Τα κόμιξ της φωτιάς. Ο Πυρομανής και το κυνήγι του Εμπρηστή.

 


Του Γιάννη Σταμούλη Αντιστρατήγου ε.α Π.Σ.







Η υπόθεση των πυρκαγιών και του συνολικού πλέγματός της, έχει ισχυρό αντίκτυπο στον ίδιο τον πυρήνα της κοινωνικής σκέψης. Χαρακτηριστικό είναι η αποτύπωση των παραπάνω με την μορφή κομιξ και μάλιστα με τους πλέον διάσημους πρωταγωνιστές και μάλιστα εδώ και δεκαετίες.
Το διάσημο παπί, ο Ντόναλντ Ντάκ, πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία με τίτλο "Ο Πυρομανής, που έγραψε και σχεδίασε ο Καρλ Μπάρκς το 1945 και δημοσιεύτηκε την επόμενη χρονιά. Στην ιστορία με τον πρωτότυπο τίτλο "The Firebug", που στην χώρα μας δημοσιεύτηκε το 1992 στο τεύχος 51 του ΚΟΜΙΞ, ο Ντόναλντ, μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι, αρχίζει να νιώθει μια λατρεία για τις φλόγες, και αρχίζει να προκαλεί πυρκαγιές. Τα ανίψια του τον δένουν σε μια καρέκλα και ζητούν ιατρική βοήθεια. Η διάγνωση είναι πως έχει γίνει πυρομανής και θα πρέπει να τον προσέχουν.
Την ώρα που ξεσπά μια μεγάλη φωτιά στο λιμάνι της πόλης, τα ανίψια του βλέπουν τον Ντόναλντ, να έχει λυθεί και να κρατά ένα μπιτόνι βενζίνης. Τον ξαναπιάνουν αλλά ο Ντόναλντ, βάζοντας φωτιά στο σπίτι το ξανασκάει και αρχίζει να προκαλεί μικρές πυρκαγιές περίεργου σχήματος. Με αυτό το σχήμα ξεσπά μια πελώρια πυρκαγιά στα διυλιστήρια της Λιμνούπολης.

Η αστυνομία τον καταδιώκει πλέον ως τον εμπρηστή της πόλης, αλλά τον εντοπίζουν πρώτα τα ανίψια του, στα οποία ομολογεί ότι αυτός βάζει μικρές φωτιές, ενώ κάποιος άλλος αντιγράφοντας τις μεθόδους του, προκαλεί τις μεγάλες πυρκαγιές στην πόλη.
Ο αστυνόμος της πόλης που κυνηγά τον Ντόναλτ, αφού τον συλλαμβάνει, σκοπίμως τον αφήνει, γεγονός που κάνει τα δαιμόνια ανίψια να τον υποπτευτούν αυτόν ότι είναι ο επικίνδυνος εμπρηστής. Μετά από μια περιπέτεια, ανακαλύπτεται ότι αυτός είναι ο δίδυμος αδελφός του αστυνόμου, και είναι ο πραγματικός εμπρηστής, και του έχει πάρει τη στολή του, έχοντας κλειδώσει τον πραγματικό στο σπίτι. ο Ντόναλτ, εξουδετερώνει τον επικίνδυνο εμπρηστή, ο οποίος οδηγείται στην δικαιοσύνη. Στο τέλος έρχεται η ανατροπή της ιστορίας, καθότι ο Ντόναλντ ανάβει φωτιά στο καλάθι του δικαστικού μεγάρου...και στη συνέχεια ξυπνάει.....γιατί όλα ήταν ένα κακό όνειρο.
Η ιστορία έχει και ένα παρασκήνιο, καθότι η αρχική της μορφή λογοκρίθηκε καθότι το τέλος ήταν λίγο διαφορετικό, αφού Ντόναλντ με τη φωτιά που άναβε στον κάδο του δικαστηρίου, έκαιγε όλο το κτίριο και στη συνέχεια φυλακιζόταν. Η εκδοτική έκρινε ότι ήταν ανεπίτρεπτο για ήρωα της Ντίσνευ, τέτοια κατάληξη και επιλέχθηκε να γίνει αλλαγή και στο τέλος η ιστορία να θεωρηθεί ένα όνειρο του διάσημου παπιού.

Μια ακόμη ιστορία κόμιξ με τον τίτλο  " Το κυνήγι του Εμπρηστή" με πρωταγωνιστές τους Μικρούς Εξερευνητές, συγγραφέα τον Καρλ Μπάρκς και σχεδιαστή τον Ντααν Γιππες, πρωτοδημοσιεύεται το 2007, ενώ στη χώρα μας περιλαμβάνεται στο τεύχος 241 του ΚΟΜΙΞ (2008).  Η ιστορία είναι rimake αντίστοιχης που σχεδίασε ο Κευ Ράιτ με τίτλο  "where there' s Smoke" και δημοσιεύτηκε το 1972.
Οι διάσημοι μικροί Εξερευνητές, καθώς επικρατεί σημαντική ξηρασία αποφασίζουν να συμμετέχουν στην προστασία του Μαύρου Δάσους, με μόνη δυσκολία, τον δασοπυροσβέστη και υπεύθυνο για την εναέρια πυρόσβεση Ντόναλντ, που φοβάται ότι θα του κλέψουν τη δόξα. Η περιπέτεια ξεκινά όταν οι μικροί εθελοντές  χρησιμοποιούν σπρέι καπνού για να δουν την κατεύθυνση του καπνού, για να αμυνθούν σε ζώα που τους κυνηγούν και όταν απομένει ένα μικρό κλαδάκι που καπνίζει μετά από την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς.. Σε όλες τις περιπτώσεις ο εναέριος Ντόναλντ τους "κατασβήνει"  αδειάζοντας πάνω τους όλον τον πυροσβεστικό αφρό. Κάποια στιγμή δίνεται η πληροφορία πως κυκλοφορεί στο δάσος ένας εμπρηστής και αντιλαμβάνονται ένα μανιακό παιδί με  πυροφόρα όπλα, που βγάζουν όμως πλαστικές φωτιές, τις οποίες και αυτές...κατασβαίνει ο  εναέριος Ντόναλτ. Ο εμπρηστής αυτή τη φορά αρχίζει να σκορπά στο δάσος μικρά ξυλαράκια, τα οποία  μετά από ανάλυση των Χιούη, Λούη και Ντιούη αποδεικνύεται ότι είναι βραδύκαυστες θρυαλλίδες, που αρχίζουν να καίνε τα ρούχα τους.  Ο Ντόναλντ σπεύδει να βοηθήσει, όμως χωρίς καύσιμα,  αναγκάζεται να επιστρέψει για ανεφοδιασμό. Η κατάσταση είναι  εκτός ελέγχου, αφού οι φλόγες από τις θρυαλλίδες δεν μπορούν να σβήσουν χωρίς νερό, οπότε οι άντρες μπαίνουν σε μια καλύβα,  ψάχνοντας  για νερό. Μέσα όμως ανακαλύπτουν τον επίδοξο εμπρηστή, με ρουκέτες νάπαλμ, μπαρούτι, εμπρηστικές βόμβες, τις οποίες έχει έτοιμες για να κάψει  το δάσος. 
Η φωτιά από τα ρούχα των Μικρών Εξερευνητών πυροδοτεί τα όπλα, οπότε όλοι τρέχουν έξω για να σωθούν, ενώ τα δέντρα αρχίζουν να τυλίγονται στις φλόγες. 
Ξαφνικά  ξεσπάει νεροποντή, που σβήνει την φωτιά και σώζει το Μαύρο Δάσος.
Μετά την  κατάσβεση της πυρκαγιάς διοργανώνεται τελετή βράβευσης, στην οποία δίνονται έπαινοι στους δασονόμους, δασοφύλακες και φυσικά στους Μικρούς Εξερευνητές για την σημαντική βοήθεια τους στην σύλληψη ενός επικίνδυνου εμπρηστή. Στο τέλος, οι Εξερευνητές παραλαμβάνουν το βραβείο τους, κρατώντας ομπρέλες, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βρέξει πυροσβεστικό αφρό, αφού ο Ντόναλντ είναι σε περιπολία και έχει σκάσει από την ζήλια του!

Πηγή: comix.fandom.com