Οι κίνδυνοι των θερμών εργασιών κατά τη διάρκεια επισκευών σε κτίρια.


 Των Γιάννη Σταμούλη και Νίκου Διαμαντή ε.α. Αντιστρατήγων Π.Σ. 


Το χθεσινό τραγικό συμβάν στην Κωνσταντινούπολη, με την έκρηξη  πυρκαγιά-  στο υπόγειο πολυόροφου κτιρίου, και τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, που εργάζονταν εκεί, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα ασφάλειας.

Είναι η κατάσταση που σε ένα υφιστάμενο κτίριο, λειτουργικό ή μη, ενεργούνται εργασίες, επισκευής, ανακατασκευής και κυρίως ενεργούνται θερμές εργασίες.
Με τον όρο θερμές εργασίες νοούνται  η ηλεκτροσυγκόληση, η κοπή, η χρήση φλόγας ή ηλεκτρικού τόξου ή οποιουδήποτε εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα, καθώς και το καλαφάτισμα, η στεγανοποίηση, το πελέκημα, το τρύπημα, το κάρφωμα (καθήλωση) και οποιαδήποτε άλλη εργασία παραγωγής θερμότητας, εκτός εάν εκτελείται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία των εργαλείων και της εργασίας κάτω των 100eC. 
Μέσα που παράγουν γυμνή φλόγα, θερμότητα ή σπινθήρα, 
είναι κυρίως:
α. Συσκευές κοπής και συγκόλλησης μετάλλων.
β. Συσκευές χαλκοκόλλησης και κασσιτεροκόλλησης.
γ. Λυχνίες συγκόλλησης (καμινέτο).
Για την ασφαλή εκτέλεση αυτών των εργασιών που γίνονται σε  σε κτίρια, εγκαταστάσεις καθώς σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους με  σκοπό τη συντήρηση, επισκευή, μετασκευή και μετατροπή χώρων, εγκαταστάσεων ή υλικών , έχει εφαρμογή η 7/1996 Πυροσβεστική Διάταξη η οποία καθορίζει μια σειρά από διαδικασίες και  μέτρα.
Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών απαιτείται αρχικά η έκδοση ειδικής άδειας με ευθύνη  του ατόμου που του ανατίθεται η εκτέλεση των εργασιών ή του υπευθύνου του συνεργείου που θα τις εκτελέσει. Η άδεια, εκδίδεται  από τον κατά νόμο υπεύθυνο πυρασφαλείας του κτιρίου ή της εγκατάστασης που εκτελούνται οι εργασίες και σε περίπτωση κωλύματος ή μη ύπαρξης από τον νόμιμο αναπληρωτή του ή τον εκμεταλλευτή της επιχείρησης αντίστοιχα και προσυπογράφεται από τον Μηχανικό ασφάλειας της επιχείρησης εφόσον υπάρχει τέτοιος.
Αν για τη διαπίστωση των συνθηκών ασφαλείας του χώρου απαιτείται η γνώμη ειδικού, η άδεια προσυπογράφεται και απ’ αυτόν. Η ισχύς της διαρκεί μέχρι και 24 ώρες και όταν απαιτείται επανεκδίδεται.
Σύμφωνα με τη  νομοθεσία, λαμβάνονται μια σειρά από προληπτικά μέτρα σε μια ακτίνα  10 μέτρων από το σημείο που εκτελούνται θερμές εργασίες.
( Απομάκρυνση  εύφλεκτων  αντικείμενών,  υλικών επένδυσης, ή μόνωσης, κάλυψη με πυρίμαχα καλύμματα των εύφλεκτων δομικών στοιχείων, σφράγιση όλων των ανοιγμάτων σε οροφές τοίχους και δάπεδα, απ’ όπου διέρχονται σωληνώσεις, καλώδια, διάθεση πυροσβεστικών μέσων και επιτήρηση των εργασιών από το προσωπικό πυρόσβεσης.)
Πρέπει να εξασφαλίζεται ο  έλεγχος της καλής λειτουργίας  των μέσων πυροπροστασίας, των συσκευών κοπής και συγκόλλησης, των κλειστών χώρων για τη διαπίστωση ύπαρξης επικίνδυνης ατμόσφαιρας και της σωστής εξαέρωσης καθώς και την απομάκρυνση ευφλέκτων υλικών.
Επίσης  πρέπει  το άτομο που επιτηρεί την εκτέλεση των εργασιών να γνωρίζει να χρησιμοποιεί τον πυροσβεστικό εξοπλισμό που διαθέτει το κτίριο ή η επιχείρηση και τη σήμανση συναγερμού καθώς και το τηλέφωνο  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον τρόπο ακριβής αναφοράς προς αυτή, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, της τοποθεσίας του συμβάντος, των υλικών που καίγονται και κάθε άλλης σχετικής πληροφορίας.
Τέλος πρέπει να υπάρχει εξασφάλιση της επιτήρησης του χώρου για διάρκεια τουλάχιστον 1 ώρας μετά τη λήξη των εργασιών.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι  η εκτέλεση των εργασιών συγκόλλησης ή οξυγονοκοπής πρέπει να ανατίθεται σε άτομα που διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις προσόντα και να εφαρμόζονται  τα προβλεπόμενα από τα άρθρα 3 έως 10 του Π.Δ. 95/1978 (Α’ 20) μέτρα σε ό,τι αφορά την πυρασφάλεια.
Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί  ότι  ο υπεύθυνος πυρασφάλειας του κτιρίου ή της επιχείρησης ή ο νόμιμος αναπληρωτής του υποχρεούται να επιβλέπει το χώρο που εκτελούνται οι εργασίες και να διαπιστώνει ότι έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα, και αν όχι,  ανακαλεί την άδεια και διακόπτει τις εργασίες μέχρι την πλήρη συμμόρφωση. Η γενική ευθύνη για την εφαρμογή όλων των  παραπάνω 
έχει ο υπεύθυνος πυρασφαλείας του κτιρίου ή της επιχείρησης ή ο εκμεταλλευτής αυτής καθώς και εκείνος που αναλαμβάνει την εκτέλεση των εργασιών.