Πλημμυρικά φαινόμενα. Διαχρονική και επαναλαμβανόμενη η άνιση αναμέτρηση με την υδάτινη ισχύ.

Η σφοδρότητα των φυσικών φαινόμενων, και κυρίως της απίστευτης δύναμης του νερού, απολύτως φυσιολογικά γεννά τον τρόμο στις ανθρώπινες κοινότητες, αφού φέρνει αντιμέτωπο τον άνθρωπο και τις κατασκευές του από τη μία και την αρχέγονη ισχύ της Φύσης και των φαινόμενων της.
Η ένταση του καταστροφικού φαινομένου και κυρίως τα φονικά αποτελέσματά του, πολλές φορές ξεπερνούν τον σχεδιασμό πρόβλεψης και τους μηχανισμούς διαχείρισης καταστροφών, ανεβάζοντας πιο ψηλά κάθε φόρα τα στάνταρντ ασφαλείας, μέχρι την επόμενη φορά που θα ξεπεραστούν.
Στην αττική γη το πιο πρόσφατο ήταν οι φονικές πλημμύρες της Μάνδρας που σε ελάχιστη ώρα μετέτρεψαν σε υγρή κόλαση την περιοχή της Δυτικής Αττικής.
Και όπως είναι φυσικό την επόμενη στιγμή ξεκινά η αναζήτηση των ευθυνών για την αντιμετώπιση της καταστροφής και τους υπευθύνους κ.ο κ. 
Συνήθως η παρούσα οδύνη για την ενεστώσα καταστροφή δεν αφήνει περιθώρια να δούμε το μεγάλο σκηνικό της συμβίωσης ανθρώπου και της απεριόριστης ισχύος του Υγρού Στοιχείου.
Η μάχη αυτή στην πατρίδα μας έχει μακρά ιστορία.




14 Νοέμβρη 1896 , μια ισχυρή καταιγίδα λίγων ωρών σκορπά το θάνατο σε  61 ανθρώπους, Αθήνα και Πειραιά. Στο Νέο Φάληρο το νερό  ξεπερνά  το 1 μέτρο ενώ ο Κηφισός φουσκώνει επικίνδυνα. Στον  Πειραιά καταστρέφονται περί τα  450 σπίτια.



6 Νοεμβρίου 1961, μα καταιγίδα με χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού  πέφτει επί 10 συνεχόμενες ώρες στην Αθήνα. Ο  Κηφισός φουσκώνει  και στην οδό Πειραιώς το ύψος του νερού φτάνει  τα 2 μέτρα ενώ 400 σπίτια κατέρρευσαν. 43 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους  ενώ περισσότερα από 4.000 σπίτια πλημμύρισαν.

2 Νοεμβρίου 1977, Ισχυρή βροχόπτωση μεγάλης έντασης επί μιάμιση ώρα πλήττει το κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά. 37 άτομα χάνουν τη ζωή τους,  περισσότερα από 1.900 υπόγεια, σπίτια και καταστήματα πλημμυρίζουν, 172 οχήματα παρασύρονται  ενώ οι καταστροφές στους δρόμους ήταν τεράστιες.


21 Οκτωβρίου 1994. Ισχυρή βροχόπτωση  ξεκινά αργά το απόγευμα και κτυπάει κυρίως τις  κεντρικές & βορειοανατολικές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής.17 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ενώ πολλές συνοικίες (κυρίως Νέα Ιωνία, Περισσός, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια) μετατράπηκαν σε λίμνες.




 Η  καταστρεπτική ισχύ του νερού, όταν προκαλεί πλημμυρικά φαινόμενα χτυπά όλη την παγκόσμια κοινότητα  σε ένα διαρκή συνεπή δρόμο επανάληψης.

3 Ιουλίου 1975 Las Vegas. Η ισχυρή βροχή στρέφει ένα χείμαρρο σε χώρο στάθμευσης οχημάτων και σε λιγότερο από μία ώρα  δύο άτομα σκοτώνονται, 300 αυτοκίνητα καταστρέφονται και δεκάδες σπίτια πλημμυρίζουν.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η σύνθεση της καταστροφής είναι "κινηματοτογραφική". 
Το 1811 και το 1812, ισχυρότατοι σεισμοί προκάλεσαν  αναστροφή της ροής του Μισσισσιπή  και δημιουργήθηκαν οι λίμνες reelpoot και  tennessee.


Στην άλλη Ήπειρο, στην Ινδία, χαρακτηριστική είναι η κατολίσθηση που σημειώθηκε στις 22 Ιουλίου 1970 στην κοίτη του ποταμού Alaknanda, με αποτέλεσμα να πρακαλέσει ξαφνική πλημμύρα 200 μίλια  βορειανατολικά στο Νέο Δελχί. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα κυρίως που μετέφεραν προσκυνητές, με αποτέλεσμα 600 περίπου άτομα. Η αναμέτρηση με τη φύση θα συνεχιστεί με άνισο αποτέλεσμα, αφού δύο μήνες μετά την πλημμύρα,σημειώνονται πλημμύρες από την Βομβάη μέχρι την Καλκούτα με αποτέλεσμα 600 άτομα νεκρά και περίπου 20000 άστεγα.

Μερικά χρόνια νωρίτερα στο LOS ANGELES, στις 14 Δεκεμβρίου 1963, μια μικρή ρωγμή στο φράγμα Βaldwin Hills. είναι η αιτία, να ξεχυθούν 300 εκατομμύρια   γαλόνια νερό και να σαρώσει την πόλη δίπλα του Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, εξήντα πέντε σπίτια καταστράφηκαν  και 210 κατοικίες και διαμερίσματα υπέστησαν ζημιά. 


Μερικά χρόνια αργότερα, το Φεβρουάριο του 1972, το φράγμα Buffalo Creek υποχωρεί και τα  130 εκατομμύρια γαλόνια νερού δολοφονούν 125 άτομα και αφήνει 4000 άστεγους.


Δύο  χρόνια αργότερα  Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 τα νερά των πλημμυρών καλύπτουν σχεδόν το μισό  Bangladesh  και  βρίσκουν το θάνατο πάνω από 2000 άτομα. 


Τον ίδιο χρόνο στην Βραζιλία, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, πλημμύρες καταστρέφουν το  Tubarao,   και σκοτώνουν περίπου 1500 άτομα.

To  φαινόμενο της έντονης βροχόπτωσης σε φυσικό περιβάλλον, όπου έχει απογυμνωθεί πρόσφατα από δασικές πυρκαγιές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Γενάρη και  Φεβρουάριο του 1969 ο παραπάνω συνδυασμός προκαλεί μεγάλη καταστροφή στη Ν.Καρολίνα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περί τα 100 άτομα και να μείνουν άστεγα 10.000,