Ρένα Δούρου. Φρέσκια, νέα και διαφορετική παρουσία στην Περιφέρεια Αττικής.


 
Τη  Ρένα Δούρου τη γνωρίσαμε από κοντά στις μεγάλες κινητοποιήσεις  των ενστόλων, το 2012, όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συγκροτημένα και συνειδητά  αφουγκράστηκαν ουσιαστικά τα προβλήματα και την καθημερινότητα των εργαζομένων στα Σ.Α. κατανοώντας και εμείς από την πλευρά μας, ότι η πραγματική μας θέση είναι στην μεγάλη εργατική τάξη της πατρίδας μας.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 η Ρένα Δούρου έκανε την πολιτική έκπληξη και με την πολιτική πληθωρική παρουσία της, εκλέχθηκε στην πρώτη και μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, την Αττική, καλούμενη να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα, να υλοποιήσει πρώτη, την άσκηση εξουσίας  από μια τελείως διαφορετική πολιτική.

'Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει  σε  δήλωσή της στη New York Times, ο στόχος της πολιτικής αυτής είναι απλός:" μια ανοικτή και λειτουργική διακυβέρνηση χωρίς τη διαφθορά και τις υπόγειες συμφωνίες που αποτελούσαν τρόπο ζωής στη χώρα αυτή. Στο τέλος της πενταετίας η διακυβέρνηση της Αττικής θα είναι όπως η διακυβέρνηση άλλων χωρών'"

Η προσεκτική και οργανωτική δουλειά της ειδικά στον κρίσιμο τομέα της πολιτικής προστασίας,  φάνηκε σε μας τουλάχιστον πριν την ανάληψη των καθηκόντων της, όταν μας κάλεσε ως Δ.Σ. της ΕΑΠΣ σε μια ουσιαστική συζήτηση για όλο το πλέγμα των δράσεων στον κρίσιμο αυτό τομέα, γεγονός καινοφανή για τα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας.

 
Η ουσιαστική όμως τομή ξεκίνησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η εξαιρετική επιλογή της κ. Δούρου να ορίσει ως υπεύθυνη των δράσεων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας  την περιφερειακή σύμβουλο  Γιάννα Τσούπρα, ήταν το πρώτο  10ρι της. Η   κ. Τσούπρα με σημαντική εμπειρία στις απαιτήσεις της διοίκησης, ως στέλεχος της ΔΕΔΗΕ, αλλά το σημαντικότερο με αγάπη, μεράκι και εμπειρία στα ζητήματα περιβάλλοντος, οικολογίας και εθελοντισμού, μέσα σε λίγο διάστημα, ήρθε σε επαφή με τα στελέχη του Π.Σ αλλά και των υπόλοιπων φορέων πολιτικής προστασίας και προετοίμασε το όχημα της περιφέρειας για τα "δύσκολα".
 
 
Τα" δύσκολα " για την νέα Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες της, ήρθαν σχεδόν με το καλημέρα.
 
Η σφοδρότητα των καιρικών συνθηκών χτύπησε με το καλημέρα την Αττική. Πρωτοφανείς  βροχοπτώσεις αλλά και δυνατές χιονοπτώσεις δοκίμασαν την νέα αυτοδιοικητική διοίκηση της περιφέρειας Αττικής, η οποία ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις.
 
Η Ρένα Δούρου, έδειξε, μέχρι στιγμής ότι  η θεωρία  μπορεί  να γίνει πράξη και βρέθηκε στα  μέτωπα των θεομηνιών κινητοποιώντας, όπως  είναι και το φυσιολογικό τους αυτοδιοικητικούς πόρους.
 
 
 
Το πείραμα Δούρου έλκει τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ,  τα οποία φιλοξενούν τις απόψεις της:
 
El Pais, (Ισπανία), 5-1-15 «Η Ρένα Δούρου (Αθήνα, 1974) κυβερνά από την 1η του περασμένου Σεπτέμβρη την περιφέρεια της Αττικής, μια περιοχή με έκταση μεγαλύτερη από τη Μάλτα ή το Λουξεμβούργο και παρόμοια με το Βέλγιο. Σε αυτή την πελώρια έκταση η oποία παράγει το 35% του ελληνικού ΑΕΠ, κατοικεί το 40% από τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων και, το σημαντικότερο ενόψει των εκλογών, ψηφίζει το 30% του εκλογικού σώματος. Η πλειοψηφία αυτού του εκλογικού σώματος (50,8%) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου ψήφισε τη Ρένα Δούρου, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα στο οποίο ανήκει και το οποίο έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Δεν μας ψήφισαν γιατί τους τάξαμε τον ουρανό με τα άστρα, αλλά γιατί τους είπαμε την αλήθεια», τονίζει. «Έχω πέντε χρόνια μπροστά μου ως Περιφερειάρχης Αττικής και σε αυτή τη θέση θα συνεχίσω, γιατί είμαι βέβαιη ότι μπορώ να βοηθήσω τους πολίτες. Αυτή είναι η προτεραιότητα της δουλειάς μου και πάνω από όλα, να ανακουφίσω την ανθρωπιστική κρίση από την οποία υποφέρει ο κόσμος». «Εδώ δεν κάνουμε πειράματα. Φροντίζουμε, μέσα από μια σοβαρή και υπεύθυνη διακυβέρνηση, για το καλό του πολίτη και του περιβάλλοντος, έχοντας απέναντί μας μια εχθρική κεντρική κυβέρνηση».
Ζüddeutsche Zeitung, (Γερμανία), 3-1-15 «Βάσει των κυβερνητικών εντολών, η Ρένα Δούρου θα έπρεπε να επανεξετάσει τις συμβάσεις των υπαλλήλων της, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για απολύσεις. Αρνήθηκε να το κάνει, πράγμα για το οποίο απειλείται με εισαγγελική δίωξη.
Ανέτρεψε την από χρόνια εξαγγελθείσα κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων για την οποία αντιδρούν οι κάτοικοι, κάτι για το οποίο ενδέχεται να χαθούν επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, οι οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, λαμβάνουν βοήθημα".