Γέρικα και μειωμένων δυνατοτήτων

EΘΝΟΣONLINE 27-08-09Γέρικα και μειωμένων δυνατοτήτων
Ηλικίας τριάντα και άνω ετών, τα πολωνικής κατασκευής Πετζετέλ (PZL) θεωρούνται σήμερα αεροσκάφη μειωμένης επιχειρησιακής δυνατότητας στην αεροπυρόσβεση 14:40
Ηλικίας τριάντα και άνω ετών, τα πολωνικής κατασκευής Πετζετέλ (PZL) θεωρούνται σήμερα αεροσκάφη μειωμένης επιχειρησιακής δυνατότητας στην αεροπυρόσβεση.
Ως κυριότερο μειονέκτημα θεωρείται το ότι δεν είναι σχεδιασμένα να αντλούν νερό από τη θάλασσα, αλλά να ανεφοδιάζονται σε αεροδρόμια από πυροσβεστικά οχήματα.
Στην έκθεσή του το 2007 προς τα υπουργεία Δημοσίας Τάξεως και Αμυνας το Πυροσβεστικό Σώμα είχε κατά πληροφορίες εισηγηθεί την αντικατάσταση των 18 «γέρικων» Πετζετέλ, των τριών Γκρούμαν αλλά και των εναπομεινάντων παλαιότερης γενιάς Καναντέρ (CL 215).
Η επιχειρησιακή εκμετάλλευση των Πετζετέλ είναι αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ η συντήρηση στην Πολεμική Αεροπορία.
Η είδηση για το χαμό του (45χρονου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες) χειριστή προκάλεσε οδύνη τόσο στην Πυροσβεστική όσο και στην Πολεμική Αεροπορία.

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής Ιω.Σταμούλης δήλωσε στο ΕΘΝΟΣ Online: «Εκφράζουμε την λύπη μας ως πυροσβέστες και την αμέριστη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας που δίνουν μαζί μας τη δύσκολη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές. Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία σε κάθε περίπτωση θα λάβει όλα τα μέτρα για να θωρακίσει την αξιοπιστία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης».

Ρεπορτάζ Σπ. Κουντούρης