Βόμβα στα πόδια της Πάρνηθας το Θριάσιο



Εργοστάσια με εύφλεκτα υλικά και χωματερές με λάστιχα οχημάτων αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ | Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Βραδυφλεγής βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή είναι το Θριάσιο Πεδίο.

Η φωτιά στη Μαγούλα Αττικής που ξέσπασε προχθές στις 12.30 το μεσημέρι και έφθασε- εξαιτίας και των δυνατών
ανέμων ως και 8 μποφόρως την Πάρνηθα, απειλώντας να κάψει ό,τι είχε απομείνει από τις καταστρεπτικές πυρκαϊές του 2007, έκρουσε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Διάσπαρτα
εργοστάσια, σε πολλά από τα οποία οι περιβάλλοντες χώροι δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς από καύσιμη ύλη, σπίτια σε απόσταση αναπνοής από επιχειρήσεις με εύφλεκτα υλικά, εγκαταλειμμένα οικόπεδα
ή και περιφραγμένοι χώροι που έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιες χωματερές με μπάζα, λάστιχα οχημάτων και σκουπίδια κάθε είδους αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Oπως τόνισε μιλώντας στο «Βήμα» ο αντιδήμαρχος Μαγούλας κ. Αναστά Αδάμ, το συναίσθημα που επικρατεί στους συνδημότες του είναι μόνο ένα: απογοήτευση. Χθες, όποιος έκανε ένα οδοιπορικό στην ευρύτερη περιοχή θα έβλεπε παντού αποκαΐδια. «Εχουν καεί τα πάντα. Εναν πνεύμονα δάσους είχαμε πλησίον του εργοστασίου “Τιτάν” και αυτός έγινε στάχτη». Σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν, ο κ. Αδάμ ανέφερε ότι ως χθες το μεσημέρι δεν είχε γίνει απογραφή. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάηκαν τουλάχιστον δύο επιχειρήσεις, αρκετές σταθμευμένες νταλίκες σε προαύλια εργοστασίων, θερμοκήπια και στάνες, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές σε σπίτια αν και οι φλόγες σε ορισμένες περιπτώσεις πέρασαν σε απόσταση αναπνοής από οικισμό της περιοχής.

Αναφορικά με τις «αυτοσχέδιες χωματερές», ο αντιδήμαρχος Μαγούλας επεσήμανε ότι «το βασικό πρόβλημα δεν προέρχεται από τους κατοίκους, οι οποίοι φροντίζουν να έχουν καθαρές τις αυλές τους, αλλά εργαζομένους επιχειρήσεων σε άλλες περιοχές της Αττικής που έρχονται με φορτηγά και αφήνουν τα μπάζα και τα εργοστασιακά απορρίμματα σε όσα οικόπεδα δεν έχουν περίφραξη. Εχουμε συχνά καταγγελίες από δημότες που μας λένε ότι άγνωστοι κυρίως τις νυχτερινές ώρες αφήνουν στα οικόπεδά τους κάθε λογής απορρίμματα».

Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι υπάρχει καθημερινά κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαϊάς λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής δραστηριότητας ακόμη και πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα πυρασφαλείας, ενώ παράλληλα έλεγαν ότι ο δήμος δεν είχε μεριμνήσει εγκαίρως για να καθαρίσει τα ξερά χόρτα δίπλα σε σπίτια και επιχειρήσεις. Ακόμη, δεν έλειψαν οι καταγγελίες για καθυστερημένη αντίδραση της Πυροσβεστικής και για λανθασμένη αρχική εκτίμηση της κατάστασης από τους αξιωματικούς του Σώματος που έφθασαν πρώτοι στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γιάννης Σταμούλης τόνισε ότι το Θριάσιο είναι μια περιοχή με υψηλή επικινδυνότητα και με πολλές ιδιαιτερότητες. «Εχει δασική, αστική και αγροτοδασική ζώνη στην ευρύτερη περιοχή και καθεμία θέλει τον δικό της χειρισμό. Παράλ ληλα δεν μπορεί να γίνει ενιαία αντιμετώπιση σε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής λόγω των διαφορετικών υλικών που υπάρχουν σε καθεμία από αυτές». Ο κ. Σταμούλης μιλώντας στο «Βήμα» έθεσε εκ νέου το αίτημα για άμεση κάλυψη των κενών που υπάρχουν στο προσωπικό καθώς «αν προχθές ανάλογου μεγέθους πυρκαϊές ξεσπούσαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα».

Η φωτιά χθες από τις 10.20 ήταν σε ύφεση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να μη φτάσουν οι φλόγες προς την κορυφή της Πάρνηθας και στη συνέχεια κατευθυνθούν προς τα Δερβενοχώρια. Στην περιοχή ως αργά, προκειμένου να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες πυρκαϊάς, παρέμεναν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες, ενώ στο έργο τους συνέδραμαν και υδροφόρες δήμων από όλη την Αττική και μηχανήματα του Στρατού Ξηράς. Παράλληλα, ρίψεις νερού έκαναν χθες έξι ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη. Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καταγράφει δορυφορικά τις πυρκαϊές στην περιοχή της Μαγούλας έγιναν στάχτη περισσότερα από 9.650 στρέμματα.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=284492&dt=22/08/2009