Η επέτειος της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου μέσα από τα εξώφυλλα των περιοδικών του Πυροσβεστικού Σώματος


Οκτώβριος 1948 "Πυροσβεστική Ηχώ"
Οι Έλληνες Πυροσβέστες από την πρώτη στιγμή του πολέμου, σήκωσαν το βάρος της πολιτικής άμυνας της χώρας, προστατεύοντας τα μετόπισθεν, δίνοντας σκληρές μάχες με τις καταστροφικές πυρκαγιές μετά από τους ανηλεής βομβαρδισμούς τόσο των δυνάμεων των εχθρών, όσω και των συμμάχων αργότερα. Η συνεισφορά τους στο ήρωικό έπος, συνεχίστηκε με την συμμετοχή τους στα προελαύνοντα στρατιωτικά τμήματα στην Βόρεια Ήπειρο.
Δεν θα πρέπει επίσης να παραλείψουμε ότι δεκάδες Πυροσβεστικοί υπάλληλοι, εθελοντικώς κατατάχθηκαν στο μαχόμενο στράτευμα, παρότι απαλλάσονταν από τη στράτευση, δεκάδες ακολούθησαν τον στράτευμα μετά την γερμανική κατοχή, στη Μέση Ανατολή και πολλόί επίσης συμμετείχαν στην περήφανη εθνική αντίσταση κατά των κατακτητών μας στη συνέχεια.
Έτσι ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940, πάντα γινόταν με ιδιαίτερο σεβασμό από το Πυροσβεστικό Σώμα, τόσο με τελετές εντός των Υπηρεσιώνν του, όσο και με συμμετοχή στις πολιτικές και στρατιωτικές εκδηλώσεις εορατσμού τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.
Σημααντική ιστορική αξία, παρουσιάζουν πολλά από τα εξλώφυλλα πυροσβεστικών περιοδικών που έχουν θέμα το μεγαλειώδης ΟΧΙ των Ελλήνων.
Το πρώτο εξώφυλλο είναι του Οκτωβρίου του 1948 της "Πυροσβεστικής Ηχώ".

Το ίδιο εξώφυλλο, σε διαφορετικό χρωματικό φόντο θα επαναληφθεί και στο τεύχη του Οκτωβρίου του 1949, 1950 και 1951.
Εξώφυλλα αφιερωμένα στην επέτειο του ΟΧΙ, συνεχίζονται και στο περιοδικό "Ματιές στις φωτιές", τόσο στο τεύχος 11 του Οκτωβρίου 1971, όσο και στο επόμενο του Νοεμβρίου, με φωτογραφία από τη συμμετοχή του Π.Σ. στην στρατιωτική παρέλαση.

Δύο χρόνια μετά εκδίδεται το περιοδικό του Πυροσβεστικού Σώματος, με το νέο όνομα "Πυροσβεστική επιθεώρησις", Σε αυτό πρώτο τεύχος του περιοδικού του Οκτωβρίου 1973, το εξώφυλλο αίναι αφιερωμένο στην εθνική επέτειο του ΟΧΙ.

Αντοίστοιχα εξώφυλλα θα υπάρξουν και στο τεύχη του Οκτωβρίου του 1974,1976,1977,1978,1979

Από το 1980 η νέα έκδοση του περιοδικού, με το όνομα "Πυροσβεστική Επιθεώρηση", θα συνεχίσει την παράδοση και στα αντίστοιχα τεύχη του Οκτωβρίου του 1980, 1981,1982, 1983 τα εξώφυλλα θα είναι αφιερωμένα στην 28η Οκτωβρίου του 1940.