Με τον Βύρωνα Πολύδωρα τον Ευπατρίδη της πολιτικής.




Όταν έχεις την τύχη να συνομιλείς με τον Βύρων Πολύδωρα, οι λέξεις αποκτούν το ουσιαστικό νόημα  και η  φιλοσοφία έρχεται να συναντήσει την απλή καθημερινότητα και μετατραπεί σε πολιτική ανάλυση με τον αριστοτελικό ιματισμό της.

Στην τελευταία μας συνάντηση με τον  τ.Υπουργό κ. Βύρωνα. Πολύδωρα είχαμε μια πολύωρη συνάντηση πραγματικού "λόγου".
Μαζί με το Νίκο Διαμαντή, ήταν καθήκον μας, να του "καταθέσουμε" το  βιβλίο μας για τις "ασύμμετρες πυρκαγιές του 2007". 
Ο Β. Πολύδωρας ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν από τους πολιτικούς πρωταγωνιστές των ιστορικών εκείνων στιγμών που με τραγικό τρόπο ζούσε η πατρίδα μας εκείνες τις δύσκολες μέρες.

Αναδείχθηκε σε κεντρικό  πρόσωπο της δημοσιότητας, μπαίνοντας στο στόχαστρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, γιατί με παρρησία υποστήριζε αυτό που έβλεπε κοντά στις μαχόμενες πυροσβεστικές δυνάμεις, γιατί με το δικό του "φιλοσοφικό λόγο" κατέθετε την πολιτική του οπτική για μια πρωτοφανή κρίση που βίωνε η πατρίδα μας. 
Τη ρήση του για τον "στρατηγό άνεμο", δηλαδή,  το αυτονόητο, την καταλυτική επίδραση των καιρικών φαινομένων στις πυρκαγιές, την λοιδόρησαν και την έκαναν σημαία αντιπολιτευτικού λόγου, γνωρίζοντες και μη σε ένα κρεσέντο πολιτικής αντιπαράθεσης. 
Αμέσως μετά, όμως, αυτό το αυτονόητο με πιο sic χαρακτηρισμούς, μπήκε στην πολιτική φαρέτρα των εχόντων την πολιτική ευθύνη της διακυβέρνησης και διαχείρισης των καταστροφών.
To 2015, o Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έδινε εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις για περιπολίες σε όλη την Ελλάδα για την πρόληψη πυρκαγιών, ενώ σε  δηλώσεις του επεσήμανε:
«Βλέπουμε πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε πιθανότατα εμπρησμούς και προσπάθεια ενός κλίματος που θυμίζει το 2007. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πήραν εντολή να περιπολούν σε όλα τα βουνά για να αποφύγουμε τα ίδια φαινόμενα. Ζητώ από τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης και της πρόληψης και να καταγγέλλουν όλα τα συμβάντα που αντιλαμβάνονται»,.
Το 2016, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μιλώντας για τις πυρκαγιές δήλωνε: «Με αυτά τα καιρικά φαινόμενα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος και για ανάφλεξη φυσική, αλλά βεβαίως και για εμπρησμούς». 
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκε όταν μίλησε για "ασύμμετρες απειλές", διαβάζοντας το μεγάλο κάδρο της μεγάλης καταστροφής που συντελούνταν στη χώρα. 
Χαρακτηριστικό  είναι το απόσπασμα της ανάλυσης του δημοσιογράφου Δημ. Κωνσταντάρα σε ανάλυση του, το καλοκαίρι του 2013: 
"Ο Πολύδωρας ήξερε τι έλεγε. Έλεγε - χωρίς να το λέει- ότι κάποιοι ήθελαν να «κάψουν» τον Καραμανλή και ότι κάποιοι «έπαιζαν τα ρέστα τους», για να ρίξουν την κυβέρνηση. Οι πυρκαγιές ήταν ασύμμετρος πόλεμος. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα ήταν ασύμμετρος πόλεμος. Οι εμπρησμοί, οι επιθέσεις, η κατακυρίευση της Αθήνας, οι εξτρεμισμοί, οι συγκρούσεις, οι καταλήψεις ήταν ασύμμετρος πόλεμος".

Ο Βύρων Πολύδωρας, αποτελεί τον "αμετανόητο, επίμονο και πεισματάρη πολιτικό. Πολιτικός από ξερολιθιά και όχι από τζάκι", όπως   χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, που συνεχίζει  ως πολιτικό ον να πιστεύει ότι ο "άνθρωπος αριθμός, μπορεί να ξαναγίνει  προσωπικότητας της "Αθηναϊκής  αγοράς", διακρινόμενος λόγω γνώμης, παρρησίας και ήθους μέσα στο υπερπλήθος  των αστικών υπερσυγκεντρώσεων".