Η μη Γραμμική Δυναμική του Πολέμου - Η χρησιμότητα του Χάους.

Του Προέδου του Δ.Σ.της ΕΑΠΣ Γιάννη Σταμούλη

Ο Νίκος Γιαννόπουλος είναι ένα από τα φωτισμένα μυαλά των ανώτερων στελεχών της ελληνικής άμυνας. Με πλούσια επαγγελματική εμπειρία και μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Συγγραφέας και αναλυτής διεθνών και αμυντικών.
Στα πονήματά του, περιλαμβάνεται ένα εξαιρετκό βιβλίο, το οποίο  ομολογώ, ότι το διάβασα μια και έξω. Είχα ακούσει ακροθιγώς για τη θεωρία του χάους, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ πως αυτή θα μπορούσε να είναι συντελεστής επιτυχίας στο σχεδιασμό επιχειρήσεων και μάλιστα στρατιωτικών, άρα συντελεστής επιτυχίας γενικότερα στον σχεδιασμό και διαχείρησης  κρίσεων. 
Σύμφωνα με τον συγγραφέα η νέα αυτή επιστήμη του Χάους, εξετάζει τη συμπεριφορά και τις ακανόνιστες διακυμάνσεις, την ευαισθησία στις διαταραχές και τη μακροπρόθεσμη μη προβλεψιμότητα. Αναγκαίο γιατί "ακόμα και αν όλα έχουν προβλεφθεί σε ένα απλό σύστημα αυτό μπορεί να παρουσιάσει χαοτική συμπεριφορά. 
Γι αυτό και στη χάραξη μιάς στρατηγικής μόνο η καθιερωμένη λογική δεν μπορεί να προσεγγίσει ολιστικά την επίλυση των προβλημάτων του επιδιωκόμενου στόχου. Αυτό που ανακύπτει από την εξέταση των  χαοτικών θεωριών και  της μη γραμικότητας, είναι ότι η στρατηγική ανάπτυξη και ο σχεδιασμός είναι ένας συνεχώς κινούμενος στόχος. 
Συνεπώς οι άνθρωποι που ασχολούνται  με τη στρατηγική σχεδίαση θα πρέπει να σκέφτονται  και τις εναλλακτικές συνέπειες  προτού να εκτελεστεί το αρχικό σχέδιο έχονταν στο μυαλό σου την ερώτηση: "ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ;.."  
Ο συγγραφέας δοκιμάζει το μοντέλο του σε μια σειρά από στρατιωτικά και τρομοκρατικά γεγονότα, εξηγώντας τα με εξαιρετική ακρίβεια. Συνοψίζοντας  συμπεραίνει ότι "η θεωρία του χάους, μας δίνει μιά νέα  οπτική με την οποία μπορούμε να εκτιμήσουμε τη στρατηγική μας, καθώς δίνουμε προσοχή στα μικρά πράγματα και ετοιμαζόμαστε για το Χάος, παρά για το "χάος" που σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μιά νέα και βελτιωμένη  τροχιά."