1912. Η πρώτη προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων στην Ελλάδα.



Του ε,α, Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη

Ιανουάριος του 1910 και με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται η  αναδιοργάνωση του Λόχου Πυροσβεστών, του πρώτου οργανωμένου πυροσβεστικού σχήματος στην Ελλάδα,  με αντικατάστασή του από την Πυροσβεστική Μοίρα, ένα νέο στρατιωτικό σώμα, αποτελούμενο από δύο λόχους εθελοντών και κληρωτών που θα αναλάβει την πυροπροστασία της χώρας.
Τον Σεπτέμβριο του 1912 στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δημοσιεύεται Βασιλικό Διάταγμα όπου κυρώνει την σύμβαση του Υπουργού Στρατιωτικών της Ελλάδος και του αγγλικού εργοστασίου DENNIS BROS LTD για την προμήθεια μιας αυτοκινήτου πυροσβεστικής αντλίας αντί του ποσού των 916 λιρών καθώς και δύο αυτοκινήτων βυτίων αντί του ποσού των 1710 λιρών.
Η παραλαβή της αντλίας ορίζεται σε 4 μήνες και των βυτίων σε 3 μήνες από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης. επίσης ορίζεται ότι στην πλευρά των βυτίων θα αναγράφεται με μεγάλα γράμματα "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ".

Στο φύλλο της 10ης Μαίου του 1913 της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ" δημοσιεύεται φωτογραφία της νέας αυτοκίνητου πυροσβεστικής αντλίας. Η λεζάντα αναφέρει: είναι απλούστατη και δυνάμεως 60 ίππων, εκσφενδονίζει ύδωρ σε 25-30 μέτρων, εξαντλούσα 1200 οκάδες ύδατος ανά λεπτόν της ώρας.

Επίσης δημοσιεύεται άλλη μια φωτογραφία  που απεικονίζει δύο πυροσβέστες με τις σωλήνες  και τους αυλούς. Η λεζάντα αναφέρει  εις  τη νέα αυτοκίνητον αντλία του πυροσβεστικού λόχου τοποθετούνται δύο εκσφενδονιστικοί σωλήνες. 
Με ποίαν δύναμιν εκσφενδονίζουν το ύδωρ διακρίνεται αρκετά ευκρινώς εις την εικόνα.
Στο κείμενο της η εφημερίδα μεταξύ των άλλων σημειώνει: 
"η νέα ατμοκίνητος αντλία του Πυροσβεστικού Λόχου έκαμε νέες δοκιμές χθες το απόγευμα- εις την Αθήνα αυτή τη φορά εις τον κήπο του Κλαυθμώνος.- ετροφοδοτείτο από το παραπλεύρως ανακαλυφθέν παλαιό υδραγωγείο. Κόσμος και κοσμάκης είχε συρεύσει εκεί και εχάζευεν. Η νέα αντλία ηργάσθη θαυμάσια. Το ύδωρ με τους δύο αυλούς του το εκσφενδόνιζε εις ύψος 20-25 μέτρων. Δια να λάβει κανείς ιδέα της ορμής του αρκεί να σημειωθεί ότι ψεκάδες του εκσφεντονίζοντος εις τον κήπο του Κλαυθμώνος ύδατος εράντιζε τους διαβάτες της οδού Σταδίου και Κοραή. Δύο τόνους νερού καταναλίσκει κάθε πρώτον λεπτόν  της ώρας. Να ίδωμε όμως που θα ευρίσκεται τόσον νερό εν ώρα μεγάλης ανάγκης;".

Η ίδια εφημερίδα στο φύλλο της 15 Μάη δημοσιεύει φωτογραφία ενός από τα νέα υδροφόρα οχήματα, σημειώνοντας "τα νέα αυτοκίνητα τεραστίας χωρητικότητας θα ακολουθούν την αυτοκίνητον επίσης αντλία ευθύς ως ειδοποιηθεί ο λόχος ότι εξερράγη πυρκαϊά."
Τα  αυτοκίνητα θα ενταχθούν άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και στις 16 και 23 Μάη θα επέμβουν σε πυρκαγιές οικιών στο κέντρο της Αθήνας.