Δοκιμάζοντας τις γνώσεις σχετικά με την πυρασφάλεια των κτιρίων


Των Γιάννη Σταμούλη-Τάσου Παππά. Εκπροσώπων της ΕΑΠΣ στην FEU

Κάθε μέρα στην Ευρώπη, σημειώνονται περίπου 5.000  πυρκαγιές στις οποίες χάνουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και τραυματίζονται  190. 
Ο αριθμός σαφώς τόσο  των πυρκαγιών όσο  και των θανάτων έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, όμως οι απειλές και η σύγχρονες τρωτότητες δημιουργούν μια διαφορετική επικυνδινότητα που απαιτεί να γίνουν πολλά ακόμα για την βελτίωσης της  πυρασφάλειας, ειδικά  στα κτίρια.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπινων απωλειών από πυρκαγιές  σημειώνεται εντός κτιρίων.
Αυτό δίνει μια κατεύθυνση προς την οποία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ο κατασκευαστικός κλάδος, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί πυρασφάλειας, οι πυροσβέστες, οι ιδιοκτήτες κτιρίων και οι πολίτες, μπορούν από κοινού να παλέψουν για την βελτίωση της πυρασφάλειας στα κτίρια.

Η βελτίωση της πυρασφάλειας των κτιρίων εκτός από το μείζων, αυτό  της διασφάλισης της ζωής των ενοίκων τους και την αποφυγή των τραυματισμών, συμβάλει στην ίδια της κοινωνική γαλήνη.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι,  ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πυρκαγιές στα σχολεία διαταράσσουν την εκπαίδευση περίπου 90.000 παιδιών κάθε χρόνο, ενώ το  κόστος που οφείλεται σε απώλειες από πυρκαγιές εκτιμούνται  σε περίπου 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως ( ελαφρώς μικρότερο από το ΑΕΠ των Κάτω Χωρών.)

Επιπρόσθετα ο περιορισμός των πυρκαγιών προστατεύει   το περιβάλλον, αφού  οι πυρκαγιές προκαλούν μεγάλη  ατμοσφαιρική ρύπανση, καταστρέφουν τα υλικά και αυξάνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Σουηδία, η εκτιμώμενη εκπομπή διοξινών από τις πυρκαγιές αντιστοιχεί περίπου στις συνολικές εκπομπές από την κυκλοφορία ή στις μισές εκπομπές από την καύση αστικών αποβλήτων.
Η πρωτοβουλία firesafeeurope δημοσιεύει ένα  μικρό κουίζ με 5 απλές ερωτήσεις για να τσεκάρουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τις βασικές γνώσεις  σε ζητήματα πυρασφάλειας - πυροπροστασίας.

1. Οι συναγερμοί καπνού ανιχνεύουν
α. καμένο μπέικον 
β.καπνούς σε ένα δωμάτιο στο σπίτι

γ. μονοξείδιο του άνθρακα
2. Είναι γνωστό πόσοι ανιχνευτές καπνού ή μονοξειδίου του άνθρακα υπάρχουν στο σπίτι 
α. Ναι
β. Όχι
3. Τι πρέπει να κάνουμε όταν ακούγεται συναγερμός καπνού στο σπίτι
α. Το αγνοούμε
β. Ελέγχουμε αν υπάρχει πραγματικά πυρκαγιά
γ. Εκκενώνουμε ακολουθώντας το δρομολόγιο που προβλέπεται από το σχέδιο εκκένωσης.
4 .Όταν ανακαλύψουμε μια φωτιά θα πρέπει
α.Εκκενώνουμε αν μπορούμε, μένουμε πίσω από μια κλειστή πόρτα αν μπορούμε και ειδοποιούμε          την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
β.Τρέχουμε έξω από το κτίριο, χωρίς να προειδοποιήσουμε άλλους για τη φωτιά.
γ. Καλούμε ένα φίλο.