Το αγαθό της πολιτικής προστασίας, πέρα από τα εθνικά σύνορα.

 

Δημιουργία Υποστρατήγου Π.Σ.  ε.α Παναγιώτη Κοτρίδη

Των Αντιστρατήγων Π.Σ. ε.α. Γιάννη Σταμούλη και Νίκου Διαμαντή


Η πρώτη Μάρτη έχει καθιερωθεί ως μέρα Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Άμυνας ή Προστασίας (World Civil Defence Day), μια πρωτοβουλία του 1990, του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Άμυνας (ICDO).

Η πολιτική προστασία, αποτελεί το οργανωμένο συν άθροισμα φορέων του κράτους και των δυνάμεων της κοινωνίας των πολιτών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων, που μπορούν να διαταράξουν σε καιρό ειρήνης την κοινωνική λειτουργία.
Η σημασία της πολιτικής προστασίας στην διασφάλιση του ίδιου του κοινωνικού ιστού απέναντι στην ευθραυστότητα της καθημερινότητας, έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας.
Η σύγχρονη διακινδύνευση  συνίσταται σε μεγαλύτερους, πολυπλοκότερους και συχνότερους φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους, συμμετρικούς και ασύμμετρους.

Αυτές οι απειλές δεν απαιτούν μόνο την προετοιμασία για την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά την ολιστική διαχείριση σε ένα εύρος που περιλαμβάνει την πρόληψη, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περσινό Φεβρουάριο καθόρισε τους στόχους ανθεκτικότητας στις καταστροφές, αναβαθμίζοντας τη σημασία της πολιτικής προστασίας, προσπαθώντας να καθορίσει τους βέλτιστους τρόπους για την καλύτερη προετοιμασία των ευρωπαϊκών χωρών έναντι φυσικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των σεισμών, των πλημμυρών και των δασικών πυρκαγιών.
Σκοπός των παραπάνω η βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ, των κρατών μελών της και των συμμετεχόντων κρατών στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ να προβλέπουν μελλοντικές μείζονες καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να ανθίστανται στις επιπτώσεις τους.
Δημιουργία Υποστρατήγου Π.Σ.  ε.α Παναγιώτη Κοτρίδη

Οι πέντε ευρωπαϊκοί στόχοι ανθεκτικότητας στις καταστροφές επικεντρώνονται:
1. Πρόβλεψη — Βελτίωση της εκτίμησης κινδύνων, της πρόβλεψης και του σχεδιασμού της διαχείρισης κινδύνων καταστροφών. Δεδομένης της πολυπλοκότητας και της αλληλεξάρτησης των κινδύνων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, είναι σημαντικό να εντοπιστούν τα τρωτά σημεία σε κρίσιμους τομείς και να προβλεφθούν οι κίνδυνοι και οι απειλές.
2. Προετοιμασία — Αύξηση της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σχετικά με τους κινδύνους και ενίσχυση της ετοιμότητάς του. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σχετικά με τους κινδύνους και η ενίσχυση της ετοιμότητάς του συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων των καταστροφών.
3. Προειδοποίηση — Ενίσχυση της έγκαιρης προειδοποίησης. Η ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης εξασφαλίζει ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο φτάνουν εγκαίρως σε αυτούς που πρέπει.
4. Αντίδραση — Ενίσχυση της ικανότητας αντίδρασης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Με την περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας αντίδρασης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η ΕΕ μπορεί να παράσχει περισσότερη βοήθεια για την κάλυψη κρίσιμων κενών και την αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης όταν οι ικανότητες μιας χώρας αποδεικνύονται ανεπαρκείς.
5. Ασφάλεια — Διασφάλιση ενός ισχυρού συστήματος πολιτικής προστασίας. Τα συστήματα πολιτικής προστασίας πρέπει να παραμένουν σε λειτουργία εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια καταστροφών και μετά από αυτές, όταν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.Η επικαιροποίηση των σχεδίων και των διαδικασιών για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων και η εξασφάλιση του συντονισμού και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ τομέων, μεταξύ άλλων με παρόχους κρίσιμων υποδομών, θα βοηθήσουν τα συστήματα πολιτικής προστασίας να λειτουργούν σε συνεχή βάση.
Το αγαθό της πολιτικής προστασίας, είναι το βασικό συστατικό διασφάλισης της ευμάρειας και σταθερότητας των κοινωνιών.
Η αποτελεσματικότητα ειδικά των φορέων και των οργανώσεων των πολιτών που παρέχουν υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, επιτυγχάνεται με τη συνεχή διερεύνηση και εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογιών, την ενίσχυση της ετοιμότητας, τον ολιστικό τρόπο αξιοποίησης δυνάμεων και πόρων.
Η πολιτική προστασία έχει ανυπολόγιστη αξία για την κοστολόγησή της…