EΤΣΙ ΑΠΑΝΤΑΓΑΝΕ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΔΟΥΛΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ



Σε αυτή τη μικρή χώρα, που δέχτηκε κατά καιρούς λογής-λογής δυνάστες, αναπτύχθηκε ένα πηγαίο αδούλωτο φρόνημα, που έγινε το απαραίτητο εφόδιο, στις στιγμές της εθνικής ανάτασης και εγρήγορσης, για να σηκωθεί ο γίγαντας Λαός και να ξετινάξει τους ζυγούς του.

Από τους πλέον όμως αυθεντικούς αγωνιστές του 21 ήταν ο Γ.Καραϊσκάκης. Βουνίσιος,αδούλωτος, παλικάρι ανήμερο, "ο γιος της καλογριάς",εξέφραζε με τραχιά λαλιά την οργή του, κρατώντας υψηλό το φρόνημα των συντρόφων του μαχητών.

Έλεγε το 1823, απευθυνόμενος στον απεσταλμένο του αρχηγού του τουρκικού στρατεύματος των Τρικάλων Σιλιχτάρ Μπόδα:
«Έλα, σκατότουρκε... έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν' ακούσεις τα κερατά σας, -γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες... Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε "από ημάς" συνθήκην με "έναν" κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!» Πηγή: http://iansta.blogspot.com

Την ίδια του ορμή και το γνήσιο του ξέσπασμα διατήρησε και όταν ξεκίνησε να στήνεται η πολιτική ζωή του πλέον απελευθερωμένου νέου ελληνικού έθνους, με τα γνωστά "ελληνικά εσωτερικά προβλήματα"

Χαρακτηριστικό είναι το ξέσπασμα του Στρατηγού για τον Μαυροκορδάτο και τους άλλους πολιτικούς, που το καταγράφει ο Κασομούλης:

«Ποια Κυβέρνησις, καπιτάν Νότη; Το τζιογλάνι του Ρεΐζ εφέντη, ο τεσσερομάτης; Εγώ και άλλοι δεν τον γνωρίζομεν! Ή σύναξεν δέκα ανόητους, και τον υπέγραψαν δια τας ιδιοτέλειας των; Ιδού ποιοί τον υπέγραψαν. Πρώτον εσύ, οπού όλα τα πράματα θέλεις να έρχονται με το ζουρνά. Ο Σκαλτσάς, όπου δεν είναι άλλο παρά καμπάνα μπαγκ-μπαγκ. Ο Μακρής ο μακρολαίμης, ο κρεμασμένος, οπού μόνον το κεφάλι ηξεύρει να ταράζει, ο Μήτζιος Κοντογιάννης, η πουτάνα, όπου αν ήτον γυναίκα δεν εχόρταινεν με 80.000 φορές την ώραν, ο ξυνόγαλο-Γιώργος Τζιόγκας οπού στραβώνει τα χείλια με το τζιμπούκι και δεν ηξεύρει τι του γίνεται, και ο αδελφός μου ο Στορνάρης, ο ψεύτης. Δεν τον υπέγραψεν ο πούτζος μου, και να ιδώ την εκστρατείαν σας!
Πηγή:http://sarantakos.wordpress.com

Πάντως το πλέον ιστορικό και χαρακτηριστικό του ήταν το παρακάτω:
«Ιδού οι Έλληνες! Αυτοί σας χέζουν και τώρα και πάντα».

Διαχρονικό σε κάθε περίπτωση