Η αξία των μεγάλων ασκήσεων ετοιμότητας στις επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας


Την Παρασκευή 20 Απρίλη, στον χώρο του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων Δραπετσώνας, στον Πειραιά,πραγματοποιήθηκε σήμερα μια  μεγάλης κλίμακα, άσκηση  αντιμετώπισης φυσικής καταστροφής – σεισμού, με την κωδική ονομασία: «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018»,.
Μια μεγάλη άσκηση που έχοντας στα σενάρια της, μια σειρά από πυροσβεστικές-διασωστικές δράσεις, έδωσε τη δυνατότητα της εξάσκησης τόσο των πυροσβεστικών δυνάμεων, όσο και μια σειρά άλλων εμπλεκομένων φορέων.

Η άσκηση προέβλεπε τη μερική κατάρρευση του εργοστασίου με εγκλωβισμό ατόμων, συνέπεια φυσικής καταστροφής (σεισμός) και ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς σε χώρο του κτιρίου.

Πυροσβεστικές δυνάμεις με όλα τα μέσα από την Διοίκηση Π.Υ. Πειραιώς επενέβησαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών και τον απεγκλωβισμό των πρώτων ατόμων.

Στη συνέχεια συνέδραμαν δυνάμεις  της 1ης ΕΜΑΚ, μαζί με διασωστικό σκύλο όπου επιχείρησαν εξειδικευμένες τεχνικές διάσωσης για να απεγκλωβίσουν τα υπόλοιπα άτομα. Στην άσκηση επίσης συμμετείχαν:


Το ΕΣΚΕ και Διεύθυνση Πληροφορικής  με την ενεργοποίηση του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου.
Η Υγειονομική Υπηρεσία  με το ασθενοφόρο και με Υγειονομικό Αξιωματικό
Το Πυροσβεστικό Συνεργείο για την υποστήριξη των οχημάτων
Το πλέον σημαντικό όμως της άσκησης ήταν η συμμετοχή στο πεδίο σε πραγματικά ρεαλιστικές συνθήκες μια σειρά Υπηρεσιών που ο καθείς με το ρόλο του συνέδραμε.
Η ΕΛ.ΑΣ. τόσο με δυνάμεις τροχαίας όσο και προσωπικό τάξης
Ο ΟΑΣΠ με μηχανικούς που επέβλεψαν τη στατικότητα του κτιρίου πριν ξεκινήσουν οι διασωστικές επεμβάσεις
Το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρο για παροχή πρώτων βοηθειών.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ με τους επικεφαλείς της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας
Ο Δήμος  Κερατσινίου - Περάματος με την αποστολή λεωφορείου για την απομάκρυνση του "πληθυσμού"
Εξίσου σημαντική αποτέλεσε η συμμετοχή των εθελοντών της RSF Hellas όπου "έπαιξαν" τα θύματα απεγκλωβισμού στην άσκηση.

Είχα την χαρά να έχω τον γενικότερο συντονισμό της Άσκησης που προετοίμασαν εξαιρετικοί συνάδελφοι τόσο της ΔΠΥ Πειραιά όσο και της 1ης ΕΜΑΚ.

Η προετοιμασία, η προάσκηση και η τελική άσκηση είναι πράγματι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προετοιμασία του γενικότερου μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Η άσκηση τόσο πολλών υπηρεσιών, ακόμα και η γνωριμία των ανθρώπων τους στο πεδίο είναι ικανή συνθήκη αποτελεσματικότητας  σε πραγματικά πεδία όταν απαιτηθεί.

Η κάλυψη από τα ΜΜΕ  της άσκησης, είναι τέλος επίσης ένα σημαντικό στοιχείο, αφού φέρνει σε επαφή με ευρύ κοινό την έννοια της προετοιμασίας για συμβάντα πολιτικής προστασίας.

Το βίντεο έχει λήψη από drones  της άσκησης.

.