Ευαίσθητες εξελίξεις στη Θράκη


 
Στον απόηχο των ευρωεκλογών, σαφώς ένα θέμα που μπήκε στο δημόσιο διάλογο, είναι τα εκλογικά  αποτελέσματα  στη Θράκη και το ποσοστό που πήρε το κόμμα " Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας" (DEB).
Βέβαια  σε τούτη τη χώρα η μελέτη των ειδικευμένων και ευαίσθητων  εθνικών ζητημάτων αποτελεί πολυτέλεια μετά από τόσες και τόσες μνημονιακές αφαιρέσεις της εθνοκυριαρχίας μας.
Λίγα και ζουμερά αναφέρει σε  ανάρτησή  του   ο  δικηγόρος Νίκος Σεργκενλίδης στο xanthipress.gr:
"Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, όμως, είναι η κάθοδος στις Ευρωεκλογές του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, ενός αμιγώς μουσουλμανικού κόμματος, του οποίου οι υποψήφιοι προβάλλονται ως «πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Τουρκικό Μειονοτικό Δημοτικό Ξάνθης» ή ως «πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» ή ως «πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» ή ως «πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης», ενώ πολλοί υποψήφιοι παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι του κόμματος σε χωριά του νομού Ξάνθης και του νομού Ροδόπης. Και σαφώς η συγκεκριμένη προσπάθεια μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί από τη στιγμή που στο ψηφοδέλτιο δεν υφίσταται κανείς χριστιανός υποψήφιος, ενώ γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια προβολής του «τουρκικού» χαρακτήρα του εν λόγω κόμματος  "
Και για να μην χωρέσει καμία αμφιβολία στα παραπάνω, ο τύπος της εξ ανατολών φίλη γείτονα χώρα την επόμενη των εκλογών έδωσε το στίγμα της παρουσίας του παραπάνω πολιτικού κόμματος. Στην ανάρτησή του ο Κωνσταντίνος Τερζής στο kostasxan.blogspot.gr μεταφέρει το μετεκλογικό κλίμα:
Περιοδικό  Ρόντοπ Ρουζγκαρί 25/5/2014 "Στις ευρωεκλογές που έγιναν σήμερα το κόμμα DEB το μόνο κόμμα των Τούρκων της δυτικής Θράκης με μια μεγάλη επιτυχία, τερμάτισε πρώτο σε Ροδόπη και Ξάνθη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το κόμμα DEB στην Ροδόπη γύρω στο 44,5%."
Εφημερίδα. Τρακιανίν Σεσί 25/5/2014 ""To κόμμα DEB σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα βγαίνει ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ σε Ξάνθη και Κομοτηνή.Η μειονότητα μας με ισχυρό τρόπο λέει προς την ελληνική κυβέρνηση …ΑΚΟΥ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ. με το καλό"
Σαφώς και στην σύγχρονη δημοκρατία μας δεν μπορεί να υπάρχουν φοβικά σύνδρομα για θρησκευτικές απόψεις πολιτών, όταν όμως ο αυτοπροσδιορισμός τους είναι  με αλλοεθνή ονομασία και μάλιστα χώρας με "ιδιαίτερους ιστορικούς δεσμούς", τότε η   παρακολούθηση των ζητημάτων και εξελίξεων πρέπει να είναι πολυεστιακή.
Για την ιστορία πάντως παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το δελτίο τύπου της 8-4-2014 του DEB   για τις ευρωεκλογές, από την ιστοσελίδα του http://www.debpartisi.org

«Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου για να δώσουμε το ένα μήνυμα στην νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, που αγνοεί τις προσδοκίες τις, που κλείνει τα μάτια στα δίκαια αιτήματα της, που παραβλέπει μια ολόκληρη κοινωνία. Για να δώσουμε το «ΠΑΡΩΝ» και το μήνυμα ότι «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πατρίδα μας την Ελλάδα τις οποίας είμαστε πολίτες, και για να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματά και στα δίκαια αιτήματα μας, ως ΚΙΕΦ θα λάβουμε μέρος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου 2014. Πιστεύουμε πως οι εκλογές αυτές θα δώσουν μια ώθηση στο δημοκρατικό και δίκαιο αγώνα της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και θα συμβάλουν στον αγώνα για να ακουστεί η φωνή και τα προβλήματα μας τα οποία εδώ και δεκαετίες παραμένουν άλυτα.»
 
Επίσης χαρακτηριστικό είναι οι  ιδιότητες κάποιων υποψηφίων από το ευρωψηφοδέλτιο  του κόμματος:
Πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης.
Αγρότης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Κεντρικό Τουρκικό Μειονοτικό Δημοτικό Ξάνθης.
Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης
Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής.

Πάντως όπως διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ  www.ethnos.gr, (18-4-2014):  ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΛΗ ΤΣΑΟΥΣ "Κηρύγματα μίσους και τουρκισμού από τον πρόεδρο του DEB
Οι ευρωεκλογές θα κρίνουν και τον πρόεδρο του DEB Μουσταφά Αλή Τσαούς (που είχε εργαστεί ως καφετζής στην «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής») καθώς θα φανεί εάν μπορεί να αντέξει τα βάρος της κληρονομιάς του Αχμέτ Σαδίκ. Ομως θα έχει να αντιμετωπίσει και την αντιπαλότητα των παραδοσιακών πολιτικών στελεχών της μειονότητας που με αριστοτεχνικό τρόπο τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια ισορροπούν μεταξύ του τουρκικού προξενείου και της παρουσίας τους στα μεγάλα κόμματα.
Ο Τσαούς πάντως δεν χάνει την ευκαιρία για κηρύγματα τουρκισμού και το έπραξε και στην ομιλία του στην Οργάνη (όπως δημοσιοποιήθηκε από τα tourkikanea.gr). Στην ομιλία αυτή ο Τσαούς αφού με συναισθηματισμούς προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους παλιούς οπαδούς του Σαδίκ, στράφηκε και στη νέα γενιά σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό το μήνυμα «αντίστασης και ενότητας» έναντι της ελληνικής Πολιτείας.
Οι αναφορές του ήταν αρκετά προκλητικές: «Δόξα στον Αλλάχ είμαστε μουσουλμάνοι. Αλλά έχουμε και την καταγωγή μας. Η τιμή και η περηφάνια μας έρχεται από την τουρκική μας καταγωγή. Προσέξτε, το κραυγάζω από εδώ. Εμείς προερχόμαστε από την τουρκική φυλή. Τούρκοι γεννηθήκαμε και Τούρκοι θα πεθάνουμε. Σχετικά με αυτό να μην περιμένουν τίποτε άλλο...».