλληψη και δεν υπάρχει κλιμάκιο της ΔΑΕΕ τότε επιλαμβάνονται αστυνομικοί.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Βήματος tovima.gr


Επίσης διαβάστε παρόμοια ανάρτηση στην ιστοσελίδα in.gr


Σημειωση