Πρόεδρος αξιωματικών Πυροσβεστικής: Ωρα για μηδενική ανοχή στους εμπρηστές

http://www.tovima.gr 16/7/2013
«Ήρθε η στιγμή να εφαρμοστεί η "μηδενική ανοχή" ως δόγμα μιας συγκροτημένης και στιβαρής εθνικής αντεμπρηστικής πολιτικής» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης σε άρθρο του που αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Ο κ. Σταμούλης μιλώντας στο «Βήμα» εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των εμπρηστών και να γίνει πιο δραστικός γιατί αλλιώς επιτρέπεις στον εμπρηστή να ξαναβάλει φωτιά. Όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο για να αποτρέψεις τον επίδοξο εμπρηστή και να γίνεται άμεση σύλληψη και δίωξη όποιου κατηγορείται για πρόκληση πυρκαγιάς. 


Πρόσθεσε ακόμη πως για ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών δεν έχει διαπιστωθεί η αιτία εκδήλωσης της αλλά και το ποιος είναι ο δράστης. Σημειώνεται πως 9 στις 10 πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα.

Όπως σημειώνει στο άρθρο του ο κ. Σταμούλης «πέρα από τα όποια προβλήματα είτε στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης του δασικού πλούτου, όσο και στον τομέα της πυρόσβεσης, αυτό που πλέον αρχίζει να προβληματίζει, είναι για το χέρι που βάζει την πρώτη σπίθα για να δώσει την έναρξη της πυρκαγιάς. Γιατί σε κάθε περίπτωση, στην συντριπτική πλειοψηφία, ανθρώπινο είναι το χέρι του εμπρηστή, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Και βέβαια μετά από τόσες καταστροφές, ακόμα και η αμέλεια πρέπει να θεωρείται βαριά εγκληματική, μετά από τόσες καταστροφές. Και είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο από την υπηρέτηση του "δικαίου" να ονοματιστούν όλα τα χέρια των εμπρηστών που καίνε την πατρίδα μας και για οποιοδήποτε λόγο».

Επίσης σχεδόν καθημερινά οι πυροσβέστες που περιπολούν σε δασικές περιοχές κάνουν συστάσεις σε πολίτες που πραγματοποιούν εργασίες ή κάνουν άλλες ενέργειες, π.χ. άναμμα ψησταριάς ή ρίψη αναμμένου τσιγάρου που μπορεί να αποτελέσουν αιτία πυρκαγιάς, κάτι που δείχνει ότι αρκετοί δεν εφαρμόζουν τις συμβουλές για την αποφυγή εκδήλωσης φωτιάς.

Τι έγινε το πρώτο πεντάμηνο του 2013

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με αυτά για το πρώτο πεντάμηνο του 2013 εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 8.593 αστικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ σχηματίστηκαν 5.759 δικογραφίες.

Επίσης από τις 8.593 φωτιές οι 6.098 ήταν αστικές ενώ από τις 5.759 δικογραφίες οι 4.099 αφορούσαν αστικές πυρκαγιές.

Στο Αυτόφωρο οδηγήθηκαν 89 άτομα εκ των οποίων 55 για εμπρησμό αγροτοδασικών πυρκαγιών και 34 για αστικές. Από τα 55 άτομα τα 10 κατηγορήθηκαν για εμπρησμό από πρόθεση και τα 45 για αμέλεια ενώ για υποθέσεις των αστικών πυρκαγιών 26 από πρόθεση και 8 από αμέλεια.

Βάσει των στοιχείων, το 2012 ξέσπασαν 26.339 πυρκαγιές εκ των οποίων 14.991 αστικές. Επίσης σχηματίστηκαν συνολικά 19.354 δικογραφίες από τις οποίες οι 10.896 για αστικές φωτιές.

Αναφορικά με τους δράστες 807 άτομα κατηγορήθηκαν, 658 για εμπρησμό από αμέλεια και 149 από πρόθεση ενώ 215 οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο.

Από τα 807 άτομα επίσης κατηγορήθηκαν 462 για αστικές πυρκαγιές (εκ των οποίων 104 πήγαν στο Αυτόφωρο) και 345 για αγροτοδασικές (εκ των οποίων 111 πήγαν στο Αυτόφωρο).

Επιπλέον από τους 462 κατηγορουμένους για τις αστικές πυρκαγιές οι 355 αντιμετώπισαν κατηγορία για αμέλεια και οι 107 από πρόθεση ενώ από τους 345 για τις αγροτοδασικές οι 303 ήταν για αμέλεια και οι 42 για πρόθεση.