Διάλογο για θεσμοθέτηση και άλλης απασχόλησης ζητούν συνδικαλιστές

Μέχρι δουλειές του ποδαριού
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του προσωπικού σε ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Λιμενικό Σώμα παραδέχονται ότι συνάδελφοί τους εργάζονται παράτυπα σε μια άλλη δουλειά ή αναζητούν και μια άλλη απασχόληση, χωρίς ωστόσο να έχουν συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.

Υπενθυμίζουν πάντως ότι και πριν από την κρίση αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί έκαναν δεύτερη εργασία. Οι πιο «δημοφιλείς» εργασίες μάλιστα ήταν ως σεκιουριτάδες (ακόμη και σωματοφύλακες επιχειρηματιών), ως οδηγοί ταξί, ως σερβιτόροι, ως ασφαλιστές, ως οικοδόμοι, ως ελαιοχρωματιστές ή σε άλλες τεχνικές εργασίες, ως ψήστες σε ψητοπωλεία, ως εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες, ως βοηθητικό προσωπικό ξενοδοχείων και εταιρειών κέιτερινγκ, ως υπάλληλοι σε καταστήματα που λειτουργούν στο όνομα των συζύγων τους κ.ά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ.Γιάννης Σταμούλης μιλώντας στο «Βήμα» εξέφρασε την άποψη ότι ίσως ήρθε η στιγμή να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη θεσμοθετημένη δυνατότητα μιας δεύτερης νόμιμης εργασίας με ασφαλιστική κάλυψη η οποία δεν θα αντίκειται στην πρώτη βασική απασχόληση, με το δεδομένο ότι κυρίως τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημα των ενστόλων.

Πάντα όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι ένστολοι να δουν ως πάρεργο την κύρια εργασία τους και να ασχοληθούν περισσότερο με τη δεύτερη εφόσον τους αποδίδει περισσότερο εισόδημα. Γι' αυτόν τον λόγο οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας επισημαίνουν ότι «θα πρέπει οι μισθοί να επανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα για να σταματήσουν οι συνάδελφοί τους να αναζητούν δεύτερη και τρίτη εργασία». Τονίζουν πάντως πως «είναι πιο έντιμο να κάνουν μία ακόμη εργασία παρά να κλέβουν».