ΠΡΑΞΕΙΣ «ΤΕΧΝΙΚΗΣ» ΦΩΤΙΑΣ; Η Πάρνηθα πάλι στο στόχοTα μέτωπα της 17-18/7/2013
Μια μεγάλη μάχη δόθηκε το βράδυ χθες στους πρόποδες της Πάρνηθας από τις πυροσβεστικές δυνάμεις με τον πύρινο εφιάλτη.
Η αυταπάρνηση  των Πυροσβεστών, βοηθούμενων από εθελοντές, στρατιώτες και ενισχύσεις Ο.Τ.Α.  έσωσε τον πολύτιμο πνεύμονα του αττικού βουνού.
‘Έξι χρόνια μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του 2007, τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό της πυρκαγιάς επαναλήφθηκαν όχι σα φάρσα και ευτυχώς δεν εξελίχθηκαν σε μιά νέα τραγωδία
Τετάρτη 27/6/2007 τότε, η Αττική,  ξημερώνει με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Τόσο την προηγούμενη όσο και την ίδια ημέρα έχει σημειωθεί ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.
Πυροσβεστικές δυνάμεις  επιχειρούν  σε πυρκαγιές στην Κόρινθο, στην Βοιωτία, στο Μάτι Αττικής, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, υπάρχει πυροσβεστική επιχείρηση των δυνάμεων της Αττικής κοντά στη θέση Καραούλι.
Προς το τέλος της ημέρας, στις 19.40 ξεσπάει πυρκαγιά  σε δύσβατο σημείο στον ορεινό όγκο του  χωριού  Στεφάνη, η οποία θα εξελιχθεί καταστροφική για την Πάρνηθα. Στην πυρκαγιά λόγω της ώρας και των συνθηκών πραγματοποιήθηκε μία μόνο ρίψη νερού από αέρος.
Το επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες (8-20 Ιουνίου) της πυρκαγιάς έχουν σημειωθεί  δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις στο αστικό πεδίο του λεκανοπεδίου Αττικής.

Τετάρτη  17/7/2013 τώρα, έξι χρόνια μετά, η Αττική ξημερώνει επίσης με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.
Πλησίον της Αττικής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για κατάσβεση δασικών πυρκαγιών από τις 14.00 στα Αντίκυρα Αγίου Νικολάου (Δίστομο), 
από τις 15.20 στους Τσακαιίους στην Κάρυστο, 
από τις 18.58 στο Κάβο Ισθμίων.
Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, με το τελευταίο φώς της ημέρας περί τις 20.45, βρίσκονται εκτός δράσης
Αυτή τη φορά η «προφανώς» τεχνική πράξη φωτιάς  στην Πάρνηθα, εκδηλώνεται στις 21.11 σε δύσβατο σημείο στην Πέτρα Βαρυμπόμπης, με ιδιαίτερες δυσκολίες πρόσβασης στο αρχικό σημείο έναρξης.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα δώσουν μέσα σε  λίγο χρόνο,  μετά από ισχυρή κινητοποίηση μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη για να οριοθετήσουν την περίμετρο της πυρκαγιάς και να περιορίσουν την επέκτασή της στο κεντρικό κορμό του πολύπαθου βουνού, στόχος που θα επιτευχθεί.
Την  ίδια περίπου στιγμή που επιτυγχάνεται το παραπάνω σημειώνεται πυρκαγιά  στις 01.37 της 18/7/2013 στο Αλεποχώρι (Νέο Μάζι Μεγάρων).

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες  υπήρξε εμπρηστική δράση σε αστικό πεδίο,(2 Ιουλίου σε αυτοκίνητο  του Υπουργείου Πολιτισμού στα Εξάρχεια, 4 Ιουλίου σε αυτοκίνητα της  Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας) ενώ προ της έναρξης της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα είχε σημειωθεί το πρωί περιστατικό με ένοπλη επίθεση  με καλασνικοφ κατά αστυνομικών  στο ύψος της ΓΑΔΑ και το μεσημέρι  αποστολή επιστολής με εμπρηστικό – εκρηκτικό μηχανισμό  στα δικαστήρια της Ευελπίδων.