"Ιndignez-vous!"«Αγανακτήστε!» για να αλλάξει η κοινωνία


«Oραματίζομαι μια κοινωνία για την οποία θα είμαστε και πάλι υπερήφανοι, όπου δεν θα θίγονται οι συντάξεις, οι κατακτήσεις της κοινωνικής ασφάλισης, και όπου τα ΜΜΕ θα είναι στην υπηρεσία των αδυνάτων».

«Η νεολαία σήμερα θα πρέπει να εξεγερθεί κατά της συνενοχής ανάμεσα στους πολιτικούς και στις οικονομικές δυνάμεις και να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα που κατακτήσαμε με τόσο σκληρούς αγώνες επί δύο αιώνες».


«Εχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι το κράτος δεν έχει πλέον χρήματα για να στηρίζει τους πολίτες του. Αλλά πώς γίνεται να μην έχουμε χρήματα... όταν η παραγωγή του πλούτου έχει αυξηθεί τερατωδώς μετά την απελευθέρωση (σ.σ. της Γαλλίας), σε μια εποχή που ολόκληρη η Ευρώπη είχε καταστραφεί από τον πόλεμο; Η μόνη εξήγηση είναι ότι η δύναμη του χρήματος... δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη ή τόσο αυθάδης ή τόσο εγωιστική και ότι οι υπηρέτες του βρίσκονται στα πιο υψηλά κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας».

Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι παρμένα από ένα μικρό βιβλιαράκι 32 σελίδων, που αυτή τη στιγμή είναι πρώτο στη λίστα των μπεστ σέλερ βιβλίων στη Γαλλία.

Συγγραφέας του «Ιndignez-vous!» («Αγανακτήστε!») είναι ένας 93χρονος συνταξιούχος διπλωμάτης,πρώην αντιστασιακός, ο οποίος με το βιβλίο πρόσκληση ζητεί από τους Γάλλους, και απ΄ όλους τους άλλους, να εξεγερθούν και να υπερασπιστούν δυναμικά τις «κοινωνικές αξίες της σύγχρονης δημοκρατίας», να απορρίψουν την «εγωιστική» δύναμη του χρήματος, να πουν «όχι» στην παντοδυναμία των αγορών και να αγανακτήσουν,για να αλλάξει επιτέλους η κοινωνία.


Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της εκδότριας του βιβλίου, πρώην δημοσιογράφου του «Μonde», Σιλβί Κροσμάν, στην εφημερίδα Βήμα της 9/1/2011:
"Δεν το περιμέναμε με τίποτε.Έχουμε συνηθίσει σε ένα τιράζ λίγων εκατοντάδων και τώρα ξαφνικά πουλάμε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.Μόλις βάλαμε μπροστά τη δεύτερη έκδοση,άλλες 200.000 βιβλία. Εκ των υστέρων μπορώ να καταλάβω γιατί ένα τέτοιο βιβλιαράκι έγινε μπεστ σέλερ. Ο Στεφάν κατάφερε, με πολύ λίγα λόγια, να δώσει φωνή στην αγανάκτηση της γαλλικής κοινωνίας, σε αυτή την εποχή της κοινωνικής ανισότητας, της τυραννίας των αγορών, των μπόνους των τραπεζιτών και του τέλους του κράτους πρόνοιας, όπως το ξέραμε μετά τον πόλεμο.Βλέπω το βιβλίο ως μια νέα, επικαιροποιημένη, εκδοχή της έκκλησης για αντίσταση που απηύθυνε ο Ντε Γκωλ στην ιστορική ομιλία του από το Λονδίνο, τον Ιούνιο του 1940.»

(Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=376896&dt=09/01/2011#ixzz1BrbDqUcR)