"forest jihad"


Άλλη μια αιτία για τις δασικές πυρκαγιές;

Το έγκλημα του εμπρησμού, ειδικά στις δασικές πυρκαγιές και ειδικά στη χώρα μας, είναι εκτός από ιδιαιτέρως απεχθές, είναι και ιδιαίτερα καταστροφικό, αφού εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο πολύτιμο φυσικό περιβάλλον, πλήττει και την «ταλαιπωρημένη οικονομία μας», μιας και η εκδήλωση τους ειδικά το καλοκαίρι πλήττει την τουριστική βιομηχανία μας, κεντρικό οικονομικό πυλώνα της πατρίδας μας.

Η αναζήτηση των αιτιών και υπαιτίων είναι μια υπόθεση που ξεφεύγει από τα εθνικά όρια, και ενδιαφέρει πλέον την παγκόσμια κοινότητα, αφού το έγκλημα εναντίον των δασών, είναι σε παγκόσμια κλίμακα, μια σοβαρή απειλή που διασαλεύει πέρα από την κλιματική και περιβαλλοντική ισορροπία και την διεθνή ασφάλεια.
Σε αυτή την διεθνή πλέον αναζήτηση, έχει ενδιαφέρον η μελέτη όλων των πλευρών και αναλύσεων για την μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μια από τις πρόσφατες αναλύσεις για τις δασικές πυρκαγιές, έχει συμπεριλάβει τον όρο "forest jihad".


Μια από τις πρώτες αναλύσεις του θέματος επιχειρεί ο συν/ρχης Jonathan Fighel, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα «Τhe International Institute for Counter-Terrorism», τον Οκτώβριο του 2008, όπου περιγράφει πως ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις έχουν συμπεριλάβει τις επιθέσεις μέσω δασικών πυρκαγιών στην τακτική τους. Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Ήδη από το Νοέμβριο του 2007, ριζοσπαστικά ισλαμικά φόρουμ διατυπώνουν τέτοιες θεωρίες. Μια από τις ιστοσελίδες που συνδέονται με τις ιδέες της Αλ Κάιντα, που ονομάζεται “Al-Ikhlas Islamic Network” δημοσίευσε εκτενές μήνυμα, στο οποίο υποστήριξε ότι οι εμπρησμοί είναι μια αποτελεσματική μορφή δράσης, η οποία δικαιολογείται από τον ισλαμικό νόμο στο πλαίσιο του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» Η ανάρτηση συμβουλεύει «να θυμόμαστε το «Δάσος Τζιχάντ» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σημειώνοντας ότι "οι πυρκαγιές προκαλούν οικονομική ζημία και ρύπανση».. και η ιστοσελίδα καταλήγει: «Φανταστείτε, αν μετά από όλες τις απώλειες που προκαλούνται από μια τέτοια περίπτωση, μια τζιχάντ οργάνωση, διεκδικήσει την ευθύνη για τις δασικές πυρκαγιές, το επίπεδο του φόβου που θα κυριαρχήσει στους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Αυστραλία.»  

 Μια άλλη παρόμοια ιστοσελίδα, η "Al-Jazeeratalk.net" δημοσίευσε ένα παρόμοιο μήνυμα την 27η Δεκεμβρίου 2007, υπενθυμίζοντας στους υποστηρικτές της: «να μην ξεχνάμε το δάσος τζιχάντ καλοκαίρι", προσθέτοντας «αυτή είναι μια πρόσκληση προς τους μουσουλμάνους της Ευρώπης και την Αμερική, την Αυστραλία και τη Ρωσία να καίνε τα δάση». Η ανάρτηση ισχυρίζεται ότι το κάψιμο των δέντρων, ως μέθοδος πολέμου, επιτρέπεται στο Ισλάμ και παραθέτει αποσπάσματα από το Κοράνι. Τα «οφέλη» από τις πυρκαγιές, όπως περιγράφονται είναι ότι προκαλούν θύματα, χτυπούν το τουριστικό εισόδημα, δημιουργούν ελλείψεις ξυλείας τόσο για οικιακή, όσο και βιομηχανική χρήση, καθώς και σε φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ εξουθενώνουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Τον Οκτώβριο του 2012 στην ρωσική ιστοσελίδα http://en.ria.ru δημοσιεύονται δηλώσεις του αρχηγού των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας Alexander Bortnikov, σύμφωνα με το οποίο, « Η Αλ Κάιντα είναι υπεύθυνη για την πρόσφατη έξαρση των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη.». Σύμφωνα με το Ρώσο αξιωματούχο,« Οι Δασικές πυρκαγιές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να θεωρείται μία από τις νέες τακτικές στην στρατηγική της Αλ Κάιντα, τακτική που επιτρέπει την πρόκληση σημαντικής ζημίας στην οικονομία και το ηθικό, χωρίς καμία σοβαρή προετοιμασία, τεχνικό εξοπλισμό ή οικονομική δαπάνη.»
Τον Ιούνιο του 2013 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Colorado, ο Rachel Ehrenfeld, δημοσιεύει ανάλυση στην ιστοσελίδα «The American Center for Democracy» με τίτλο «Πόλεμος Φωτιάς». Στην ανάλυσή του αναφέρεται στους προβληματισμούς των ειδικών για τα αίτια της δολοφονικής αυτής δασικής πυρκαγιάς, υπενθυμίζοντας ότι σε μια περσινή παρουσίαση ενός ειδικού στην εναέρια δασοπυρόσβεση στις Δυτικές ΗΠΑ του Bill Scott, υπήρχε αναφορά για σχετικό άρθρο που είχε δημοσιευτεί στα αγγλικά σε περιοδικό της Αλ-Κάιντα, με τίτλο “It Is of Your Freedom to Ignite a Firebomb,” με οδηγίες για την κατασκευή εμπρηστικών βομβών για δασικές πυρκαγιές.

Οι  τελευταίες εξελίξεις με το κίνημα των τζιχαντζιστών, δημιουργεί την ανάγκη μελέτης και της παραπάνω οπτικής.
Σαφώς και η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων, δεν έχουν καμία σχέση με τον παραπάνω εξτρεμισμό και ειδικά στην πατρίδα μας, όπου υπάρχει μακρά ειρηνική και δημιουργική συγκατοίκηση με την αντίστοιχη μειονότητα.
Σαφώς όμως στα αυτιά των φανατικών εξτρεμιστών η ρήση « ούτε οι περιουσίες τους, αλλ΄ ούτε και τα παιδιά τους θα ωφελήσουν σε τίποτε τους άπιστους, μπροστά στον ΑΛΛΑΧ. Οι ίδιοι αυτοί δεν θ αποτελέσουν τίποτε άλλο, παρά καύσιμο για τη Φωτιά…Εκείνοι όμως που αρνούνται την πίστη, ούτε οι περιουσίες τους, ούτε τα αμέτρητα παιδιά τους θα ωφελήσουν σε τίποτα, μπροστά στον ΑΛΛΑΧ. Θα είναι σύντροφοι της Φωτιάς όπου για πάντα θα παραμείνουν.» (παρ.10,1116 Κεφ. Ο οίκος Ιμραν ΙΕΡΟ ΚΟΡΑΝΙΟ), μπορεί να περάσει από το μεταφορικό του θεολογικού λόγου σε πρακτική κοινωνικής δράσης με ολέθρια αποτελέσματα.