ΤΟ ΜΜΗΝΟΝΙΟ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ


Η τροικανή δυναστεία ξαναδείχνει τα δόντια της στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς διαχειριστές της κρίσης, το 2011, εκτός από τα γνωστά μέτρα των 8.159 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως οι «πιθανοί κίνδυνοι» να απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα 0,75% του ΑΕΠ, προκειμένου το έλλειμμα να πέσει στο 7,4% από 9,4% ή 9,5% το 2010.

Δεδομένου ότι για φέτος το ΑΕΠ υπολογίζεται στα 233 δισ. ευρώ (εφ' όσον η ύφεση περιοριστεί στο 3%), τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,75 δισ. ευρώ. Ο υπουργός διευκρίνισε πως αφορούν «διαρθρωτικού χαρακτήρα» μέτρα διαψεύδοντας το ενδεχόμενο αυξήσεων σε φόρους.
Να σημειωθεί ότι το Γ' Μνημόνιο έκανε λόγο για μέτρα 9.265 εκατ. ευρώ (5.204 εκατ. το 2012 και 4.061 εκατ. το 2013).
Το 2015, μετά το Μνημόνιο και μετά το Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί στο 1% ή στα 3 δισ. ευρώ. Η δέσμευση αυτή σηματοδοτεί και νέα μέτρα που κυμαίνονται από 4,7 δισ. έως 8,3 δισ. ευρώ αναλόγως αν θα απαιτηθούν ισόποσα ή μεγαλύτερου ύψους.

Το διά ταύτα είναι ότι από φέτος, πλέον των γνωστών μέτρων 8,2 δισ. ευρώ και μέχρι το 2015, απαιτούνται μέτρα συνολικού ύψους 25,05 δισ. με 28,73 δισ. ευρώ.Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Δυστυχώς η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και αποτυχημένη.
Είναι νωπή ακόμα η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, τον Μάιο του 2010, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι" που έλεγε: "Θεωρώ ότι θα κριθούμε όλοι μας από την υλοποίηση αυτού του πακέτου. Και εγώ πρώτος... Αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει, γιατί δεν έχω καταφέρει να συγκρατήσω τις δαπάνες, να αυξήσω τα έσοδα και να δρομολογήσω μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές".

Δυστυχώς η ακολουθούμενη πολιτική, δεν κατάφερε να φέρει τους παραπάνω στόχους και φέρνει το το Υπουργείο Οικονομικών να προαναγγέλλει νέα ληστρικά μέτρα, για τους μη προνομιούχους.

Δυστυχώς οι δανειστές και οι εγχώριοι συνεργάτες τους, έπεσαν έξω στους μνημονιακούς υπολογισμούς τους, και ετοιμάζονται να πλήξουν εκ νέου τα μικρομεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα.
Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε γενιά νεοφτώχων και εξαθλιωμένων πλησιάζει.