Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ



                                                        
                                  Μια διευρυμένη  οπτική  για την ακριτική περιοχή μας



Το πανέμορφο νησί της Σάμου αποτελεί, ένα εθνικής σημασίας γεωστρατηγικό  μέρος για την πατρίδα μας, χωριζόμενο από τη Μικρασιατική ακτή, με  ένα δίαυλο πλάτους μόλις 1300 μέτρων.

Το νησί με  τον πλούσιο φυσικό του πλούτο δοκιμάστηκε πολλές φορές από την μανία καταστροφικών πυρκαγιών. Την τελευταία δωδεκαετία σημειώθηκαν περί τις 700 δασικές  πυρκαγιές.
Οι  περισσότερες πυρκαγιές σημειώθηκαν το 2001(91), το 2003 (87) ,το 2000 (86) και το 2004 (77), ενώ οι μεγαλύτερες εκτάσεις κάηκαν το 2000 ( περί τα 151.000), το  2010 (περί τα 22676), το 2001    (περί τα  3.790) και  το 2007 ( περί τα 1760). Πηγή http://andrianos-firedepartment.blogspot.gr

Φέτος ο πύρινος εφιάλτης εμφανίστηκε  στο νησί στις 21 Ιουλίου σε μια ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή  στο Ακρωτήρι Ζωοδόχου Πηγής.




Μια ιδιαίτερα δύσκολη πυρκαγιά,  σε ένα δύσκολο προσεγγίσιμα σημείο, όπου χρειάστηκε, μια επίπονη και καλά σχεδιασμένη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ώστε να περιοριστεί και να τεθεί έλεγχο χωρίς την επέκτασή της στο ακριτικό μας νησί.
Σύμφωνα με το www.tovima.gr λίγα μέτρα από την εστία της πυρκαγιάς εντοπίστηκαν δύο άτομα.
Από τις πρώτες πληροφορίες τα δύο άτομα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται να είναι αλλοδαποί, χωρίς νόμιμη είσοδο στη χώρα μας, καταγόμενα από χώρα της Μ. Ανατολής.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο, προφανώς μη χριστιανοί αλλοδαποί, βρέθηκαν σε ένα μικρό ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη και μετά τη σύλληψη τους φέρεται ο ένας να δηλώνει ως επάγγελμα «επιχειρηματίας» και  ο δεύτερος «μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών».
 Βέβαια η προανάκριση και τελικά η δικαιοσύνη θα φωτίσει  και θα αναδείξει την αιτία, και του υπευθύνους αυτού του απεχθέστατου εγκλήματος του εμπρησμού στο πολύτιμο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας. 


Την επόμενη μέρα, στις 22 Ιουλίου, το εξειδικευμένο portal  //www.defencenet.gr δημοσιεύει  άρθρο με τον τίτλο «ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Περίεργες συμπτώσεις: Σάμος 2013 & Κύπρος 1974 - Εμπρησμοί και αποβατικά»  γράφοντας  με την  ευκαιρία της συγκεκριμένης πυρκαγιάς:
«Ένας εφιαλτικός συνδυασμός έκανε χθες την εμφάνισή του στην Σάμο από αυτούς που προβλέπονται στα επιτελικά σχέδια και σενάρια απόκρουσης εισβολής, αλλά στην πράξη πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του: Ο εμπρησμός και το ξέσπασμα μεγάλης πυρκαγιάς στο εσωτερικό του νησιού με ταυτόχρονη αποβατική ή αεραποβατική κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Χθες ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Σάμο (θα μπορούσε να είναι εμπρησμός) και λίγο αργότερα ένα αποβατικό LCT του τουρκικού Ναυτικού, συνοδευόμενο από μία φρεγάτα έφτασαν σε απόσταση δύο μιλίων από τις ακτές του νησιού κι ενώ όλος ο κρατικός μηχανισμός και οι διαθέσιμες δυνάμεις του Στρατού είχα σπεύσει στην κατάσβεση στης πυρκαγιάς. Τα δύο πλοία πέρασαν από την περιοχή Κασονήσι και Μακρονήσι στη περιοχή της Αγίας Παρασκευής και συνέχισαν με κατεύθυνση τη περιοχή της Σμύρνης.Η πυρκαγιά μαινόταν όλη την νύχτα και απείλησε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο φαίνεται ότι ευτυχώς σώθηκε με την επέμβαση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά το ζήτημα είναι ότι για πρώτη φορά είχαμε τον συγκεκριμένο συνδυασμό πυρκαγιάς και εμφάνισης τουρκικού αποβατικού σκάφους .Ένα ενδεχόμενο που μετά τις αποκαλύψεις για τον ρόλο Τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, απλά επιβεβαίωσε ότι είναι ένα ισχυρό σενάριο προκειμένου να υπάρξει αντιπερισπασμός και να απασχοληθούν οι φίλιες δυνάμεις με την κατάσβεσή της ή να δοθούν σινιάλα στους εισβολείς. Ας δούμε τι έγινε στην εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974:"Την τουρκική νηοπομπή εντόπισε και έθεσε σε παρακολούθηση το ραντάρ του ΣΕΠ, το οποίο βρισκόταν στο βορειοανατολικό άκρο της Κύπρου, στο ακρωτήρι του Αγίου Ανδρέα. Γρήγορα κατέστη αντιληπτό ότι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές ομάδες σκαφών. Η μία, παραπλανητική, αποτελείτο από έξι εμπορικά πλοία, τα οποία έπλεαν με κατεύθυνση νότια-νοτιοανατολική, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι θα εκτελείτο απόβαση στον κόλπο Αμμοχώστου. Τα μεσάνυκτα, όμως, κατέστη πλέον σαφές ότι δεύτερη νηοπομπή με κατεύθυνση νοτιοδυτική έπλεε προς την περιοχή Κυρήνειας. ΄Ηταν η δύναμη των αντιτορπιλικών και αποβατικών. Για την καλύτερη καθοδήγηση της και αντιπερισπασμό των υπερασπιστών του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι εμπρηστές άναψαν τεράστιες φωτιές σε σημεία της βόρειας πλευράς του Πενταδάκτυλου Μία από τις φωτιές έκαιγε συνεχώς από την Πέμπτη 18 Ιουλίου, στην πλαγιά απέναντι ακριβώς από το σημείο, όπου τελικά διενεργήθηκε απόβαση". Το χθεσινό σκηνικό στην Σάμο σε τίποτα δεν διέφερε (πλην της κατάληξής του, ευτυχώς...) από εκείνο το ξημέρωμα στην Κύπρο...Σε πολλές ασκήσεις του Στρατού και της Εθνοφυλακής στα νησιά του Αν. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, περιλαμβάνεται ως πολύ πιθανή η αντιμετώπιση απόβασης εν μέσω προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιάς. Πάντως η χθεσινή "σύμπτωση" είναι ιδιαίτερα ανησυχητική...»



Πριν λίγες μέρες, την 31 Μαΐου, επίσης χαρακτηριστικό είναι το  άρθρο που δημοσιεύεται  στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων,  http://elkeda.gr  με τίτλο ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΒΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΣΑΜΟ, στο οποίο και αναφέρεται ότι:

«Ολοκληρώθηκε χθες η ετήσια διακλαδική άσκηση ''EFES'' των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Στην τελική φάση διενεργήθηκε δυνατή αποβατική ενέργεια σε παραλία νότια της Σμύρνης. Σκοπός της άσκησης, βάσει των σεναρίων της, ήταν η κατάληψη νησιού, όπου ''φωτογραφιζόταν'' η Σάμος. H άσκηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 30 Μαΐου και συμμετείχαν 7.000 άνδρες, 23 αποβατικά σκάφη, 22 αεροσκάφη και 17 ελικόπτερα των Διοικήσεων Χερσαίων, Ναυτικών, Αεροπορικών Δυνάμεων, της Ακτοφυλακής και της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Εφαρμόστηκαν διάφορα σενάρια μάχης, όπως ναυτική απαγόρευση, αεραποβατικές και αμφίβιες επιχειρήσεις από τις ειδικές δυνάμεις του ναυτικού κλπ. Για πρώτη φορά στην τελική φάση της άσκησης, δεν κλήθηκαν να την παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι, και συνεπώς δεν υπήρξε "ανοικτή" κάλυψη, πέρα από τα όσα κατέγραψαν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η κρατική τηλεόραση TRT….Υπενθυμίζεται πως οι Τούρκοι ασκούνται διαρκώς σε σενάρια κατάληψης ελληνικού νησιού, -ιών, και έχουν βελτιώσει πολύ τις επιδόσεις τους, ειδικά στο κεφάλαιο διακλαδικότητα…»
 

Τα δύο προηγούμενα  άρθρα, πάντως αμυδρά μπορούν να διαβαστούν με λίγο διαφορετικό τρόπο, αν επαναφέρουμε στη μνήμη μας,  το λίγο παλαιότερο  άρθρο (28-11-2011) στο www.tovima.gr με τίτλο «Ναι, ξέραμε για τους τούρκους εμπρηστές» όπου φιλοξενεί τη δήλωση του  πρώην διοικητή της ΕΥΠ - από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Ιανουάριο του 1996- ναύαρχου ε.α κ. Λεωνίδα Βασιλικόπουλου,  όπου μεταξύ των άλλων σημείωνε: «ήταν για μας προφανές ότι ορισμένες πυρκαγιές που ξεκινούσαν από δασικές εκτάσεις κοντά στις παραλίες της Σάμου, της Χίου, της Μυτιλήνης κ.λ.π προέρχονταν από άτομα που προσέγγιζαν τα νησιά μας με μικρά πλοιάρια από την πλευρά της Τουρκίας. Πριν προλάβουμε δε να κινητοποιηθούμε επέστρεφαν στην Τουρκία. Ακόμη είχαμε πληροφορίες ότι τις φωτιές μπορεί να τις έβαζαν υπήκοοι και άλλων χωρών που επισκέπτονταν τα νησιά μας σαν τουρίστες. Όμως ποτέ δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Τότε όμως ήταν και ιδιαίτερα προβληματική η συνεργασία μας με τις δασικές υπηρεσίες και άλλες αρχές που ασχολούντο με τις καταστροφικές πυρκαγιές..
 Πέρα από τις αναλύσεις και τα όποια πραγματικά στοιχεία, αυτό που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του, ένας ψύχραιμος αναλυτής  είναι το κλίμα που εκπορεύεται από τη φίλη και γείτονα χώρα.



Στις 25 Μαΐου 2012  στην ιστοσελίδα  www.defencenet.gr/ δημοσιεύεται το άρθρο με τίτλο"τεράστια σημαία ανήρτησαν οι Τούρκοι απέναντι από την Σάμο" σύμφωνα με το οποίο:  
"για άλλη μια φορά οι Τούρκοι σήμερα το πρωί στις 09:30 θέλησαν να επιβεβαιώσουν τον σωβινισμό τους και την μεγαλομανία τους αναρτώντας όπως αναφέρει η SamiakiGnomi στα στενά της Μυκάλης απέναντι από το Πυθαγόρειο μια τεράστια τουρκική σημαία.Για μία ακόμη φορά οι γείτονες μας επιβεβαιώνουν τα περίφημα ανατολίτικα κόμπλεξ κατωτερότητας που έχουν έναντι της δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκής Ελλάδας, γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς μία τέτοια πράξη.  

Σημειώνεται ότι  στις 27 Αυγούστου του 2011 οι φίλοι και γείτονες είχαν προβεί σε αντίστοιχη κίνηση με μία ….μικρότερη σε μέγεθος σημαία. Μάλιστα οργάνωσαν και ολόκληρη τελετή με στρατιωτικό άγημα που συμμετείχε από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις πίσω από τον λόφο που βρίσκεται ο ιστός της σημαίαςΌπως φαίνεται η αντίληψη των Τούρκων περί «Ελληνοτουρκικής φιλίας» προφανώς δεν συμπίπτει με τον ορισμό της φιλία όπως οι Έλληνες τον εννοούν.Πιθανολογείται πως όλες αυτές οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων οφείλονται στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνει η Τουρκία από 1 έως 27 Μαΐου για την 93η επέτειο της αποβίβασης του Κεμάλ στη Σαμψούντα (19-5-1919) κατασκευάζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη σημαία."



 Στις 23 Μαρτίου δημοσιεύεται στην  τουρκική εφημερίδα "Milliyet", χάρτης της νέας Τουρκίας που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και ολόκληρη την Κύπρο, τη βόρειο Ελλάδα μέχρι τις… παρυφές της Θεσσαλονίκης καθώς και τη Σάμο. "Αυτή θα είναι η Νέα Τουρκία το 2050 όπως σχεδιάζεται από το Συμβούλιο Ασφάλειας", ήταν ο τίτλος του κειμένου της τουρκικής εφημερίδας, που δείχνει τον εξωφρενικό επεκτατισμό που εκπορεύεται από μερίδα της γείτονος.

Ως τελευταίο και σαφώς φαιδρότερο αποτελεί αρκετά παλαιότερο θέμα που ηγέρθη από τη γείτονα χώρα όπου διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι οι "Οι μέλισσες της Σάμου κλέβουν το μέλι τους" Σύμφωνα με είδηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  στις 7-12-2007, όπου μεταφέρεται δημοσίευμα της    πρώτης σελίδας καθημερινής -μεγάλης κυκλοφορίας- τουρκικής εφημερίδας (Aksam, 3.3.2005) όπου αναφέρεται  ότι  οι ελληνικές μέλισσες αναχωρούν καθημερινά από τη Σάμο μέσω του FIR Αθηνών, εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και προσγειώνονται, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, στο εθνικό πάρκο του Kusadasi (Κουσάντασι). Εκεί, επιτίθενται στα τουρκικά λουλούδια, πίνουν το νέκταρ τους και στη συνέχεια αναχωρούν εσπευσμένα για τη Σάμο, όπου σε ελληνικές, πλέον, κυψέλες παραδίδουν το προσοδοφόρο μέλι. Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενήθηκαν οι γνώμες των πανεπιστημιακών που έσπευσαν να διαλευκάνουν την υπόθεση. Ο μεν καθηγητής Karacaoglu του πανεπιστημίου Menderes τόνισε ότι η απόσταση Σάμου - Kusadasi είναι ιδιαίτερα μεγάλη (11 χλμ.), οι ελληνικές μέλισσες δεν μπορούν να πετάξουν τόσο μακριά και τις αθώωσε. Ο δε αναπληρωτής καθηγητής Turkmen του πανεπιστημίου Mugla ήταν καταδικαστικός για τις ελληνικές μέλισσες, σημειώνοντας ότι αυτές κλέβουν αδιαμφισβήτητα το τουρκικό νέκταρ και απόδειξη αυτού είναι ότι, καλοφαγωμένες όπως είναι, μερικές εξ αυτών πέφτουν νεκρές στη θάλασσα κατά τον δρόμο της επιστροφής. Τέλος, η αρμόδια τουρκική αρχή, η Γενική Διεύθυνση Εθνικών Πάρκων, απεφάνθη ότι αναμφισβήτητα οι ελληνικές μέλισσες κλέβουν το τουρκικό νέκταρ γι’ αυτό και το πλήθος νεκρών μελισσών στη θάλασσα (παρέπεμψε στην πανεπιστημιακή γνωμοδότηση…)
Σαφώς και το  δημοσίευμα  της Τούρκικης εφημερίδας θα αποτελούσε όμορφο χιούμορ, αν δεν είχε απασχολήσει  τα τουρκικά ΜΜΕ, τα τουρκικά πανεπιστήμια και τις τουρκικές διοικητικές υπηρεσίες.