Ζωντανοί εμπρηστικοί μηχανισμοί από την Ιστορία


Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Mitch Fraas, επιμελητής ψηφιοποίησης  στο Kislak, στο κέντρο Ειδικών Συλλογών, Σπανίων Βιβλίων και Χειρογράφων του Πανεπιστημίου της  Πενσυλβάνιας, βλέπει  στο  blog του BibliOdyssey  μιά ανάρτηση που παρουσίαζε ένα χειρόγραφο με     ένα "πύραυλο   γάτα"  και ένα "πύραυλο πουλί"  που κινούνται προς ένα κάστρο, από μια συλλογή του  Penn  με στοιχεία :  χρονολογία 1584 και τίτλο "Feuer Buech" 


Ο ερευνητής έψαξε και βρήκε ότι η εικόνα προέρχεται από ββλίο που υπάρχει στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου ως από μιά συλλογή χημείας Edgar Fahs Smith. Το χειρόγραφο είναι ένα από τα πολλά στο Penn που  ασχολείται με την πρώιμη ιστορία της πυρίτιδας, το πυροβολικό και τα εκρηκτικά. Με βάση τον τίτλο  ο ερευνητής υπέθεσε ότι ήταν ένα από τα πολλά χειρόγραφα αντίγραφα του έργου του διάσημου c.1420 Feuerwerkbuch το οποίο παρέχει οδηγίες προς τους αξιωματικούς  πυροβολικού για την κατασκευή όπλων, την στόχευση  και την κατασκευή διαφόρων εκρηκτικών υλών. Βέβαια η εικόνα της  "εκρηκτικής γάτας" δεν του ταίριαζε. Ερυενώντας ανακαλύπτει άλλο ένα χειρόγραφο στη βιβλιοθήκη με πανομοιότυπη εικόνα :


Η εικόνα προέρχεται από ένα χειρόγραφο του  1590  με τίτλο  "Book of instruction for a cannon master" που  απεικονίζει  ένα τετράποδο ρουκετοφόρο. Στη συνέχεια η έρευνα  φέρνει μιά ακόμα εικόνα 
από ένα χειρόγραφο στο Universitätsbibliothek Heidelberg. 


Στην συγκεκριμένη βιβλιοθήκη  το χειρόγραφο έχει  καταλογογραφηθεί  με τίτλο ως «Buch von den probierten Kunsten" με συγγραφέα τον  Franz Helm, ημερομηνία 1530, αποτελεί ένα πολεμικό εγχειρίδιο και περιλαμβάνει  τμήματα  που ανφέρονται στην  πολιορκία και τα διάφορα είδη εκρηκτικών όπλων. 
Ο συγγραφές Franz Helm της Κολωνίας ήταν ένας αξιωματικός πυροβολικού στην  Κολωνία , υπηρέτησσε σε  διάφορους  γερμαούς  πρίγκιπες και πιθανώς υπηρέτησε στις εκστρατείες κατά των τουρκικών δυνάμεων κατά  μέσα του 16ου αιώνα. Το χειρόγραφο παρά ότι κυκλοφορούσε ευρέως,  δεν είχε δημοσιευθεί μέχρι το 1625 Στην έντυπη έκδοση του έργου, περιλαμβάνεται  επίσης μια παρόμοια εικόνα της  ρουκετοφόρας γάτας και πτηνών:


Το γερμανικό εγχειρίδιο, παρουσιάζει προτάσεις του "ευφάνταστου συγγραφέα"  ο οποίος προτείνει την τοποθέτηση  εμπρηστικών μηχανισμών σε πουλιά και γάτες για να προκληθεί φωτιά σε ένα κάστρο ή μιά  πόλη που δεν μπορεί να καταληφθεί διαφορετικά.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του βιβλίου, πρέπει να εξασφαλιστεί μιά γάτι από το μέρος που στοχεύεται. Στη συνέχεια φοριιέται στη γάτα ένας μικρός σάκος με εύφλεκτο υλικό, αναφλέγεται, και στη συνέχεια στέλνεται πίσω. Η γάτα από το φόβο της θα τρέξει γρήγορα προς τα πίσω και θα κρυφτεί προφανώς  σε κάποιο αχυρώνα ο οποίος και θα αναφλεγεί.

'Οπως αναφέρει ο ερευνητής, δεν υπάρχει βέβαια  τρόπος να γνωρίζουμε αν ο συγγραφέας του πολεμικού εγχειριδίου, εφάρμοσε αυτή την τεχνική πολέμου, αλλά η η ιδέα της χρησιμοποίησης γατών  και  πουλιών   με  αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται σε ιστορικά κείμενα από πολλές διαφορετικές περιοχές του κόσμου.
Παραδείγματα εμπρηστικών μηχανισμών που  φέρουν οι γάτες και τα πουλιά ή και άλλα ζώα βρίσκουμε από  τον 3ου αι.π.Χ. σε  Σανσκριτικά κείμενα, σε ρώσικα, σε σκανδιναβικές πηγές και στην ιστορία  του Τζένγκις Χαν. 
Επίσης σε κινέζικο εγχειρίδιο του 11ου αιώνα βλέπουμε  φωτογραφία με εμπρηστικό φορέα σε βόδι:


Επίσης χαρακτηριστική  είναι η εικόνα που βρίσκουμε σε μιά έκδοση του  Giovanni da Fontana με τίτλο  "Bellicorum Instrumentorum Liber" και ημερομηνία 1420, όπου βλέπουμε ένα πυραυλοκίνητο κουνέλι και ένα πυραυλοκίνητο πουλί.



Πηγές:
 1. http://news.discovery.com/history/rocket-cat-warfare-found-in-16th-century-manual-140306
 2..http://www.theguardian.com/books/2014/mar/06/fur-flies-rocket-cats-warfare-manual
3.http://www.independent.co.uk/news/world/europe/i-can-haz-rocket-16thcentury-warfare-manual-showing-rocket-cats-weaponry-puzzles-experts-9173808.html
4. https://uniqueatpenn.wordpress.com/2013/02/05/a-rocket-cat-early-modern-explosives-treatises-at-penn/